Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2017

Σοφία Σακοράφα: Η Ε.Ε. οφείλει να πάρει θέση για τις μαζικές κατεδαφίσεις ακινήτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στις Δρυμάδες της Χειμάρρας.


Σοφία Σακοράφα: Η Ε.Ε. οφείλει να πάρει θέση για τις μαζικές κατεδαφίσεις ακινήτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στις Δρυμάδες της Χειμάρρας.

Η Ε.Ε. οφείλει να πάρει θέση στην καταστρατήγηση του κράτους δικαίου από τις Αλβανικές Αρχές που συνεχίζουν τις μαζικές κατεδαφίσεις ακινήτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στις Δρυμάδες της Χειμάρρας. 

 


Το ζήτημα είχε θέσει έγκαιρα με κατεπείγουσες γραπτές ερωτήσεις προς τον Επίτροπο ευρωπαϊκής πολιτικής γειτονίας και διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν, η ανεξάρτητη ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα [1].
Η κα Σακοράφα σε πρόσφατη γραπτή ερώτηση που κατέθεσε σχετικά με τις παράνομες κατεδαφίσεις, κάλεσε τον Επίτροπο να πάρει θέση για το αν συμβαδίζει η στάση της Αλβανίας με τα ευρωπαϊκά πρότυπα αντιμετώπισης των μειονοτήτων ή τα προενταξιακά κριτήρια που καλείται να εκπληρώσει. Στην ερώτηση της η κα. Σακοράφα σημειώνει ότι το κράτος δικαίου και η προστασία των μειονοτικών δικαιωμάτων, η οποία συνδέεται ρητά με την προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων των μελών των μειονοτήτων, βρίσκονται στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής πολιτικής για τη διεύρυνση, καθώς και ότι αποτελούν θεμελιώδη προενταξιακά κριτήρια που καλείται να εκπληρώσει η Αλβανία, ώστε να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ενώ αφήνει σαφείς αιχμές σχετικά με την σιωπή που διατηρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την παραβίαση των διεθνώς αναγνωρισμένων δικαιωμάτων των μειονοτήτων. Συγκεκριμένα, ο κ. Χαν σε απάντηση του προς την ευρωβουλευτή αναφέρει ότι δεν διαθέτει στοιχεία για στοχευμένη προσβολή των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας Αλβανών πολιτών που ανήκουν στην ελληνική εθνική μειονότητα ενώ περιορίζεται στο να υπενθυμίσει τις διαπιστώσεις της Επιτροπής, σχετικά με τις ελλείψεις στην επιβολή των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας που δεν έχει ακόμη διασφαλιστεί και τις διαδικασίες καταγραφής ακίνητης περιουσίας, επιστροφής και αποζημιώσεων, που πρέπει να ολοκληρωθούν από τις αλβανικές αρχές.
Δυστυχώς, έως σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραμένει θεατής στις εξελίξεις μην παίρνοντας σαφή θέση, ως οφείλει, για την ομαλοποίηση της κατάστασης, τη διασφάλιση του κράτους δικαίου και την προστασία των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας των μελών της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις