Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017

Ποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων θα λάβουν καινούριο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ και γιατί

Άνθρωποι είμαστε, λάθη κάνουμε. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων το παραδέχτηκε -αν και το φταίξιμο δεν είναι δικό της- και τώρα οι υπηρεσίες καλούνται να
αποκαταστήσουν τη δικαιοσύνη. Θύματα είναι περίπου 55.000 συνταξιούχοι οι οποίοι έχασαν την έκπτωση του ΕΝΦΙΑ επειδή τους φόρτωσαν -κατά λάθος όπως λένε- το έκτακτο επίδομα του 2016 στο κανονικό εισόδημα από συντάξεις. Η ζημιά δεν είναι πολύ μεγάλη για τους περισσότερους -αρμόδιες πηγές μιλούν για αποκλίσουν ολίγων ευρώ- αλλά σε κάθε περίπτωση, το καινούριο εκκαθαριστικό θα πρέπει να εκδοθεί.
Έχουν περάσει περίπου 10 μήνες από τη διανομή της «13ηςσύνταξης» και η υπόθεση εξακολουθεί να «στοιχειώνει» την κυβέρνηση. Άλλο ένα επεισόδιο στο σήριαλ προστέθηκε χθες καθώς αποκαλύφθηκε ότι εξαιτίας του μερίσματος περίπου 55.000 συνταξιούχοι έχασαν την έκπτωση φόρου στο ΕΝΦΙΑ. Μικρή η ζημιά –η οποία μάλιστα θα αποκατασταθεί- για τους περισσότερους καθώς θα χάσουν –όπως θα ανακοινωθεί σήμερα στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου- μικροποσά της τάξεως των 5-10 ευρώ με τον αριθμό αυτών που χρεώθηκαν με μεγαλύτερα ποσά να μην ξεπερνά τις 4500-5000 άτομα. Η υπόθεση καταδεικνύει περισσότερο την προχειρότητα με την οποία σχεδιάστηκε το έκτακτο επίδομα. Αρχικά αποκαλύφθηκε ότι δεν υπήρχε συμφωνία με τους δανειστές. Η διαπραγμάτευση για τη β’ αξιολόγηση καθυστέρησε ενώ ο υπουργός Οικονομικών υποχρεώθηκε να συντάξει επιστολή προς τους δανειστές για τους διαβεβαιώσει ότι δεν θα επαναληφθούν οι μονομερείς ενέργειες στο μέλλον.
Στη συνέχεια ήρθαν στο φως υποθέσεις εν ενεργεία βουλευτών ή μεγαλοκαταθετών οι οποίοι εισέπραξαν το επίδομα καθώς ουδείς σκέφτηκε να θέσει και άλλα κριτήρια πέραν του εισοδήματος από τις συντάξεις. Τώρα, έγινε και η διαχειριστική γκάφα η οποία θα αποκατασταθεί μεν όπως αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων αφού όμως ο κρατικός μηχανισμός υποχρεωθεί να κάνει νέα εκκαθάριση δεκάδων χιλιάδων εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ.
Το θέμα με τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ ανέκυψε επειδή το υπουργείο Εργασίας μέσω της ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) απέστειλε στην ΑΑΔΕ τα στοιχεία του εισοδήματος των συνταξιούχων για το 2016, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτά και την έκτακτη ενίσχυση η οποία κυμάνθηκε από τα 300 έως τα 650 ευρώ. Εξαιτίας αυτής της προσαύξησης του εισοδήματος, περίπου 55.000 συνταξιούχοι ξεπέρασαν το εισοδηματικό κριτήριο που προβλέπει ο νόμος για τη χορήγηση της έκπτωσης του ΕΝΦΙΑ (50% επί του βεβαιωθέντος ποσού) και παρέλαβαν έτσι ένα «φουσκωμένο» εκκαθαριστικό. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η προσαύξηση δεν είναι μεγάλη δεδομένου ότι οι περισσότεροι εκ των συνταξιούχων που πήραν το επίδομα βαρύνονται με πολύ χαμηλό ΕΝΦΙΑ της τάξεως των μερικών δεκάδων ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, επειδή το θέμα ανακινήθηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο διοικητής της ΑΑΔΕ εξέδωσε χθες σχετική ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι θα γίνει εκ νέου εκκαθάριση των συγκεκριμένων δηλώσεων ΕΝΦΙΑ χωρίς να ληφθεί υπόψη το ποσό του έκτακτου επιδόματος.
Πηγή: fpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις