Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου 2017

Το εθνικό χρέος των HΠΑ για πρώτη φορά ξεπέρασε τα είκοσι τρισεκατομμύρια δολάρια

© AFP 2017 / Timothy Α. Clary Μετρητής του δημόσιου χρέους των ΗΠΑ στην Times Square στην Νέα Υόρκη

ΜΟΣΧΑ, 12 Σεπτεμβρίου – RIA Novosti. Το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ για πρώτη φορά στην ιστορία ξεπέρασε τα 20 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Business Insider [1].

Από τα μέσα Μαρτίου, το όριο του χρέους έχει παγώσει στο επίπεδο των 19,84 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος Donald Trump υπέγραψε τον νόμο για την προσωρινή αύξηση έως τις 8 Δεκεμβρίου για να βοηθήσει τα θύματα του τυφώνα ‘Harvey’. Το έγγραφο αυτό θα επιτρέψει την αποφυγή των διαφορών μεταξύ των κομμάτων και των παρατάξεων.
Μέχρι σήμερα, το ποσό  έφτασε τα 20,164 τρισεκατομμύρια δολάρια και συνεχίζει να αυξάνεται.
Κατά τη διάρκεια των οκτώ ετών του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, το χρέος αυξήθηκε από 10,63 τρισεκατομμύρια, σχεδόν δύο φορές.
Με ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ περίπου 3% ετησίως και ρεκόρ χαμηλού επιτοκίου της  Fed 0,25-0,5%, η εξυπηρέτηση του χρέους δεν ήταν πρόβλημα. Αλλά στα τέλη του 2016, η Fed άρχισε να εξομαλύνει τη νομισματική πολιτική. Ως αποτέλεσμα της συνεδρίασης  του Ιουλίου, το επιτόκιο διατηρήθηκε στο επίπεδο 1-1,25% ετησίως.
Το Trump έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι το χρέος πρέπει να μειωθεί, αλλά έπρεπε να συμφωνήσει με την αύξηση του υπό το πρίσμα των αυξανόμενων κοινωνικών δεσμεύσεων της διοίκησης στο πλαίσιο του προϋπολογισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις