Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017

Γιατί οι άσχημες μυρωδιές ενοχλούν τις γυναίκες περισσότερο από τους άντρες;

Οι γυναίκες αντιλαμβάνονται πολύ περισσότερο τις μυρωδιές από τους άντρες, από τις πετσέτες μέχρι την οσμή του σώματος.
Σύμφωνα με τον Leonard Sax, έναν Αμερικανό ψυχολόγο και γιατρό, που μίλησε στους New York Times, μπορεί να υπάρχει μια βαθιά διαφορά στις ικανότητες των ανδρών και των γυναικών να επεξεργάζονται τη μυρωδιά. “Είναι εύλογο ότι μια γυναίκα θα μπορούσε να αντιληφθεί μια οσμή η οποία είναι -για τη γυναίκα- υπερβολικά απαίσια, ενώ ένας άλλος δεν μυρίζει τίποτα”, λέει. Η επιστήμη φαίνεται να υποστηρίζει αυτό τον ισχυρισμό.

Ο κεντρικός επεξεργαστής οσμής του σώματος -ο οσφρητικός βολβός- είναι γεμάτος με νευρογλοιακά κύτταρα και νευρώνες που έχουν επιφορτιστεί με το να μυρίζουμε τον κόσμο γύρω μας. Αποδεικνύεται ότι τα ολικά κύτταρα των γυναικών στην οσφρητική διάθεσή τους ξεπερνούν κατά πολύ τα αντίστοιχα των ανδρών. Μιλάμε 16,2 εκατομμύρια έναντι 9,2 εκατομμυρίων, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο που δημοσιεύτηκε στο PLOS One το 2014.
Δεν είναι η μόνη μελέτη που δείχνει τη διάκριση μεταξύ των φύλων στην ανίχνευση της μυρωδιάς. Μία προηγούμενη μελέτη που διεξήχθη από το Monell Chemical Senses Center στη Φιλαδέλφεια κατέληξε σε παρόμοιο συμπέρασμα, μετά από πείραμα όπου άντρες και γυναίκες σκόρπισαν σταγονίδια ιδρώτα αναμεμιγμένα με διάφορα αρώματα.
Οι άντρες, σύμφωνα με τη μελέτη, δυσκολεύτηκαν να διαφοροποιήσουν τον ιδρώτα από το άρωμα με το οποίο ήταν αναμεμειγμένος. Οι γυναίκες, από την άλλη πλευρά, ανίχνευσαν ιδρώτα σε 30 από τα 32 αρώματα. Οι άνδρες κατόρθωσαν να βρουν μόνο σε 13. “Η ευαισθητοποίηση της γυναίκας σχετικά με την οσμή του σώματος είναι μεγάλη’, σημειώνει ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, Charles J. Wysocki.
Πηγή: perierga.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις