Τετάρτη, 11 Οκτωβρίου 2017

Τα σχέδια εκτάκτου ανάγκης, τα οποία είχαν καταστρώσει από κοινού οι ΗΠΑ με τη Νότια Κορέα για περίπτωση πολέμου, έπεσαν πέρυσι στα χέρια Βορειοκορεατών χάκερ, όπως δήλωσε χθες ο Νοτιοκορεάτης βουλευτής Ρι Τσέολ Χι. Ενα από τα σχέδια που εκλάπησαν κατά την περυσινή διαδικτυακή επίθεση στους υπολογιστές του νοτιοκορεατικού στρατού ήταν το σχέδιο καθαίρεσης του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, το οποίο είναι γνωστό ως «σχέδιο αποκεφαλισμού». Η επίθεση στα συστήματα γνωστοποιήθηκε πέρυσι τον Σεπτέμβριο, αλλά μόλις πρόσφατα αποκαλύφθηκε η έκταση του χάκινγκ, που φθάνει τα 235 gigabytes. Δεν είναι γνωστό αν εκλάπησαν και έγγραφα με διαβάθμιση «άκρως απόρρητο», αλλά τουλάχιστον 300 άλλα διαβαθμισμένα έγγραφα έχουν πέσει στα χέρια των χάκερ. Επιπλέον, το 80% των δεδομένων που εκλάπησαν δεν έχει ακόμη κατηγοριοποιηθεί. Τους τελευταίους μήνες, τα στρατιωτικά σχέδια για την αντιμετώπιση της Βόρειας Κορέας έχουν ανασχεδιαστεί από τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις, ως απάντηση στην ενίσχυση της απειλής από τον Κιμ Γιονγκ Ουν. Με βάση τη συνθήκη αμυντικής συνεργασίας των δύο συμμάχων χωρών, οι ΗΠΑ θα αναλάβουν τον επιχειρησιακό έλεγχο των νοτιοκορεατικών δυνάμεων σε περίπτωση που ξεσπάσει πόλεμος στη χερσόνησο. Εξάλλου, μετά την έκτη και πολύ ισχυρότερη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας τον περασμένο μήνα, ο υπουργός Αμυνας της Νότιας Κορέας Σογκ Γιουνγκ Μο είπε στη Βουλή ότι έως τα τέλη της χρονιάς θα έχει συσταθεί ομάδα των ειδικών δυνάμεων με αποστολή την καθαίρεση του Κιμ. Τον περασμένο μήνα, αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά και μαχητικά αεροσκάφη πέταξαν βαθιά στον Βορρά, παράλληλα προς την ανατολική ακτή της Βόρειας Κορέας, σε άσκηση που θεωρήθηκε προσομοίωση πλήγματος κατά της βορειοκορεατικής ηγεσίας σε περίπτωση πολέμου. Εν συνεχεία, η Βόρεια Κορέα υποστήριξε ότι έχει δικαίωμα να καταρρίψει αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη που πετούν στον διεθνή εναέριο χώρο, αν βρεθούν κοντά στη χώρα. pentapostagma.gr

Σενάριο κατασκοπευτικής ταινίας θυμίζει δημοσίευμά της εφημερίδα New York Times, σύμφωνα με το οποίο

Ισραηλινοί κατάσκοποι παρακολουθούσαν σε πραγματικό χρόνο τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών να εξαπολύουν επιθέσεις σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε όλον τον κόσμο, αναζητώντας τους πηγαίους κώδικες των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.
Οι ισραηλινές υπηρεσίες κατάφεραν να δουν, εδώ και πάνω από δύο χρόνια, πώς οι Ρώσοι μπήκαν σε πληροφοριακά συστήματα χάρη στο δημοφιλέστατο αντιβιοτικό πρόγραμμα της ρωσικής εταιρείας Kaspersky Lab που χρησιμοποιείται από σχεδόν 400 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο. Μεταξύ αυτών των χρηστών ήταν, μέχρι πρόσφατα, και οι αμερικανικές ομοσπονδιακές υπηρεσίες.
Οι Ισραηλινοί αποφάσισαν να προειδοποιήσουν τους Αμερικανούς συναδέλφους τους για την “εισβολή” και κατόπιν ελήφθη η απόφαση, τον περασμένο μήνα, να απεγκατασταθούν όλα τα προγράμματα Kaspersky από όλους τους κυβερνητικούς αμερικανικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, χρησιμοποιώντας αυτό το αντιβιοτικό ως “Δούρειο Ίππο”, οι ρωσικές υπηρεσίες κατάφεραν να αποκτήσουν έγγραφα της NSA (της υπηρεσίας ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων των ΗΠΑ) από την οποία είχε κλέψει μεγάλο αριθμό εγγράφων και ο Έντουαρντ Σνόουντεν το 2013. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι Ρώσοι έκλεψαν απόρρητα έγγραφα από έναν υπάλληλο της NSA που τα είχε αποθηκεύσει στον προσωπικό υπολογιστή του. Η υπόθεση αυτή αποκαλύφθηκε στις 6 Οκτωβρίου από την εφημερίδα Wall Street Journal.
Η εταιρεία Kaspersky είχε τονίσει τότε ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη για συνεργασία της με τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών. “Το να καταχρώμαστε την εμπισοστύνη των πελατών μας για να διευκολύνουμε την κατασκοπεία μιας κυβέρνησης θα ήταν αντίθετο με την ηθική μας” διαβεβαίωσε ο ιδρυτής της, Γεβγκένι Κασπέρσκι.
Ο αντιπροεδρος της εταιρείας Kaspersky Lab Αντόν Σίνγκαρεφ, δήλωσε σήμερα στο ρωσικό ραδιοφωνικό σταθμό Bfm.ru, ότι η εταιρεία ποτέ δεν βοήθησε και δεν θα βοηθήσει καμία κυβέρνηση να κάνει κατασκοπεία”.
Αναφέρει μάλιστα ότι όταν η εταιρεία δοκίμαζε ένα από τα προγράμματα της ” εντοπίσαμε μια μη συμβατή λειτουργία στο δίκτυο μας, την οποία αρχίσαμε να τη μελετάμε και κατ’ αυτόν τον τρόπο ανακαλύψαμε ότι στο πρόγραμμα μας υπάρχει ένα κακόβουλο κατασκοπευτικό λογισμικό, το οποίο το πιθανότερο είναι ότι είχε δημιουργηθεί με τη συνδρομή κάποιου κράτους. Πραγματοποιήσαμε έρευνα και εν συνεχεία αποφασίσαμε δημοσίως να ανακοινώσουμε το θέμα αυτό, ακολουθώντας τις βέλτιστες πρακτικές που υιοθετεί διεθνώς ο επιχειρηματικός κόσμος. Μπορώ να σας πω με βεβαιότητα, ότι ήταν μια εξαιρετικά περίπλοκη επίθεση, πολύ βαριά , πολύ κοστοβόρα και επειδή έγινε εναντίον της εταιρείας μας, όχι με σκοπό να κλέψουν χρήματα, μπορεί να συμπεράνει κανείς, ότι ήταν μια κατασκοπευτική επίθεση, πίσω από την οποία βρίσκεται κάποιο κράτος”.
Ο Αντόν Σίνγκαρεφ στην συνέντευξη του αυτή, λέει ότι “θεωρητικά κάθε πρόγραμμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κακούς σκοπούς, αλλά εμείς κάνουμε ό,τι εξρτάται από εμάς για να ελαχιστοποιήσουμεαυτούς τους κινδύνους και να τους εκμηδενίσουμε”. Ο ίδιος δεν αποκλείει εκατό τοις εκατό το ενδεχόμενο της ύπαρξης κάποιου insider, παρότι λέει ότι “η δουλειά μας είναι οργανωμένη κατά τέτοιο τρόπο που ο κίνδυνος αυτός είναι ελάχιστος”.
Στο έρωτημα αν προτίθεται η εταιρεία να αντιδράσει με κάποιο συγκεκκριμένοτρόπο στο δημοσιεύμα της εφημερίδας New York Times ή της The Wall Street Journal, ο Σίνγκαρεφ δηλώνει: “Αναμφίβολα, ξεκινήσαμε μια εσωτερική έρευνα ευελπιστώντας ότι θα πεισθούμε για μιαακόμη φορά , ότι όλα τα συστήματα πσοτατεύονται πράγματι σε ύψιστοεπίπεδο,ότι δεν υπήρξαν οι οποιεσδήποτε διαρροές”και πως ” επιπλέον είμαστεέτοιμη να ξεκινήσουμε μια έρευνα επίσήμως σε συνεργασία με τις αρχές ασφαλείας της Ρωσίας και των ΗΠΑ, εάν έχουν να προσκομίσουν κάποια στοιχεία και τους καλούμε με κάθε τρόπο να επικοινωνήσουν μαζί μας”.
11/10/2017 19:26
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Ουάσινγκτον
mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις