Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017

“Είμαστε πιο κοντά στις σκοτεινές μέρες της δεκαετίας του 1930”

Ο κόσμος είναι πιο κοντά στις σκοτεινές ημέρες της δεκαετίας του 1930 από οποτεδήποτε άλλοτε, δήλωσε σήμερα η καναδή συγγραφέας Μάργκαρετ Άτγουντ στη Φρανκφούρτη, όπου πρόκειται να λάβει ένα περίβλεπτο γερμανικό λογοτεχνικό βραβείο.

Το δυστοπικό μυθιστόρημα της Άτγουντ «Η ιστορία της πορφυρής δούλης», που κυκλοφόρησε το 1985, επέστρεψε στις λίστες των ευπώλητων αφού έγινε μια βραβευμένη τηλεοπτική σειρά που αναπαριστά ένα ολοκληρωτικό μέλλον στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής όπου οι γυναίκες αναγκάζονται σε σεξουαλική σκλαβιά.
Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ έφερε, σύμφωνα με ορισμένους κριτικούς, πιο κοντά στην πραγματικότητα αυτή την εικόνα του μέλλοντος, καθώς χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να φοβίσει τους αντιπάλους του, ενώ βουλευτές σε πολλές πολιτείες επιδιώκουν να περιορίσουν τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών.
«Μοιάζει να είμαστε πιο κοντά στη δεκαετία του 1930 από οποτεδήποτε άλλοτε», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η 77χρονη Άτγουντ, κάνοντας έναν παραλληλισμό με τα φασιστικά και τα κομμουνιστικά καθεστώτα που κυβέρνησαν χώρες της Ευρώπης.
Η Άτγουντ συμμετέχει στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης, όπου αύριο θα λάβει το Βραβείο Ειρήνης του Γερμανικού Εμπορίου Βιβλίου, που απονέμεται από το 1950 από την Ένωση Γερμανών Εκδοτών και Βιβλιοπωλών. Στο σκεπτικό της φετινής βράβευσης επαινείται η «πολιτική αντίληψη και επαγρύπνηση της Άτγουντ για εξελίξεις κάτω από την επιφάνεια».
Στους προηγούμενους νικητές του βραβείου συγκαταλέγονται ο τούρκος συγγραφέας Ορχάν Παμούκ, η αμερικανίδα συγγραφέας και κινηματογραφίστρια Σούζαν Σόνταγκ και ο περουβιανός συγγραφέας και πολιτικός Μάριο Βάργκας Γιόσα.
Ψυχρός Πόλεμος
Η Άτγουντ, συγγραφέας περισσότερων από 40 μυθιστορημάτων, ποιητικών συλλογών και κριτικών δοκιμίων, δήλωσε πως πολλοί εκπλήσσονται με τις ενδείξεις ολοκληρωτισμού που εκδηλώνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες του σήμερα.
Η κατάσταση απέχει πολύ από το Βερολίνο του Ψυχρού Πολέμου, που περιβαλλόταν ακόμη από το τείχος που διαιρούσε τη Γερμανία, όπου άρχισε να γράφει την «Ιστορία της πορφυρής δούλης», θυμάται.
«Ο κόσμος στην Ευρώπη έβλεπε τις Ηνωμένες Πολιτείες ως τον φάρο της δημοκρατίας, της ελευθερίας, του ανοικτού πνεύματος, και δεν ήθελε να πιστέψει ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε ποτέ να συμβεί εδώ», είπε.
«Αλλά τώρα, οι καιροί έχουν αλλάξει, και, δυστυχώς, γίνεται πιο πιθανό το να σκέπτεται κάποιος με αυτούς τους όρους.»
Αν και η εργασία για την τηλεοπτική σειρά όπου πρωταγωνιστεί η Ελίζαμπεθ Μος ξεκίνησε πριν από τις προεδρικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, η νίκη του Τραμπ άλλαξε «ριζικά» το σκηνικό, είπε ο Άτγουντ.
«Αυτός είναι ένας από τους λόγους που το σόου ήταν τόσο δημοφιλές… ο κόσμος αισθάνεται ξαφνικά πως είναι μια πιθανή πραγματικότητα», είπε.
Ακτιβίστριες για τα δικαιώματα των γυναικών με τα χαρακτηριστικά λευκά καπελάκια και τα κόκκινα μακριά φορέματα που φορούν οι υπηρέτριες στη μυθιστορηματική θεοκρατική «Δημοκρατία του Γιλεάδ» έχουν λάβει μέρος σε διαδηλώσεις που έγιναν πρόσφατα σε πολλές πρωτεύουσες αμερικανικών πολιτειών.
«Το βιβλίο δραπέτευσε από το εξώφυλλο, το τηλεοπτικό σόου έπαψε να είναι απλώς ένα σόου», είπε η Άτγουντ. «Είναι έξω στον κόσμο.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις