Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017

Η επίσκεψη Μακρόν, τα Mirage 2000 και ο Ανδρέας Παπανδρέου

Όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου αποφάσισε στα μέσα της δεκαετίας του 80 να “σπάσει” την “αγορά του αιώνα” στα δύο και να προμηθευτεί η Ελλάδα και αμερικανικά F-16
και γαλλικά Mirage 2000,είχε δεχτεί σφοδρότατη κριτική. Η κυβέρνηση απέδωσε την απόφαση στην αποφυγή μονομερούς δέσμευσης της χώρας για το αεροπορικό της οπλοστάσιο, αντιπολίτευση έκανε λόγο για σκάνδαλο και οι τίτλοι των αντιπολιτευόμενων εφημερίδων έκαναν λόγο για “τυφλά Mirage”. Αφορμή προβλήματα που παρουσιάστηκαν στα ραντάρ των πρώτων Mirage, τα οποία και διορθώθηκαν επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη μάλιστα.

Ήταν λάθος η απόφαση του Παπανδρέου; Η ιστορία απέδειξε πως όχι. Τα γαλλικά αεροσκάφη αποδείχτηκαν εξαιρετικά αξιόπιστα όλα αυτά τα χρόνια και πολύ συχνά κυριολεκτικά “ξελάσπωσαν” την ελληνική ΠΑ σε πολύ κρίσιμες στιγμές…Το πόσο τα φοβούνται οι Τούρκοι είναι γνωστό και δεν αμφισβητείται από κανένα.

Παρά την πολύ μεγάλη χρήση και καταπόνησή τους δεν έχουν χρειαστεί ούτε μία δομική αναβάθμιση και αυτό καταρρίπτει σε κάποιο βαθμό και την κατηγορία ότι ήταν ακριβά. Σε βάθος χρόνου έχουν βγάλει και με το παραπάνω τα λεφτά τους…

Δεν είναι μυστικό ότι τα Mirage 2000 μπορούν να μεταφέρουν και να εκτοξεύουν τα πλέον σύγχρονα όπλα της ΠΑ κι αυτό επίσης δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Όλα αυτά σήμερα είναι επίκαιρα, με την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Ε.Μακρόν στην Αθήνα. Η Πολεμική Αεροπορία έχει κάνει τις εισηγήσεις της για το τι πρέπει να συζητηθεί και ζητηθεί από τη γαλλική πλευρά,ώστε να σταματήσει η πορεία απαξίωσης των γαλλικών αεροσκαφών και κατά συνέπεια των γαλλικών αεροπορικών όπλων που μας είναι άκρως απαραίτητα. Δεν είναι σαφές πόσο “ζεστά” έχει πάρει η κυβέρνηση αυτή την υπόθεση, ώστε να την υποστηρίξει αποτελεσματικά.

Η ΠΑ βρίσκεται σε φάση ανασυγκρότησης και εκσυγχρονισμού, πρώτα με τα F-16,τα οποία αποτελούν την πλειοψηφία του αεροπορικού μας στόλου. Είναι ξεκάθαρο ότι οι αεροπόροι θέλουν να γίνει το ίδιο και με τα Mirage 2000. Προφανώς το πρόβλημα είναι οικονομικό, αλλά είναι επίσης προφανές ότι αν δεν υπάρξει ανανέωση και εκσυγχρονισμός και του “γαλλικού πυλώνα” της ΠΑ, θα υπάρξει πρόβλημα, το οποίο θα πρέπει να επιλυθεί με κάποιο τρόπο που επίσης θα κοστίσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις