Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017

Ο Ερντογάν θέλει τους S-400 για να προστατεύουν τον ίδιο και το Παλάτι του

«Λάδι στη φωτιά» των ήδη τεταμένων σχέσεων της Τουρκίας με τη Δύση ρίχνει το αμυντικό φλερτ του Ταγίπ Ερντογάν με τη Μόσχα και ειδικότερα η προοπτική
απόκτησης του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400, παρά την ηχηρή αντίθεση των ΗΠΑ και του NATO, σύμφωνα με δημοσίευμα της κυριακάτικης «Καθημερινής» που υπογράφει ο Αθανάσιος Έλλις.
Ο Τούρκος ηγέτης, που δεν εμπιστεύεται τη Δύση, εξακολουθεί να ανησυχεί για την προσωπική του ασφάλεια.
Υπό αυτό το πρίσμα, φέρεται να θεωρεί το συγκεκριμένο προηγμένο αμυντικό σύστημα, που δεν ελέγχεται από τους Δυτικούς, ικανό να εξασφαλίσει ακόμη και τη θωράκιση του Προεδρικού του Μεγάρου.
Μετά την πολιτική σύγκρουση, η Άγκυρα δοκιμάζει τώρα τις αντοχές των Δυτικών εταίρων και συμμάχων της και στο καθαρά στρατιωτικό πεδίο, προκαλώντας έντονη δυσφορία.
Ενδεχόμενη ενίσχυση της γείτονος με το υπερσύγχρονο σύστημα S-400 θα ανατρέψει σημαντικά και τον συσχετισμό δυνάμεων στο Αιγαίο.
Σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς, οι S-400 θα επιτρέπουν στην Τουρκία να ελέγχει κινήσεις αεροσκαφών σε σημαντικό τμήμα του εναέριου χώρου γειτονικών της χωρών, σε βάθος έως και 550 χλμ., και θα της παράσχουν τη δυνατότητα να «κλειδώνει» στόχους σε απόσταση 400 χλμ.
Παρότι θεωρητικά οι σχεδιασμοί αφορούν τα ανατολικά και νότια σύνορα της Τουρκίας, είναι προφανές ότι ενδεχόμενη εγκατάσταση του συγκεκριμένου συστήματος, χωρίς τους επιχειρησιακούς και λειτουργικούς περιορισμούς του NATO, θα δημιουργούσε μια σημαντική υπεροπλία της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας.
Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγός Ντάνφορντ, δεν άφησε περιθώρια παρερμηνειών για τον έντονο προβληματισμό που αναπτύσσεται στο αμερικανικό Πεντάγωνο, επιλέγοντας να επισημάνει ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμη αγοράσει τους S-400 από τη Ρωσία, αλλά και να προσθέσει με έμφαση πως «εάν το έκανε, θα προκαλούσε ανησυχία».
Ωστόσο, η Άγκυρα διαμηνύει ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα και πως έχει ήδη υπάρξει μια κατ’ αρχήν συμφωνία για την προμήθεια τεσσάρων συστημάτων, αξίας 2,5 δισ. δολαρίων.
Τούρκοι αξιωματούχοι επισημαίνουν, μάλιστα, ότι η Ρωσία έχει συναινέσει τόσο στη συμπαραγωγή μέρους του συστήματος όσο και σε μεταφορά της προηγμένης τεχνογνωσίας.
Ωστόσο, ειδικοί αμφιβάλλουν ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα προχωρούσε σε μια τέτοια κίνηση, με δεδομένη την περίπλοκη σχέση Ρωσίας-Τουρκίας, που δεν κατέστη πιο απλή μετά την κατάρριψη από την Τουρκία ρωσικού αεροσκάφους πριν από σχεδόν δύο χρόνια, παρά τις δημόσιες δηλώσεις, γράφει ο Αθανάσιος Έλλις στην κυριακάτικη «Καθημερινή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις