Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

Όλοι όσοι έχουν μπλε μάτια στον κόσμο είναι απόγονοι ενός και μόνο ανθρώπου!

Νέα έρευνα δείχνει πως όλοι οι άνθρωποι που έχουν μπλε μάτια έχουν τον ίδιο κοινό πρόγονο! Το άτομο αυτό έζησε περισσότερο από 6.000 χρόνια πριν και ήταν ο πρώτος που είχε μπλε μάτια εξαιτίας μίας γενετικής μετάλλαξης.
Ηακριβής αιτία δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα, αλλά οι επιστήμονες γνωρίζουν πως το χρώμα των ματιών των ανθρώπων άρχισε να αλλάζει πολλά χρόνια πριν την καταγεγραμμένη ιστορία.
Σύμφωνα με την νέα ανακάλυψή όμως, ο πρώτος γαλανομάτης που περπάτησε στη γη, γεννήθηκε πριν από 6.000 με 10.000 χρόνια και όλοι οι άνθρωποι με μπλε μάτια είναι δικοί του απόγονοι!
Αρκετά χρόνια νωρίτερα η επιστημονική κοινότητα είχε οδηγηθεί στην ανακάλυψη πως το μπλε χρώμα στα μάτια οφείλεται σε μία γενετική μετάλλαξη, την οποία αναζητούσαν στο γονίδιο OCA2 που καθορίζει την ποσότητα της καφέ χρωστικής στα μάτια μας.
Όμως οι απαντήσεις που αναζητούσαν οι επιστήμονες δεν βρίσκονταν καν στο συγκεκριμένο γονίδιο, αλλά σε ένα άλλο εντελώς διαφορετικό, το HERC2. Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα το HERC2 εξουδετερώνει το γονίδιο OCA2, «σβήνει» δηλαδή εντελώς το καφέ χρώμα και αποκαλύπτει το μπλε.
Πως ξεκίνησε η μετάλλαξη; Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά, αλλά η πιο πιθανή θεωρία θέλει την εξέλιξη αυτή να έγινε μετά την μετανάστευση των πρώτων ανθρώπων από την Αφρική στην Ευρώπη.
Αυτό εξηγεί εν μέρει το γεγονός πως όλοι οι άνθρωποι με μπλε μάτια έχουν Ευρωπαϊκή καταγωγή, αλλά υποδεικνύει, επίσης, πως υπάρχει ένας κοινός Ευρωπαίος πρόγονος για όλους ανεξαρτήτως τους γαλανομάτηδες στον κόσμο.
Προφανώς θα ήταν και πολύ καρπερός!

Πηγή: The Independent

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις