Σάββατο 5 Αυγούστου 2017

EKTAKTO: Δημοψήφισμα στα Σκόπια για αλλαγή του ονόματος της χώρας!

Του Ραφαήλ Αξιώτη
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη γειτονική χώρα, καθώς η εμπλοκή του αμερικανικού παράγοντα φαίνεται να επιταχύνει αφενός τη διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, αφετέρου δε να συμπαρασύρει την διαδικασία ονοματοδοσίας της χώρας.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Αδριατικής Χάρτας στην Ποντγκόριτσα, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, συζήτησε με την αμερικανική αντιπροσωπεία και ιδιαίτερα με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο και συμφώνησε σε ένα νέο όνομα για τα Σκόπια, ώστε να εισέλθει το συντομότερο δυνατόν στο ΝΑΤΟ.
Μάλιστα, ζήτησε τη βοήθεια του Μάικ Πενς, προκειμένου να αποφευχθούν ταραχές που ενδέχεται να δημιουργήσουν ιδίως οι υποστηρικτές του πρώην πρωθυπουργού Γκρουέφσκι. Ο Ζάεφ αιτιολόγησε την παράκληση λέγοντας ότι οι πολίτες των Σκοπίων είναι αντίθετοι με την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας του κράτους, αν και το διεθνές σύστημα έχει αναγνωρίσει τα Σκόπια ως «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας»- FYROM.
Όπως μεταδίδει το ρωσικό Sputnik, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός παρουσίασε στον Αμερικανό αντιπρόεδρο σε μια συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών την πρόταση για αλλαγή του ονόματος της χώρας παρακαλόντας τον ωστόσο, να παραμείνει κατά κάποιον τρόπο ο όρος «Μακεδονία». Αν και φαίνεται να «έπεσαν στο τραπέζι» οι γνωστές ονομασίες όπως «Άνω Μακεδονία», «Βόρεια Μακεδονία» ή «Δημοκρατία της Μακεδονίας», η σκοπιανή ηγεσία φαίνεται να προσανατολίζεται στην παραμονή και υιοθέτηση της ονομασίας ΠΓΔΜ ή FYROM, αν και η κάθε πρόταση πρέπει να περάσει και από την ελληνική έγκριση.
Ο Αλεξάνταρ Μιτέφσκι, από το Κέντρο Έρευνας και Ανάλυσης των Σκοπίων, δήλωσε στο Sputnik, ότι η είδηση έγινε γνωστή στα Σκόπια, αλλά δεν είναι θέση να το επιβεβαιώσει ή να το αρνηθεί, καθώς και να εκτιμήσει την αντίδραση των πολιτών.
Το ρωσικό δημοσίευμα σημειώνει τέλος ότι η ιστοσελίδα της σκοπιανής κυβέρνησης, γράφει πως ο Ζάεφ στην Ποντγκόριτσα είχε διμερή συνάντηση με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, ο οποίος λέγεται ότι δήλωσε ότι τα Σκόπια μπορούν να υπολογίζουν στην υποστήριξη των ΗΠΑ και ότι στηρίζουν την πολιτική της κυβέρνησης και τις προσπάθειές της για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Σε κάθε περίπτωση, οι αμερικανικές πιέσεις στην ελληνική πλευρά για σύγκλιση συνάντησης αρχικά και για εξεύρεση μιας κοινής λύσης, αναμένεται να ενταθούν στο εγγύς μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις