Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017

Ποιοι θέλουν την παράνομη περικοπή του εφάπαξ των στελεχών των Ε.Δ;

Μετά την κατάρτιση του νέου μισθολογίου για τις Ε.Δ., το οποίο μέχρι τέλους του χρόνου θα αρχίζει να εφαρμόζεται με αναδρομική ισχύ από 1/1/2017, τα Μετοχικά Ταμεία των Γενικών Επιτελείων πρέπει να επανακαθορίσουν τον υπολογισμό της εφάπαξ παροχής των Στελεχών.

Ορίστηκε μια επιτροπή  με επιτελείς και από τα τρία επιτελεία, με επικεφαλής ανώτατο Αξιωματικό του ΥΠΕΘΑ/ΓΔΟΣΥ, όπου θα επεξεργάζονται τις εισηγήσεις των Μετοχικών Ταμείων και των τριών Όπλων.
Το ρεπορτάζ του Militaire.gr αναφέρει ότι:
Η πρόταση του Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού για τον επανακαθορισμό της βάσης υπολογισμού της εφάπαξ παροχής, περιλαμβάνει το άθροισμα των ποσών Βασικού Μισθού, Επιδόματος Ιδιαιτέρων Συνθηκών, με τις προσαυξήσεις του δευτέρου εδαφίου της περίπτωσης Β’ του άρθρου 127 του ν.4472/17, καθώς και το ποσό των 176€ για το οποίο όλα τα Στελέχη έχουν υποστεί τις ανάλογες κρατήσεις κατά την διάρκεια της σταδιοδρομίας τους.
Οι προσαυξήσεις περιελήφθησαν αφενός μεν ως αναπόσπαστο μέρος του παραπάνω άρθρου του νόμου, αφετέρω δε στη βάση της συνταγματικής επιταγής περί αναλογικότητας, όσον αφορά τους εγγάμους χωρίς παιδιά και εγγάμους με παιδιά.
Η πρόταση τώρα του Μετοχικού Ταμείου Στρατού και Αεροπορίας ΔΕΝ περιλαμβάνει τις προσαυξήσεις του δευτέρου εδαφίου της περίπτωσης Β’ του άρθρου 127 του ν.4472/17, με την αιτιολογία ότι θα προκληθεί περαιτέρω επιβάρυνση η οποία δεν θα μπορεί να καλυφθεί από τους οικείους ΕΛ.Ο.Α.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη περαιτέρω μείωση της εφάπαξ παροχής που δικαιούνται τα στελέχη των Ε.Δ., που σε συνδυασμό με τις δραματικές περικοπές των συντάξεων από τον νόμο Κατρούγκαλου, θα τα φέρει σε πολύ δεινή οικονομική θέση, αφού θα ανατρέπεται για πολλοστή φορά ο προγραμματισμός της υπόλοιπης ζωής τους μετά από 35+ χρόνια στο στράτευμα.
Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι η παραπάνω πρόταση υποστηρίζεται σθεναρά από το Μετοχικό Ταμείο Στρατού, δεδομένου πως διαχρονικά η οικονομική διαχείριση του συγκεκριμένου Ταμείου ήταν κάκιστη και προφανώς υπάρχει “φόβος” ότι δεν θα είναι δυνατή η καταβολή εφάπαξ στους δικαιούχους.
Βέβαια αυτός ο “φόβος” δεν έχει βάση, διότι σύμφωνα πάλι με το νόμο Κατρούγκαλου, οι μελλοντικές εφάπαξ παροχές βαίνουν μειούμενες και σε βάθος χρόνου θα αναγκαστούν τα Ταμεία να μειώσουν και την κράτηση που γίνεται, λόγου το ότι θα υπάρχουν χρήματα στα Ταμεία, τα οποία δεν θα μπορούν να δοθούν πλέον στους δικαιούχους.
Εδώ πρέπει να προσθέσουμε ότι, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 17 του ΠΔ 398/1974, “το εφάπαξ βοήθημα δύναται να περιορίζεται αναλόγως της εκάστοτε οικονομικής κατάστασης του Ταμείου δια αποφάσεως του Δ.Σ. αυτού, εγκρινόμενης από του Υ.ΕΘ.Α. με πρόταση του Ανωτάτου Συμβουλίου Ενόπλων Δυνάμεων”.
Συνεπώς ο νομοθέτης έχει προβλέψει την περίπτωση κατά την οποία τα οικονομικά του Ταμείου δεν επιτρέπουν την καταβολή της εφάπαξ παροχής.
Προς τι λοιπόν η τόσο μεγάλη και επίμονη “σπουδή” των ΓΕΣ και ΓΕΑ για την υιοθέτηση ενός “κάκιστου” και αντισυνταγματικού σεναρίου για τον υπολογισμό του ΕΦΑΠΑΞ των στελεχών των Ε.Δ.;
Δεν φτάνει η κατακρεούργηση των συντάξεων που θα υποστούν τα στελέχη που δεν αποστρατεύτηκαν πρόωρα και συνέχισαν την σταδιοδρομία τους αποστρατευόμενοι ευδόκιμα, τραβώντας αγόγγυστα το “κάρο” σε στιγμές πολύ δύσκολες για το στράτευμα, θα πρέπει να υποστούν και περαιτέρω μείωση του εφάπαξ τους από την στιγμή που δικαιούνται να πάρουν τα προβλεπόμενα;
Το Militaire.gr θα παρακολουθεί την εξέλιξη της επιτροπής υπολογισμού του εφάπαξ των στελεχών των Ε.Δ και θα επανέλθει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις