Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017

Τουρκική υποκρισία για τους S-300 της Ελλάδας για να “περάσουν” οι S-400

Του Λ.Λιγουριώτη

Σε ρεσιτάλ ανερυθρίαστης υποκρισίας  προχώρησε χθες ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ  όταν επιχείρησε να εξισώσει την  την  αγορά των Ρωσικών συστημάτων S-400 από την Αγκυρα με την από ”σπόντα” απόκτηση από την Ελλάδα των κυπριακών S-300, ”ξεχνώντας” ότι αυτό έγινε μετά από τις ωμές απειλές της Τουρκίας  κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας να μην τολμήσει να εγκαταστήσει τους S-300 στο έδαφός της!

Αφορμή για τις δηλώσεις του Τούρκου αξιωματούχου ήταν φραστικές αναφορές ορισμένων Ευρωπαίων περί εμπάργκο  όπλων κατά της Τουρκίας. Έτσι, όπως μετέδωσε η τουρκική κρατική τηλεόραση ο Ομέρ Τσελίκ ”ενοχλημένος” από αυτό επιχείρησε να εμφανίσει <<τους S-300 της Ελλάδας στην αντιπαράθεση με τους S-400 που θα αγοράσει η Τουρκία>> και – κατά την τουρκική TV- να << θυμίζει τη σιωπή που τηρήθηκε όταν η Ελλάδα αγόρασε τους S-300 από τη Ρωσία>>.

Συγκεκριμένα ο Ο. Τσελίκ σε δηλώσεις που προέβη κατά τη δεξίωση που παρατέθηκε στην Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Τουρκίας στο Λονδίνο, στη 2η μέρα των επαφών του στην αγγλική πρωτεύουσα, εξέφρασε την ενόχληση του για δηλώσεις που γίνονται από ορισμένες χώρες περί εμπάργκο όπλων εναντίον της Τουρκίας.

 «Ορισμένες από τις συμμαχικές χώρες, με τις οποίες αγωνιζόμαστε μαζί εναντίον της τρομοκρατίας, τελευταία, κάνουν λόγο για εμπάργκο όπλων εναντίον της Τουρκίας αλλά δεν διστάζουν να δίνουν όπλα στην PYD ( σ.σ.τους Κουρδους της Συρίας), μια τρομοκρατική οργάνωση που απειλεί την Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ. Μπορείτε να το διανοηθείτε; Αυτοί που δίνουν όπλα στην τρομοκρατική οργάνωση, κάνουν λόγο για επιβολή εμπάργκο όπλων σε μας»,ισχυρίστηκε  με θράσος, ”ξεχνώντας” ότι η χώρα του έχει πιαστεί στα πράσα να προμηθεύει με όπλα και πυρομαχικά, να κάνει λαθρεμπόριο πετρελαίου με τους τρομοκράτες του ISIS (ΝΤΑΕΣ) και να τους νοσηλεύει όταν τραυματίζονταν στο έδαφός της!.Και αφου συνέχισε με κομπορυμοσύνη ότι μόνη της η Τουρκία ….κατατρόπωσε το ISIS (ΝΤΑΕΣ), έφερε το θέμα στους S-400  . Αναφερόμενος συγκεκριμένα στην αγορά του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία, αφού  επανέλαβε την καραμέλα  πως η Τουρκία πρέπει να ενισχύσει την αεράμυνα της έναντι των απειλών από τη Συρία και το Ιράκ, διερωτήθηκε υποκριτικά <<υπήρξε κάποια χώρας μέλος του ΝΑΤΟ που πρότεινε να μας βοηθήσει για την ενίσχυση του συστήματος αεράμυνας και εμείς είπαμε όχι;.>>.
 Και συνέχισε ακόμα πιο υποκριτικά: <<Γιατί δεν ασκείται κριτική για ανάπτυξη S-300 στην Ελλάδα και ασκείται για ανάπτυξη των S-400 σε μας; Δυναμικό ασφαλείας της Τουρκίας, σημαίνει ασφάλεια του ΝΑΤΟ, της Ευρώπης και των συμμάχων μας. Πρέπει να εκληφθεί έτσι το θέμα».
 Μόνο βέβαια που ούτε σιωπή υπήρξε ούτε χωρις επιπτώσεις για την Ελλάδα και την Κύπρο εξελίχτηκε η υπόθεση. Ήταν η Τουρκία αυτή που αντιτάχτηκε με απειλή πόλεμου στο δικαίωμα μιας χώρας , της Κύπρου, που δεν ανήκει στο ΝΑΤΟ και δεν έχει δεσμεύσεις, να αγοράσει όποιο όπλο ήθελε για να αμυνθεί. Ήταν αυτή που  ”εκβίασε” ΗΠΑ και ΝΑΤΟ  ( που βέβαια καλόβλεπαν εξίσου με την Αγκυρα  αυτή την αντίδραση) να ασκήσουν αφόρητες πιέσεις στην Αθήνα και στην Λευκωσία – μαζί με το Λονδίνο -να ματαιωθεί η συμβόλαιο αγοράς των S-300 μεταξύ Ρωσίας και Κυπριακής Δημοκρατίας.Ακόμα και την Ελλάδα πίεσε τότε να μην φιλοξενήσει τα συστήματα- ενώ το ΝΑΤΟ έβαλε βέτο να μην διασυνδέσει η Αθήνα τους ρωσικούς πυραύλους με το υπόλοιπο σύστημα αεράμυνας- και για χρόνια να μείνουν ”ημιενεργοί”…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις