Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2017

Δρ Φάνης Μαυρίδης: Γνωρίζουμε τουλάχιστον 200 σπήλαια στη Νάξο! (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Δρ Φάνης Μαυρίδης, υπεύθυνος αρχαιολόγος της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας του υπουργείου Πολιτισμού για τις Κυκλάδες και ειδικότερα για τα σπήλαια των Κυκλάδων, βρίσκεται στη Νάξο στο πλαίσιο του προγράμματος καταγραφής τους. Όπως είπε ο κ. Μαυρίδης, μιλώντας στη Δανάη Μαύρου στον Aegean Voice 107.5 στην εκπομπή "Εκατέρωθεν", η Νάξος είναι ένα μεγάλο νησί με μεγάλο ορεινό όγκο και πάρα πολλά σπήλαια. Γνωρίζουμε τουλάχιστον 200 σπήλαια, αν και η έρευνα πεδίου μπορεί να δώσει ακόμη περισσότερα, επισήμανε...
Το Σπήλαιο της Μέσης Δρακοντόσπηλιο (Φωτογραφία: Cyclades Voice)

Ο Δρ Φάνης Μαυρίδης, σημείωσε τη δυσκολία του εγχειρήματος της συστηματικής καταγραφής τους, ώστε στη συνέχεια να ακολουθήσει η διατήρησή τους για να τα βρουν και οι επόμενες γενιές, πρώτα οι ντόπιοι, αλλά και οι επισκέπτες του νησιού.

Όπως είπε, ξεκίνησαν από την Ηρακλειά, ακολούθησε η Πάρος, σημειώνοντας ότι η πρώτη προσπάθεια είναι η διάσωσή τους, στη συνέχεια ακολουθεί ενημέρωση του πληθυσμού, ενώ η ανάδειξη που ενδιαφέρει περισσότερο τις τοπικές κοινωνίες, είναι μια διαδικασία περισσότερο σύνθετη, υπογραμμίζοντας πως οι επεμβάσεις στα σπήλαια χρειάζονται ειδικές μελέτες για την ασφάλεια των ίδιων των μνημείων, αλλά και των επισκεπτών.

Τα σπήλαια είναι διάσπαρτα σε όλο το νησί, ιδιαίτερα στους ορεινούς όγκους της Νάξου, ενώ ένα από αυτά στα οποία έγινε επίσκεψη στην παρούσα φάση ήταν το σπήλαιο Δρακοντόσπηλιο στη Μέση.


Δρακοντόσπηλιο (Φωτογραφία: Μανόλης Λυκουρόπουλος)

Όπως λέει ο κ. Μαυρίδης το Δρακοντόσπηλιο έχει μικρή είσοδο, πιθανότατα είχε μια χρήση στο παρελθόν, είναι σε σχετικά καλή κατάσταση, αλλά έχουν υπάρξει επεμβάσεις.


Δρακοντόσπηλιο (Φωτογραφία: Μανόλης Λυκουρόπουλος)

Η έρευνα μπορεί να αναδείξει σημαντικά στοιχεία, επισήμανε τέλος ο Δρ Φάνης Μαυρίδης που αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην αρωγή που συνάντησαν ιδιαίτερα στη Νάξο, τόσο από το μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Σκαδιωτών-Μεσωτών, Ελένη Παπαϊωάννου, τον αντιδήμαρχο, Δημήτρη Λιανό και η κ. Ζιούλη από την ΟΝΑΣ.

Επίσης, αναφέρθηκε στην κ. Μαρία Περαντινού και στον κ. Μαρινόπουλο από τη Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Πάρου για τη συμβολή τους κατά την επίσκεψη στην Πάρο.

Ακούστε τη συνέντευξη 

 

Δείτε ΒΙΝΤΕΟ του Μανόλη Λυκουρόπουλου από το Σπήλαιο της Μέσης Δρακοντόσπηλιο



Δανάη Μαύρου

Newsroom Cyclades Voice

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις