Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017

ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΔΗΘΕΝ ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΚΟ; Τα 500 ευρώ που «νύχτα» έγιναν 500.000 ευρώ

Κάποιες κακές γλώσσες υποπτεύονται ότι το τυπογραφικό λάθος δεν είναι τόσο αθώο και μπορεί να υπήρχε και ξένος «δάκτυλος», αφού το
«λάθος» εξυπηρετεί πρωτίστως τις ιδιωτικές κλινικές, οι οποίες είχαν αντιταχθεί στο παρελθόν, στην απόφαση υπουργών για την χορήγηση αδειών σε τέτοιες μονάδες από τους Ιατρικούς Συλλόγους και είχαν προσφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας. 

Παρότι το «λάθος» έχει διαπιστωθεί και παρότι η κυβέρνηση το αναγνωρίζει και έχει δεσμευτεί ότι θα το αλλάξει, ο νόμος επί του παρόντος ισχύει ως έχει. 

Τελικά, ξέρουν τι ψηφίζουν στην Βουλή ή όπως έχει παραδεχτεί πρώην υπουργός, λένε ναι σε όλα. 






Γνωρίζουν πολύ καλά τι ψηφίζουν...
Αυτό που δεν γνωρίζουν είναι... τι τους περιμένει, όταν δεν θα είναι εξουσία...


Καλλιόπη Σουφλή



Περίεργα πράγματα συμβαίνουν στο κοινοβούλιο που αναπόφευκτα δημιουργούν μέγιστα ερωτήματα σε κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο. 


Πως γίνεται δηλαδή, από την μια στιγμή στην άλλη, σε νομοθέτημα τα 500 ευρώ να γίνονται 500.000 ευρώ.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, καθώς το θέμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο, αφού αφορά την υγεία των πολιτών. 

Όλοι έχουμε ακούσει τις Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας, που αφορούν σε επεμβάσεις που γίνονται, με τοπική αναισθησία, σε οργανωμένα χειρουργεία. 

Οι μονάδες αυτές κυρίως, αφορούν μικρές επεμβάσεις που δεν χρειάζονται μακρά νοσηλεία και συνήθως αφορούν πλαστικούς χειρουργούς, δερματολόγους, οφθαλμίατρους, γαστρεντερολόγους και άλλα. 

Δουλεύουν, περίπου, όπως ένα σύγχρονο ιατρείο και βεβαίως με πολύ λιγότερα έξοδα από ότι ένα κρατικό νοσοκομείο ή μία ιδιωτική κλινική, ελαφρύνοντας οικονομικά τα ασφαλιστικά ταμεία, τις ασφαλιστικές εταιρείες και δεν επιβαρύνουν τα κρατικά νοσοκομεία. 

Είναι ευέλικτες ιατρικές μονάδες, όπου εκτός από εξετάσεις γίνονται και χειρουργικές πράξεις που δεν χρειάζονται συνήθως νάρκωση.


Σωστά το κράτος, προκειμένου να μπει τέλος στην ασυδοσία και να μην γίνονται σε ακατάλληλους χώρους, παράνομες χειρουργικές πράξεις, έβαλε ένα πλαίσιο. 

Πριν από 2,5 χρόνια δόθηκαν άδειες σε περίπου 50 τέτοιες μονάδες, διαφόρων ειδικοτήτων, όπου η συνολική επένδυση ξεπερνούσε τα 250.000.000 ευρώ, προσφέροντας εκατοντάδες θέσεις νόμιμης εργασίας.


Για να υποβάλλει κανείς αίτημα, για μια τέτοια μονάδα, μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά, κατετίθετο και ένα παράβολο 1000 ευρώ, αν ήταν μέσα σε ιδιωτική κλινική και 500 ευρώ αν ήταν αυτοτελής από ιδιώτη, εκτός ιδιωτικής κλινικής.


Στο νέο νομοσχέδιο, που διαβουλεύτηκε η κυβέρνηση με τον Ιατρικό Σύλλογο, φέτος το καλοκαίρι για την υγεία, παρέμενε το παράβολο ως έχει, όπως και στο προϋπάρχον νομοσχέδιο του 2014.


Όμως στην Βουλή, ψηφίστηκε κάτι διαφορετικό. 1000 ευρώ παράβολο εντός ιδιωτικών κλινικών, όπως ήταν και πριν, ενώ για τις αυτοτελείς μονάδες, αντί 500 ευρώ, γράφτηκε και ψηφίστηκε 500.000 ευρώ.


Μπροστά στη δικαιολογημένη αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, αλλά και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός, έκαναν λόγο για τυπογραφικό λάθος. 

Είναι όμως έτσι; Διότι κάποιες κακές γλώσσες υποπτεύονται ότι το τυπογραφικό λάθος δεν είναι τόσο αθώο και μπορεί να υπήρχε και ξένος «δάκτυλος», αφού το «λάθος» εξυπηρετεί πρωτίστως τις ιδιωτικές κλινικές, οι οποίες είχαν αντιταχθεί στο παρελθόν, στην απόφαση υπουργών για την χορήγηση αδειών σε τέτοιες μονάδες από τους Ιατρικούς Συλλόγους και είχαν προσφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας. 

Συμφέροντα όμως να μην δημιουργηθούν νέες μονάδες, που θα προσφέρουν και νέες θέσεις εργασίας στην αγορά υγείας, έχουν και οι ήδη υπάρχουσες μονάδες. 

Για να μην αναφέρουμε και όλα τα «ιατρεία», που χωρίς προδιαγραφές λειτουργούν παράνομα κάνοντας, από δερματολογικές εγχειρήσεις, εγχειρήσεις καταρράκτη ή μυωπίας, ακόμα και μεταμοσχεύσεις.


Και παρότι το «λάθος» έχει διαπιστωθεί και παρότι η κυβέρνηση το αναγνωρίζει και έχει δεσμευτεί ότι θα το αλλάξει, ο νόμος επί του παρόντος ισχύει ως έχει. 

Τελικά, ξέρουν τι ψηφίζουν στην Βουλή ή όπως έχει παραδεχτεί πρώην υπουργός, λένε ναι σε όλα. 

Να σημειωθεί βέβαια, ότι το επίμαχο άρθρο, που έκανε τα 500 ευρώ σε 500.000 ευρώ, ψηφίστηκε μόνο από την συγκυβέρνηση, ενώ η Νέα Δημοκρατία το καταψήφισε και το Ποτάμι μαζί με τον Λεβέντη, ψήφισαν Λευκό.


Πηγή

http://attikanea.blogspot.gr/2017/09/500-500000.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις