Τρίτη, 8 Αυγούστου 2017

Mervyn King: Το πρόβλημα είναι η Γερμανία και η Ευρωζώνη!


Mervyn King: Το πρόβλημα είναι η Γερμανία και η Ευρωζώνη!


Πηγή:iskra


Ο πρώην Διοικητής της Τράπεζας της Βρετανίας, Mervyn King, επιτίθεται ως καταπέλτης στον Schaeuble και το ευρώ.

Στο ζήτημα των εκ διαμέτρου αντίθετων οικονομικών πολιτικών που χρειάζεται η Γερμανία σε σχέση με τις χώρες του Νότου και την ευρωκρίση αναφέρεται ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Βρετανίας, Mervyn King.


Σύμφωνα με την Handelsblatt, ο King βάλλει κατά του υπ. Οικονομικών της Γερμανίας Wolfgang Schaeuble και οποιουδήποτε άλλου επιμένουν ότι αν οι υπόλοιπες χώρες της νομισματικής Ένωσης ακολουθήσουν την Γερμανία το πρόβλημα στην ευρωζώνη θα επιλυθεί.
«Το γερμανικό εμπορικό πλεόνασμα πλησιάζει το 8% του ΑΕΠ. Όποιος, όπως ο Schaeuble, επιχειρηματολογεί ότι αυτό βοηθά ολόκληρη την ευρωζώνη γιατί ισοσκελίζει το υπάρχον έλλειμμα κάπου αλλού, δεν έχει αντιληφθεί τις οικονομικές επιπτώσεις μιας νομισματικής ένωσης».
«Η Γερμανία βρίσκεται ενώπιον ενός φοβερού διλήμματος, είτε θα στηρίξει τα πιο αδύναμα μέλη της ευρωζώνης με ατελείωτα χρήματα των φορολογουμένων της, είτε θα σταματήσει το εγχείρημα της νομισματικής ένωσης. Η προσπάθεια εύρεσης μεσαίου δρόμου αποτυγχάνει» επισημαίνει στο βιβλίο του με τίτλο «Το τέλος της αλχημείας» ο Mervyn King.
«Η Γερμανία χρειάζεται υψηλότερους τόκους και ένα πιο ισχυρό ευρώ. Η Ιταλία και άλλες περιφερειακές χώρες χρειάζονται το αντίθετο. Η ιδέα ότι όλα θα διορθωθούν μόνο όταν οι άλλες χώρες ακολουθήσουν τη Γερμανία είναι μύθος» επισημαίνει.
Ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, θεωρεί ότι και «η ευρωκρίση είναι απόρροια ενός μεγαλύτερου προβλήματος, το οποίο ονομάζει «τρίλημμα της παγκόσμιας οικονομίας» και συνίσταται στην αμοιβαία ασυμβατότητα ανάμεσα στη δημοκρατία, την εθνική κυριαρχία και την οικονομική εμβάθυνση.
Ο Mervyn King αφιερώνει ένα μεγάλο τμήμα του βιβλίου του στην αλχημεία του χρηματοπιστωτικού κλάδου και την ροπή των τραπεζών να δημιουργούν εικονική ρευστότητα.
«Η ρευστότητα είναι μια απάτη. Σήμερα είναι εδώ, αύριο εξαφανίζεται. Μου θυμίζει μια όμορφη σαπουνόφουσκα» λέει χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις