Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

Στρατιωτικός νόμος στην Καταλονία: Άγριο ξύλο και συγκρούσεις-Ειδικές δυνάμεις σε θέσεις μάχης

Βαθαίνει το ρήγμα ανάμεσα στην Μαδρίτη και στην Καταλονία καθώς ο Ραχόι αποφάσισε να στείλει επιπλέον 4.000 πάνοπλους
αστυνομικούς οι οποίοι θα ενωθούν με άλλους 5.000 που ήδη βρίσκονται εκεί. Στην ουσία η Μαδρίτη ανέλαβε ουσιαστικά τη διοίκηση της περιοχής καθώς η Καταλονία έχει την δική της αστυνομία που όπως όλα δείχνουν δεν εμπιστεύεται. Σε ετοιμότητα βρίσκονται επίσης και οι ειδικές δυνάμεις του Στρατού να συνδράμουν. Στην ουσία μιλάμε πλέον για στρατιωτικό νόμο. Και όλα αυτά σε χώρα της ΕΕ.

Του Βασίλη Καπούλα

Το πρώτο βίντεο με άρματα μάχης να μετακινούνται στην Καταλονία ήρθε στη δημοσιότητα και σόκαρε ακόμη και τους Ισπανούς που δεν το πίστευαν.

Στους δρόμους πέφτει άγριο ξύλο και έχει ήδη ξεκινήσει ένας άτυπος εμφύλιος. Oι Ισπανοί επιτίθενται στους Καταλανούς.

Στην Καταλονία μετακινούνται αυτούσιες «μηχανοκίνητες μονάδες» μάχης και άρματα μάχης ενώ αναπτύχθηκε ειδική μονάδα η οποία είναι ειδική στον αστικό πόλεμο.

Έδρα τους η στρατιωτική βάση Sant Climent Sescebes όπου θα ενσωματωθούν με το 62ο Μηχανοκίνητο Τάγμα Πεζικού με έδρα τη Σαραγόσα.

Οως είχαμε ήδη πει, ο υπουργός Άμυνας της Ισπανίας προειδοποίησε ότι ο στρατός είναι πανέτοιμος και μπορεί να παρέμβει εφόσον η «Καταλονία παραβιάσει τους κανόνες».

Σε μια εκπληκτική κίνηση μιας υποτιθέμενης δημοκρατίας, σύμφωνα με το CNA, ο ισπανός υπουργός Άμυνας Pedro Morenés, διαβεβαίωσε ότι ο στρατός δεν θα ενεργήσει στην Καταλονία όσο «όλοι εκπληρώνουν το καθήκον τους» στέλνοντας όμως μήνυμα τι θα συμβεί σε διαφορετική περίπτωση.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι τελικά στέλνει επιπλέον αστυνομικές δυνάμεις στην Καταλονία για να διατηρήσουν την τάξη και να διασφαλίσουν ότι δεν θα διεξαχθεί το απαγορευμένο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία.

Η Καταλονία, που θέλει να διεξαγάγει δημοψήφισμα την 1η Οκτωβρίου για την απόσχισή της από την Ισπανία, έχει τη δική της αστυνομία, τη Mossos d’ Esquadra, αν και η κρατική αστυνομία, Guardia Civil, διαθέτει τμήματα σε όλη την περιοχή και συχνά συνεργάζεται μαζί της.


Το υπουργείο Εσωτερικών δεν αποκάλυψε πόσους περισσότερους αστυνομικούς στέλνει στην περιοχή, όμως ισπανικά ΜΜΕ ανέφεραν πως 3.000 έως 4.000 έχουν ήδη φθάσει ή βρίσκονται καθ΄οδόν.

Θα ενωθούν με τους περίπου 5.000 αστυνομικούς που σταθμεύουν σε κανονικές συνθήκες στην Καταλονία και τους περίπου 17.000 αστυνομικούς της καταλανικής αστυνομίας.

«Αποστολή τους θα είναι η επιτήρηση των δημόσιων χώρων και η διατήρηση της τάξης και θα δράσουν σε περίπτωση που διεξαχθεί το παράνομο δημοψήφισμα», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Θα ενεργούν σε υποστήριξη της καταλανικής αστυνομίας, που θα εξακολουθήσει να έχει την ευθύνη, πρόσθεσε.

Ορισμένοι διαμένουν σε τρία πορθμεία που έχει ενοικιάσει η ισπανική κυβέρνηση και έχουν προσορμιστεί στα λιμάνια της Βαρκελόνης και της Ταραγόνα, τόσο λόγω της έλλειψης προσωρινής στέγασης όσο και για να αποφύγουν συγκρούσεις ανάμεσα μεταξύ των διαδηλωτών και των αστυνομικών δυνάμεων.

Το υπουργείο Εσωτερικών έχει πει στην αστυνομία στην Καταλονία ότι οι αστυνομικοί δεν μπορούν να πάρουν ρεπό στο διάστημα 20 Σεπτεμβρίου-5η Οκτωβρίου.

Η καταλανική κυβέρνηση κατηγόρησε τις ισπανικές αρχές ότι ανέλαβαν ουσιαστικά τη διοίκηση της περιοχής μετά την επιδρομή της αστυνομίας στα γραφεία της και τη σύλληψη αξιωματούχων, και το υπουργείο Οικονομικών πήρε τον έλεγχο του τοπικού οικονομικού υπουργείου.

Ο ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζεμόντ δήλωσε ότι θα προχωρήσει με το δημοψήφισμα, αψηφώντας την απαγόρευση του δικαστηρίου, ενώ δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν για δεύτερη μέρα στους δρόμους της Βαρκελόνης απαιτώντας να τους δοθεί το δικαίωμα να ψηφίσουν.

Στρατιωτικός νόμος στην Καταλονία: Άγριο ξύλο και συγκρούσεις-Ειδικές δυνάμεις σε θέσεις μάχης



πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις