Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017

Δραματική έκκληση ΟΗΕ για ειρήνη στην Καταλονία- Στέλνει στρατό η Μαδρίτη

Ποιοι φοβούνται αιματοχυσία ακόμα και εμφύλιο
Δύο ημέρες ριν από το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, που έχει απαγορευθεί από την ισπανική δικαιοσύνη, οι ηγέτες των αυτονομιστών, περισσότερο αποφασισμένοι από πότε, θα παρουσιάσουν σήμερα τις λεπτομέρειες της ψηφοφορίας της Κυριακής, ενώ οι ισπανικές αρχές πληθαίνουν τις απειλές για κυρώσεις και έρευνες.
«Θα φθάσουμε μέχρι το τέλος», δήλωσε ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζεμόντ χθες κατά τη διάρκεια σύσκεψης με εκπροσώπους των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων όπου είναι πιθανόν να λειτουργούν εκλογικά τμήματα, αναλαμβάνοντας, μαζί με την τοπική κυβέρνηση, ενώπιόν τους «την πλήρη ευθύνη» της οργάνωσης του δημοψηφίσματος.
Η Ισπανία έχει γνωρίσει πολλές αυτονομιστικές εντάσεις στη Χώρα των Βάσκων και την Καταλονία. Από τις αρχές του Νοεμβρίου διέρχεται τη σοβαρότερη πολιτική κρίση της εδώ και 40 χρόνια, σύμφωνα με την ηγεσία της.
Στις 6 Σεπτεμβρίου, το καταλανικό κοινοβούλιο ψήφισε νόμο για την οργάνωση του δημοψηφίσματος, παρά την απαγόρευσή του από το Συνταγματικό Δικαστήριο, με το επιχείρημα ότι οι αυτονομιστές το ζητούν από το 2012.
Από την πλευρά τους οι ισπανικές αρχές πληθαίνουν τις έρευνες και τις απειλές για κυρώσεις. Χθες, η ισπανική αστυνομία κατέσχεσε 2,5 εκατομμύρια ψηφοδέλτια και 4 εκατομμύρια φακέλους σε αποθήκη κοντά στην Βαρκελόνη. Ανακάλυψε επίσης μία εκατοστή κάλπες , αλλά δεν είναι γνωστό εάν έχουν σχέση με την οργάνωση του δημοψηφίσματος.
Ακόμη και αν ο πληθυσμός της Καταλονίας είναι διχασμένος ως προς το θέμα της ανεξαρτησίας, η πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής επιθυμεί τη διεξαγωγή ενός νόμιμου δημοψηφίσματος. Ο αμυντικός της FC Barcelona Ζεράρ Πικέ ζήτησε μία ειρηνική ψηφοφορία. «Ας μη τους δώσουμε κανένα πρόσχημα. Αυτό θέλουν. Και ας τραγουδήσουμε δυνατά – Θα ψηφίσουμε», έγραψε στο Twitter.
Ομως η συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι και η δικαιοσύνη είναι αποφασισμένοι να απαγορεύσουν και να αποκλείσουν την πρόσβαση στα εκλογικά τμήματα χρησιμοποιώντας τις δυνάμεις της τάξης που έχουν μαζικά αναπτυχθεί στην Καταλονία, ενισχυμένες με δύναμη 10.000 αστυνομικών.
Όπως μετέδωσε το BBC η Μαδρίτη στέλνει στρατό στην Καταλονία. Θέλει να αποτρέψει το δημοψήφισμα, αλλά και πιθανές ταραχές μετά. Κανείς δεν ξέρει εάν θα υπάρξουν ταραχές. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τη θα συμβεί μετά την 1η Οκτωβρίου.
«Ανεξάρτητα από την νομιμότητα του δημοψηφίσματος, οι ισπανικές αρχές έχουν την ευθύνη για τον σεβασμό των θεμελιωδών για τις δημοκρατικές κοινωνίες δικαιωμάτων», δήλωσαν ο Ντέιβιντ Κέι, ειδικός εισηγητής για την προώθηση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης και την έκφραση, και ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας Αλφρεντ ντε Ζάγιας.
Μία σουρεαλιστική σύσκεψη συντονισμού των μέτρων ασφαλείας πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι ανάμεσα σε εκπροσώπους της κεντρικής και της τοπικής κυβέρνησης, ανάμεσά τους και ο Κάρλες Πουτζεμόντ, και κατέληξε σε διάλογο κωφών.
Ο υφυπουργός Ασφαλείας Χοσέ Αντόνιο Νιέτο, που συμμετείχε επίσης, εξήγησε στους δημοσιογράφους ότι επανέλαβε ότι η ψηφοφορία δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, εξέφρασε την ελπίδα ότι «η συγκατοίκηση (μεταξύ Καταλανών) δεν πρέπει να πληγεί, το ίδιο και το κράτος δικαίου και ότι η Κυριακή θα είναι «μία μέρα γιορτής».
el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις