Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

Mini Drones που θα βλέπουν και θα καταγράφουν τα πάντα και στο σκοτάδι!

Τα μελλοντικά drones θα βλέπουν ακριβώς όπως τα ανθρώπινα μάτια, βοηθώντας στην πλοήγηση και εξερεύνηση σκοτεινών δωματίων, σύμφωνα με το DefenseOne. 

Τα drones είναι γνωστό ότι τραβούν εξαιρετικης ποιότητας φωτογραφίες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αλλά όταν πρέπει να διεισδύσουν σε σκοτεινά δωμάτια και κτίρια, χρειάζονται συνθήκες χαμηλού φωτισμού καθώς κινούνται.Ένας νέος τύπος οπτικού αισθητήρα που αναπτύχθηκε απο Σουηδούς ερευνητές θα επιτρέπει στα drones να βλέπουν ακριβώς όπως τα ανθρώπινα μάτια. Αυτό θα επιτρέψει στα μικρά drones να είναι ακόμα πιο χρήσιμα σε “πολιτικές και στρατιωτικές” εφαρμογές, όπως ο εντοπισμός ανθρώπων παγιδευμένων σε ερείπια ή σε σύνθετα σενάρια πολέμου, δήλωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
Οι συμβατικές κάμερες λειτουργούν με το να συγκεντρώνουν πολλές πληροφορίες σχετικά με το φώς, και κυρίως την έντασή του. Αντιμετωπίζουν όλα τα δεδομένα με τον ίδιο τρόπο, κάτι το οποίο βοηθά στη σωστή λήψη απλών φωτογραφιών. Αλλά όταν το φως μειώνεται, ή όταν η κάμερα κινείται, όπως συμβαίνει στα drones, αυτή η τεχνική παράγει θολές εικόνες που δεν μεταφέρουν καμία χρήσιμη πληροφορία.
Ο Δυναμικός Οπτικός Αισθητήρας, ή αλλιώς DVS, λειτουργεί πολύ διαφορετικά. “Αντί να στέλνουν  ολόκληρες εικόνες με σταθερούς ρυθμούς καρέ, μεταδίδονται μόνο οι τοπικές μεταβολές σε επίπεδο pixel που προκαλούνται από κίνηση σε μια σκηνή – τη στιγμή ακριβώς που συμβαίνουν “, εξήγησε ο Davide Scaramuzza, ένας από τους συγγραφείς του βιβλίου και ο επικεφαλής του Διευθυντή της ομάδας αντίληψης ρομποτικής στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης.
Το DVS λειτουργεί κατά βάση όπως το ανθρώπινο μάτι, αναζητώντας για περιοχές οι οποίες υφίστανται μερικές αλλαγές στην ένταση του φωτός. Η εστίαση σε τέτοιες αλλαγές, που ο Scarammuzza ονομάζει “γεγονότα”, μπορεί να βοθήσει ολόκληρο το σύστημα τόσο στην κίνηση όσο και στην αποτύπωση ακόμη και του πιο χαμηλού φωτός, αποτελεσματικά.
Στην έρευνά της, η ομάδα του Scaramuzza περιγράφει μια υβριδική προσέγγιση που χρησιμοποιεί την κάμερα DVS για να μεταφέρει δεδομένα σχετικά με αλλαγές που συμβαίνουν στη φωτεινότητα καθώς και για τη συλλογή τυποποιημένων πλαισίων. Διεξήγαγαν δύο πειράματα, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης αυτόνομης πτήσης ενός drone χρησιμοποιώντας μια κάμερα συμβάντων. Σε ένα πείραμα, ανάβουν και σβήνουν το φως καθώς πέταγε γύρω από το δωμάτιο, αναγκάζοντάς το να επικεντρωθεί στα γεγονότα, σε συνδυασμό με τις μετρήσεις που συγκεντρώθηκαν ενώ το φως ήταν αναμμένο. Στο δεύτερο, το drone πέταξε αυτόνομα, στο σκοτάδι, σε όλο και γρηγορότερους κύκλους, για να δουν πώς θα λειτουργήσει η τεχνική όταν  κινείται γρήγορα.
Δείτε το βίντεο:
Έτσι, ανακάλυψαν ότι τα εξοπλισμένα DVS drones τους βλέπουν 130% καλύτερα από ότι ένα παρόμοιο σύστημα που στηρίζεται αποκλειστικά σε δεδομένα συμβάντων και 85% καλύτερα από ότι ένα σύστημα που βασίζεται αποκλειστικά σε κανονικά- τυπικά δεδομένα.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης συνεργάστηκαν με την Ελβετική ερευνητική κοινοπραξία NCCR Robotics στην προσπάθεια αυτή, που χρηματοδοτήθηκε μερικώς από την Υπηρεσία Προηγμένων Έργων Έρευνας για την Άμυνα (DARPA).
Ο στρατός των Η.Π.Α. ανησυχεί ολοένα και περισσότερο για το πώς θα πολεμήσει σε πυκνά αστικά περιβάλλοντα, ειδικά όταν τα σήματα GPS είναι μπλοκαρισμένα ή είναι δύσκολο να αποκτηθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις