Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017

ΞΕΚΙΝΑ Η PQH ΤΟ ΠΟΓΚΡΟΜ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Η PQH διορίστηκε Ειδικός Εκκαθαριστής των 16 υφιστάμενων υπό ειδική εκκαθάριση ιδρυμάτων με την Απόφαση 182/1/04.04.2016 της Επιτροπής Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων (ΕΠΑΘ) της Τράπεζας της Ελλάδος (ΦΕΚ Β΄ 925/5.04.2016).
Ο ειδικός εκκαθαριστής είναι το διαχειριστικό όργανο της ειδικής εκκαθάρισης σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4261/2014.
Τα βασικότερα νομοθετήματα που διέπουν την ειδική εκκαθάριση είναι:
  • Ο Τραπεζικός Νόμος 4261/2014 (ΦΕΚ Α΄107/5.5.2014 – άρθρα 145145A146) ο οποίος αντικατέστησε τον τραπεζικό Ν. 3601/2007)
  • Ο Κανονισμός Ειδικής Εκκαθάρισης – απόφαση ΤτΕ ΕΠΑΘ 180/3/22.2.2016 (ΦΕΚ Β΄717/17.3.2016) (Κανονισμός Ειδικής Εκκαθάρισης) όπως τροποιήθηκε με την απόφαση  ΤτΕ ΕΠΑΘ 221/2-3-4-19/22.03.2017

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΥΠΟ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΑΝΕ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΦΟΡΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΞΗΣ:


Σύμφωνα με την πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος που δημοσίευσε η PQH, το προς πώληση χαρτοφυλάκιο αφορά σε απαιτήσεις leasing ύψους 271 εκατ. ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνονται κινητά και ακίνητα στοιχεία που συνδέονται με τις σχετικές συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης. Το χαρτοφυλάκιο που πωλείται αφορά 1.170 οφειλέτες των υπό εκκαθάριση τραπεζών PROTON, Αχαϊκή Συνεταιριστική, FBB, ΑΤΕ Leasing και Πανελλήνια Τράπεζα, τη διαχείριση των οποίων έχει αναλάβει η Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση PQH. Στόχος, η επίσπευση των διαδικασιών για τη ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων που άφησαν πίσω τους οι εν λόγω «κακές» τράπεζες όταν αποσχίστηκαν από το «καλό κομμάτι», το οποίο στη συνέχεια μεταβιβάστηκε στις συστημικές τράπεζες.
Οπως προκύπτει από την πρόσκληση, μέσω της οποίας η PQH καλεί τους επενδυτές έως τις 15 Σεπτεμβρίου να εκδηλώσουν ενδιαφέρον, κριτήριο για την επιλογή θα αποτελέσει «το υψηλότερο τίμημα που θα καταβληθεί σε μετρητά». Ουσιαστικά δηλαδή, πρόκειται για πλειοδοσία με βάση το νέο καθεστώς εκκαθαρίσεων που επιτρέπει την επίτευξη της βέλτιστης καθαρής παρούσας αξίας των απαιτήσεων που ρευστοποιούνται και όχι της ονομαστικής τους αξίας. Η προσδοκία για την επιτυχή έκβαση της πώλησης συνδέεται κυρίως με την ποιότητα του εν λόγω χαρτοφυλακίου, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες δεν είναι «βαθιά κόκκινο».
Μέρος μάλιστα του χαρτοφυλακίου εξυπηρετείται μερικώς ακόμη και σήμερα, ενώ το γεγονός ότι οι σχετικές συμβάσεις leasing συνδέονται με περιουσιακά στοιχεία προσδίδει στα εν λόγω δάνεια χαρακτηριστικά χαρτοφυλακίου με εξασφαλίσεις, διαφοροποιώντας την πώληση που επιχειρείται από την PQH σε σχέση με άλλες κινήσεις που δρομολογούνται αυτή την περίοδο και αφορούν πωλήσεις δανείων σε «βαθιά» καθυστέρηση. Η δέσμευση άλλωστε που έχει αναλάβει η PQH, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου που έχει εγκριθεί από την ΤτΕ για την εκκαθάριση των bad banks, παραπέμπει σε επίσπευση παρόμοιων κινήσεων το προσεχές διάστημα.
Oσο για το γεγονός πως η εν λόγω προκήρυξη είναι μόνο στην Αγγλική να υποθέσουμε πως οφείλεται στο ότι το πλειστηριαζόμενο προϊόν δεν απευθύνεται στους Ελληνες ινδιάνους ιθαγενείς αλλά μόνο στα ξένα funds




















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.