Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

Στο Κρεμλίνο είπαν τι εμποδίζει την επίλυση του προβλήματος των ειρηνευτικών δυνάμεων στο Donbass

© AP Φωτογραφία / Ariel Schalit Ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ. Φωτογραφία αρχείου
ΜΟΣΧΑ, 21 Σεπτεμβρίου – RIA Novosti.  Ο ορισμός της Ουκρανίας για τη Ρωσία ως «χώρα επιθετικής» αντιφάσκει με την πραγματική κατάσταση  στα νοτιοαναλτολικά της
Ουκρανίας, όπου η Ρωσική Ομοσπονδία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στη σύγκρουση. Οι συμβιβασμοί με τη διατύπωση θα πρέπει να έχουν κάποιο βαθμό λογικής και παραδεκτού, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ.
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Πόροσενκο προέτρεψε την Τετάρτη τον ΟΗΕ να  αναπτύξει  τις δυνάμεις της ειρηνευτικής δύναμης στο Donbass το συντομότερο δυνατόν. Σύμφωνα με τη δημοσίευση της Kommersant, η Ουκρανία υπέβαλε στο Συμβούλιο Ασφαλείας το σχέδιο ψηφίσματός της για τις ειρηνευτικές δυνάμεις.  Σύμφωνα με το σχέδιο, απαιτείται να συμπεριληφθεί η διατύπωση ‘επιχείρηση επιβολής της ειρήνης’, η οποία, κατά την άποψη της ουκρανικής πλευράς, επιβεβαιώνει ‘τον ρόλο της Ρωσίας ως επιτιθέμενου’. Η Μόσχα έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στην εσωτερική σύγκρουση και δεν συμμετέχει στα γεγονότα του Donbass και ότι ενδιαφέρεται επίσης για να  ξεπεραστεί  η  πολιτική  και οικονομική  κρίση  στην Ουκρανία.
‘Λαμβάνοντας υπόψη τη θέση ότι, βεβαίως, η Ρωσία είναι επιθετικό κράτος, φυσικά, δεν υπάρχει σχεδόν περιθώριο ελιγμών.  Γιατί αυτή η θέση είναι εντελώς αντίθετη με την πραγματική κατάσταση των πραγμάτων.  Η Ρωσία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος αυτής της σύγκρουσης, είναι, μαζί με άλλες γνωστές χώρες,  εγγυητής της υλοποίησης των θεμελιωδών εγγράφων στα οποία βασίζεται και μπορεί να βασιστεί ολόκληρη η διαδικασία διευθέτησης, όπως οι συμφωνίες του Μινσκ », δήλωσε ο Πέσκοφ στους δημοσιογράφους σχολιάζοντας τις πληροφορίες των μέσων μαζικής ενημέρωσης σχετικά με τις διατυπώσεις που φέρεται ότι περιείχε το σχέδιο ψηφίσματος της Ουκρανίας.
Την ίδια στιγμή, ο Πέσκοφ σημείωσε ότι οι διπλωμάτες εργάζονται σε αυτές τις πληροφορίες.
‘Οι διπλωμάτες εργάζονται πάνω σε αυτό. Ως εκ τούτου, είναι καλύτερο να ρωτήσετε τους συναδέλφους μας στο Υπουργείο Εξωτερικών », τόνισε.
Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του  Ρώσου  ηγέτη εξήγησε ότι οι τυχόν συμβιβασμοί στις διατυπώσεις στις οποίες στην  Ρωσική Ομοσπονδία θέλουν  να δώσουν  ρόλο ‘επιτιθέμενου’ έχουν το δικό τους βαθμό λογικής και παραδεκτού.
‘Η Ρωσία και ο Πρόεδρος Πούτιν έχουν επανειλημμένα επιδείξει την επιθυμία τους να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίτευξη συμβιβασμού.  Αλλά οι  τυχόν συμβιβασμοί , έχουν ένα ορισμένο βαθμό λογικότητας και  παραδεκτού », – διευκρίνισε  ο Peskov.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε νωρίτερα ότι υποστηρίζει την ιδέα της αποστολής ειρηνευτικών δυνάμεων των Ηνωμένων Εθνών στην Ουκρανία, αλλά μπορεί να αφορά μόνο τη διασφάλιση της ασφάλειας του προσωπικού του ΟΑΣΕ, οι ειρηνευτικές δυνάμεις πρέπει να βρίσκονται στη γραμμή οριοθέτησης και όχι σε οποιαδήποτε άλλη επικράτεια. Την ίδια στιγμή, όπως τόνισε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, γραμματέας του προεδρικού Τύπου, η θέση της Ρωσίας σχετικά με την ανάπτυξη ειρηνευτικών δυνάμεων στην Ουκρανία είναι ευέλικτη.
Το Κίεβο πιστεύει ότι η αποστολή του ΟΗΕ θα πρέπει να έχει ευρύτερη εντολή και να βρίσκεται σε όλη την περιοχή του Donbass μέχρι τα σύνορα με τη Ρωσία. Ο επικεφαλής του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, σχολιάζοντας σε συνέντευξή του στο RIA Novosti ιδέα να εισαγάγει ειρηνευτικές δυνάμεις στην Donbass για την προστασία της αποστολής του ΟΑΣΕ, δήλωσε ότι σε περίπτωση επίτευξης συμφωνίας για το θέμα αυτό ο  οργανισμός θα είναι έτοιμος να κάνει τα πάντα  για να λύσει την ουκρανική κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις