Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

Αποκάλυψη: Γιατί τα Σκόπια φοβούνται την ανάμειξη Τραμπ στο θέμα της ονομασίας

Ποια στάση αναμένεται να κρατήσει ο Αμερικανός πρόεδρος στο Σκοπιανό
Την παρέμβαση Τραμπ στο θέμα της ονομασίας ύστερα από απαίτηση Τραμπ φοβούνται οι Σκοπιανοί,
όπως αποκαλύπτει η ιστοσελίδα της γειτονικής χώρας alfa.mk. Σύμφωνα με τις πληροφορίες των Σκοπιανών, στη συνάντηση Τσίπρα-Τραμπ που θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, ο Τσίπρας θα απαιτήσει «να μειωθεί η πίεση στην επίλυση του ζητήματος του ονόματος των Σκοπίων».
«Η Ελλάδα επέστρεψε στις παλιές της απόψεις, καθώς για την Αθήνα δεν είναι πρόβλημα μόνο το όνομα και η χρήση του, αλλά και η γλώσσα, η υπηκοότητα και οι συντομογραφίες (π.Χ. mk). Αυτό επιβεβαιώθηκε από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά ο οποίος τόνισε ότι η ΠΓΔΜ πρέπει να κάνει παραχωρήσεις για να επιλυθεί η διαφωνία του ονόματος», αναφέρει η ιστοσελίδα.
Στις κινήσεις της νέας κυβέρνησης των Σκοπίων στη διεθνή σκηνή, αντέδρασε ο πρώην πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, που τόνισε ότι «δεν χτίζεται η εμπιστοσύνη γειτονίας, αλλά μόνο προετοιμάζεται η αλλαγή του ονόματος».
Σύμφωνα με τον Γκρουέφσκι, «η νέα κυβέρνηση, υιοθετήθηκε μόνο για επιλύσει τη διαφωνία του ονόματος μετά την ελληνική εμμονή. Ολόκληρη η Ευρώπη γνωρίζει ότι αυτό θα συμβεί μετά τις επόμενες δημοτικές εκλογές, όταν αρχίσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις».
Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση Ζάεφ έχει φανεί υποχωρητικά σε διάφορα πολιτιστικά ζητήματα (π.χ. απομάκρυνση των αγαλμάτων από τις πλατείες της πρωτεύουσας), αλλά στον πυρήνα του θέματος ακολουθεί τις ίδιες πολιτικές με τον πρώην πρωθυπουργό. Ωστόσο, όπως τονίζουν κύκλοι του ελληνικού ΥΠΕΞ, οι Σκοπιανοί αναμένεται να δείξουν το αληθινό τους πρόσωπο στο εγγύς μέλλον και συγκεκριμένα στα μέσα του 2018, όταν και έχει προγραμματιστεί η κατάθεση πρότασης ονομασίας από τον εκπρόσωπο του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, προκειμένου η γειτονική χώρα να καταθέσει αίτηση για εισδοχή στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.
el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις