Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017

Τα Eurofighter του Κατάρ και τα Mirage 2000 που τους περισσεύουν! Μας ενδιαφέρουν;

Το Κατάρ αγοράζει και Eurofighter,μετά από τις παραγγελίες γαλλικών Rafale και F-15. Λεφτά εκεί υπάρχουν.
Ποιο είναι το ενδιαφέρον θέμα για την Ελλάδα; Το Κατάρ με τόσες παραγγελίες νέων αεροσκαφών θέλει να αποσύρει τα 12 Mirage 2000 που διαθέτει. Μας ενδιαφέρουν; Θεωρητικά τουλάχιστον ναι.

Το Κατάρ υπέγραψε LOI για την αγορά  24  Eurofighter.

Την συμφωνία υπέγραψαν  ο βρετανός υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλλον και ο ομόλογός του από το Κατάρ, Χαλίν Μπιν Μοχάμαντ Αλ Αττιγιά, στη Ντόχα στις 17 Σεπτεμβρίου. Η αγορά γίνεται περισσότερο για πολιτικούς λόγους παρά για την κάλυψη επιχειρησιακών αναγκών.

Αξιωματούχοι του Κατάρ δηλώνουν ότι η συμφωνία,  θα ενισχύσει την αμυντική συνεργασία και τη δέσμευση μεταξύ των δύο χωρών.

Με τη συμφωνία αυτή το Κατάρ προμηθεύεται αεροσκάφη από τρεις δυτικούς συμμάχους. Από τη Γαλλία παίρνει 24  Rafale,από τη Βρετανία τα Eurofighter και από τις ΗΠΑ τουλάχιστον 36 F-15.

Κάπως έτσι τα 12 Mirage 2000 που διαθέτει…περισσεύουν.

Όπως αναφέρουν δημοσίευματα, οι τρεις διαφορετικοί τύποι θα προκαλέσουν ένα πονοκέφαλο υποστήριξης στο Κατάρ, το οποίο όμως ήταν μάλλον αναγκασμένο να “μοιράσει” παραγγελίες και χρήμα, τώρα που είναι αποκλεισμένο. Αυτό είναι πρόβλημα και για την Ελλάδα φυσικά, αφού αν υποθέσουμε ότι υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον για να πάρουμε τα 12 Mirage 2000,δεν μπορούμε μέχρι την άρση του αποκλεισμού του Κατάρ τουλάχιστον.

Πάντως η παραγγελία του Κατάρ ήταν πραγματικό φιλί ζωής για το πρόγραμμα του Eurofighter που θα  μπορέσει να συντηρήσει τη γραμμή παραγωγής του μέχρι το 2023.

Το Κατάρ είναι η τέταρτη χώρα του Κόλπου που πρμηθεύεται Eurofighter,μετά από τη Σαουδική Αραβία, το Ομάν και το Κουβέιτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις