Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017

Η Σαουδική Αραβία απέτρεψε επιθέσεις τζιχαντιστών του ISIS στο υπουργείο Αμυνας

Επιθέσεις αυτοκτονίας με στόχο δύο κτίρια του υπουργείου Άμυνας στην πρωτεύουσα Ριάντ λένε ότι απέτρεψαν οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας με τη σύλληψη δύο τζιχαντιστών.

Η χώρα του Κόλπου βρίσκεται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού από πέρυσι το καλοκαίρι μετά το μπαράζ των βομβιστικών επιθέσεων στη διάρκεια του Ραμαζανιού.
Αξιωματούχοι ανακοίνωσαν τη σύλληψη δύο μελών του λεγόμενου «Ισλαμικού Κράτους» από την Υεμένη, που ζούσαν με πλαστά στοιχεία στη Σαουδική Αραβία.
«Ήταν έτοιμοι να χτυπήσουν»
Οι δύο επίδοξοι καμικάζι συνελήφθησαν λίγο προτού προσεγγίσουν τους στόχους τους κι οι αρχές κατάφεραν να αποτρέψουν στο παρά πέντε τις επιθέσεις, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.
Παράλληλα συνελήφθησαν και δύο Σαουδάραβες υπήκοοι και ερευνάται η σχέση τους με τους τζιχαντιστές από την Υεμένη. Η αστυνομία κατέσχεσε δύο ζώνες με εκρηκτικά, βάρους 7 κιλών η κάθε μία, καθώς και όπλα και αυτοσχέδιες χειροβομβίδες. Παράλληλα εντοπίστηκε μια γιάφκα σε συνοικία του Ριάντ, που χρησιμοποιούσαν οι καμικάζι για να εκπαιδευτούν για τις σχεδιαζόμενες επιθέσεις.
Τον Ιούλιο του 2016 τζιχαντιστές του ISIS πυροδότησαν τέσσερις βόμβες σε τρεις τοποθεσίες -ένα τέμενος στη Μεδίνα, που σύμφωνα με την ισλαμική παράδοση έχτισε ο ίδιος ο Μωάμεθ, ένα άλλο τέμενος στο Κατίφ και κοντά στο αμερικανικό προξενείο στη Τζέντα- στη διάρκεια του ιερού για τους μουσουλμάνους μήνα του Ραμαζανιού.
Πυκνοί μαύροι καπνοί υψώνονται στον ουρανό μετά την επίθεση καμικάζι στο τέμενος της Μεντίνα στις 4 Ιουλίου 2016
Το «Ισλαμικό Κράτος» κατηγορεί εδώ και χρόνια την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας ότι παρεκκλίνει από την αυστηρή ερμηνεία του Ισλάμ κι ότι προωθεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ.
Παράλληλα η ηγεσία του βασιλείου δέχεται σφοδρή κριτική επειδή ηγείται της στρατιωτικής συμμαχίας, η οποία στηρίζει στην Υεμένη την κυβέρνηση του προέδρου Αμπντραμπούχ Μανσούρ Χάντι, τον οποίο εξώθησαν στην εξορία οι υποστηριζόμενοι από την Τεχεράνη αντάρτες Χούτι. Οι αεροπορικές επιδρομές της συμμαχίας υπό τη Σαουδική Αραβία έχουν προκαλέσει το θάνατο 5.144 αμάχων σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πέρα από τις καταγγελίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Συνελήφθησαν «ξένοι κατάσκοποι»
Παράλληλα οι αρχές ανακάλυψαν, σύμφωνα με το SPA, στοιχεία για την κατασκοπευτική δραστηριότητας ομάδας ανθρώπων που δεν κατονόμασαν. Πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας είπε στο Reuters ότι οι ύποπτοι κατηγορούνται ότι διενεργούσαν κατασκοπία για λογαριασμό, μεταξύ άλλων, της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, που το Ριάντ έχει χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι συνελήφθησαν αρκετοί ύποπτοι, μεταξύ των οποίων κι ένα μέλος των ανταρτών Χούτι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις