Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017

Τι παζαρεύει ο Ερντογάν με τους S-400; Ίσως τη σωτηρία του

Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ
 
Η τουρκική διπλωματία από το δόγμα των μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες , κατάφερε να  δημιουργήσει εχθρότητες με όλο τον πλανήτη.  Η Άγκυρα  εγκλωβισμένη στις λεκτικές απειλές του σουλτάνου βρίσκεται απομονωμένη από όλο τον κόσμο κι έχει μοναδικό φίλο το Κατάρ!
Οι αποτυχίες στην εξωτερική πολιτική και στην οικονομία σημαδεύονται και από τεράστια σκάνδαλα διαφθοράς.   Στις ΗΠΑ συνεχίζεται η δίκη του ιρανικής καταγωγής επιχειρηματία Ζαρράμπ, ενώ εκδόθηκαν καταδικαστικές αποφάσεις για τους σωματοφύλακες του Ερντογάν που προκάλεσαν επεισόδια κατά την επίσκεψη του στην Αμερική.
Ο Ερντογάν θα μεταβεί στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη χωρίς την προσωπική του φρουρά…. Οι  σωματοφύλακες  του Προέδρου θα συλληφθούν μόλις πατήσουν το πόδι τους σε αμερικανικό έδαφος.
 Ένα  επίσης καυτό θέμα που προβληματίζει τις σχέσεις των δυο χωρών είναι η διαμονή του Salim El Mansur  στην Τουρκία από τις αρχές του 2017.  O Mansur θεωρείται ο άνθρωπος που εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση του ISIS , συνεπώς η διαμονή του στην Τουρκία γεννά πολλά και ποικίλα ερωτηματικά.
Η υπόθεση Ζαρράμπ που εκδικάζεται στη Νέα Υόρκη φαίνεται ότι αγγίζει τον ίδιο τον Πρόεδρο. Μετά τον Ζαρράμπ και τον διευθυντή της Τράπεζας Ηalk Banaksi που τελούν υπό κράτηση ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε και για τον πρώην υπουργό εμπορίου  Ζαφέρ Τσαγλαγιάν για τον οποίο προέκυψαν στοιχεία δωροδοκίας ύψους 52 εκατ.$, ενός ρολογιού αξίας 700 λιρών Τουρκίας κι ενός πιάνου.  Δυο ακόμα υπουργοί εμπλέκονται στο μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς που συνέβη στην Τουρκία, πρόκειται  για τον Μουαμμέρ Γκιουλέρ που κατηγορείται για δωροδοκία 10 εκατ.$ και τον Εγκεμέν Μπαγις για 1,5 εκατ.$.
Ο κλοιός σφίγγει και πλησιάζει προς τον Πρόεδρο. Ηχητικά μηνύματα συνομιλιών με τον γιο του Μπιλάλ, βγήκαν στη δημοσιότητα εδώ και αρκετό καιρό. Η υπόθεση έφτασε στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, αλλά έκλεισε αμέσως χάρη στη βοήθεια των βουλευτών του ΑΚΡ….. 
Ο ίδιος ο Πρόεδρος αναφερόμενος στην δίκη του Ζαρράμπ είπε: “Είναι ένα βήμα που στρέφεται εναντίον της Τουρκίας”.  Σίγουρα βλέπει φαντάσματα συνομωσίας  των ξένων δυνάμεων ή ακόμα και του εχθρού του Φεττουλλάχ Χότζα. Όμως η διαφθορά είναι ποινικό αδίκημα . Δεν είναι “εθνικό θέμα”  που μπορεί να κουκουλωθεί , όταν μάλιστα  εκδικάζεται στην Αμερική, όπου η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη.
Δεν αποκλείεται ο  Ερντογάν  με την αγορά των S-400 να παζαρεύει παρασκηνιακά, την αθώωση του από το αμαρτωλό σκάνδαλο της διαφθορά. Διαφορετικά γιατί να αγοράσει ένα οπλικό σύστημα που δεν είναι συμβατό με όλα τα υπόλοιπα που είναι δυτικής προέλευσης, νατοϊκά.  Στην πραγματικότητα προβαίνει σε μια αγορά άχρηστη, εκτός αν αλλάξει όλο το εξοπλιστικό του σύστημα, πράγμα μάλλον αδύνατο .
Προσπαθεί , με άλλα λόγια , να εξαγοράσει την αθωότητά του με την δήθεν αγορά των S-400.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις