Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017

H Τουρκία ανοίγει θέμα στο Αιγαίο: Ο Γιλντιρίμ αμφισβήτησε την ελληνική κυριαρχία στα νησιά

Η τουρκική κυβέρνηση έθεσε ζήτημα συνόρων στο Αιγαίο και αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας σε ελληνικά νησιά δια στόματος Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός σε δηλώσεις του την Τετάρτη, πριν την σύγκληση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβούλιου, το οποίο «ξήλωσε» και τους επικεφαλής των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, ανέφερε ότι οι εσωτερικές και εξωτερικές απειλές, τις οποίες αντιμετωπίζει η Τουρκία, δεν έχουν τελειώσει ακόμα αλλά συνεχίζονται, ενώ ορισμένα από τα προβλήματα που θα συνεχίσουν να την απασχολούν στο εγγύς μέλλον είναι το ζήτημα των νησιών στο Αιγαίο με την Ελλάδα, το Κυπριακό ζήτημα, η σκέψη για το δημοψήφισμα στο Βόρειο Ιράκ, δηλαδή για την ανακήρυξη ανεξαρτησίας στο ιρακινό Κουρδιστάν, και το μέλλον της Συρίας.
Η ακριβής δήλωση του Γιλντιρίμ στα τουρκικά:
«Türkiye’yi ilgilendiren iç ve dış tehditlerin henüz bitmediğini, ve devam ettiğine değinen Başbakan Yıldırım, Yunanistan ile Ege’deki adalar konusu, Kıbrıs konusu, Kuzey Irak’ta referandum düşüncesi, Suriye’nin geleceği gibi konuların yakın vadede Türkiye’yi meşgul etmeye devam edecek sorunlardan sadece birkaçı olduğunu bildirdi».
Τουρκικοί εθνικιστικοί κύκλοι ισχυρίζονταν εδώ και αρκετό καιρό ότι η Ελλάδα κατέλαβε στρατιωτικά στο Αιγαίο μεταξύ των ετών 2004 και 2014 «18 τουρκικά νησιά».
Η ρητορική αυτή αν και ξεκίνησε ως συνωμοσιολογία περιθωριακών εθνικιστικών κύκλων, υιοθετήθηκε πριν ένα χρόνο περίπου και από τον ηγέτη της «κεντροαριστερής» αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος αναζητούσε να ασκήσει κάποια «πατριωτική αντιπολίτευση» στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η ισλαμιστική κυβέρνηση της Τουρκίας μέχρι πρότινος κρατούσε επίσημα αποστάσεις από αυτές τις απόψεις.
Μάλιστα στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κίνα, ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι σέβεται τη Συνθήκη της Λωζάνης.
Από ό,τι φαίνεται η Τουρκία άλλαξε γνώμη για το τι «σέβεται», ή πώς ερμηνεύει τη Συνθήκη της Λωζάνης και δια στόματος του Πρωθυπουργού της ευθέως αμφισβήτησε τα σύνορα στο Αιγαίο και την ελληνική κυριαρχία σε νησιά όπως οι Οινούσσες με μόνιμο ελληνικό πληθυσμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις