Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017

Απολογούνται οι συλληφθέντες για την απαγωγή Λεμπιδάκη

Το προφίλ των κατηγορουμένων. Ο ρόλος και το λάθος της 16χρονης. Τι είπε ο ιατροδικαστής που εξέτασε τον επιχειρηματία. Η βόλτα Λεμπιδάκη στη δουλειά του...


Προθεσμία προκειμένου να απολογηθούν το Σάββατο ζήτησαν και πήραν από τον ανακριτή Ηρακλείου οι
κατηγορούμενοι για την υπόθεση της απαγωγής του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη.
Οι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν λίγο πριν τις 6:00 το απόγευμα της Τρίτης στο δικαστικό μέγαρο Ηρακλείου υπό τις αποδοκιμασίες πολιτών που βρισκόταν στο σημείο ενώ αποδοκιμασίες ακούστηκαν και κατά την αποχώρησή τους. Στους γύρω χώρους είχαν ληφθεί μέτρα ασφαλείας από την ΕΛΑΣ ενώ η είσοδος στο εσωτερικό του μεγάρου επιτρεπόταν μόνο στους συνηγόρους τους.
Πρόκειται για άνδρες που έχουν συλληφθεί για την πολύκροτη υπόθεση ενώ από την πίσω πόρτα του μεγάρου οδηγήθηκε ενώπιον των δικαστικών αρχών και το ανήλικο κορίτσι που εμπλέκεται στην υπόθεση.
Εναντίον τους ο εισαγγελέας άσκησε διώξεις για αρπαγή σε διακεκριμένη μορφή, σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, απόπειρα εκβιασμού και εμπρησμού.
Ελεύθερη, με περιοριστικούς όρους αφέθηκε η 16χρονη. Ο εισαγγελέα της απήγγειλε κατηγορίες για άμεση συνέργεια στην απαγωγή και άμεση συνέργεια σε απόπειρα εκβιασμού για λήψη λύτρων. Αμέσως μετά απολογήθηκε ενώπιον του ανακριτή που την άφησε ελεύθερη, επιβάλλοντάς της τους περιοριστικούς όρους απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της παρουσίας μία φορά τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής της.
Τον απαχθέντα επιχειρηματία εξέτασε ο ιατροδικαστής Κρήτης Σταμάτης Μπελιβάνης ο οποίος διαπίστωσε ότι ο 53χρονος φέρει αποτύπωμα από αλυσίδα στα κάτω άκρα, ενώ δεν βρέθηκαν στοιχεία αφυδάτωσης. Όπως είπε ο κ Μπελιβάνης κατά δήλωσή του ο απαχθείς λάμβανε φαγητό και νερό, ωστόσο είχε μια απώλεια βάρους περί τα 16 κιλά.
Το προφίλ των απαγωγέων του Λεμπιδάκη
Το προφίλ και τον τρόπο δράσης των δραστών της απαγωγής του Μιχάλη Λεμπιδάκη προσπαθούν να συνθέσουν οι αστυνομικές αρχές, βάσει της κατάθεσης του Κρητικού επιχειρηματία.
Ο μεσίτης- ακτιβιστής
Γνωστό πρόσωπο της Κρήτης ήταν ένας εκ των φερόμενων απαγωγέων του Μιχάλη Λεμπιδάκη. Πρόκειται για 60χρονο μεσίτη και αντιπρόεδρο του Κινήματος “Δεν πληρώνω” Ρεθύμνου, ο οποίος πρωτοστατούσε στις κινητοποιήσεις κατά των πλειστηριασμών και έχει κατηγορηθεί γιατί προσπάθησε να κάψει γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ μετά από μια περίπτωση πλειστηριασμού κατοικίας στην Κρήτη.
Ο μεσίτης φέρεται να αντιμετώπιζε μεγάλα οικονομικά προβλήματα και βρισκόταν σε αδιέξοδο, όπως μετέδωσε ekriti.gr. Ο μεσίτης, μάλιστα, ενέπλεξε και την 16χρονη κόρη του στην απαγωγή.
Λεμπιδάκης - συλληφθέντες - απαγωγείς
Ο ρόλος και το λάθος της 16χρονης
Η 16χρονη κόρη του μεσίτη είχε ρόλο «ταχυδρόμου», καθώς μετέφερε τα μηνύματα των απαγωγέων προς την οικογένεια του επιχειρηματία. Κατ΄ εντολή του πατέρα της είχε στείλει από το πρακτορείο του ΚΤΕΛ Ρεθύμνου την επιστολή προς το ΚΤΕΛ Ηρακλείου και τελικό προορισμό την οικογένεια του απαχθέντος.
Ωστόσο, ένα από τα κρίσιμα λάθη ήταν πως η κοπέλα, ως το άτομο που προμήθευε με καρτοκινητά τους απαγωγείς, πραγματοποιούσε συχνές επισκέψεις σε καταστήματα κινητής τηλεφωνίας, που είχαν ήδη ειδοποιηθεί από τις Αρχές, οι οποίες και ξεκίνησαν να παρακολουθούν τις κινήσεις της.
Ηγετικό ρόλο στην απαγωγή φαίνεται πως είχε και ο 45χρονος, ο οποίος διαθέτει αγροτικές επιχειρήσεις.
Απαγωγή - μάντρα αυτοκινήτων - Μιχάλης Λεμπιδάκης
Οι μαντράδες
Στην ομάδα των απαγωγέων είναι και οι δύο ιδιοκτήτες της μάντρας των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων όπου ήταν φυλακισμένος ο Λεμπιδάκης τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Μαζί τους, ένας 59χρονος πρώην φυλακισμένος με δραστηριότητα και στην Αμερική καθώς και ένας Έλληνας από τη Θεσσαλονίκη που γεννήθηκε στα Σκόπια ηλικίας 40 ετών.
Ποιοί καταζητούνται  
Ένα από τα σενάρια που εξετάζουν οι Αρχές είναι πως την απαγωγή οργάνωσαν και εκτέλεσαν ποινικοί, οι οποίοι όταν αντιλήφθηκαν ότι ο κλοιός σφίγγει παρέδωσαν τη σκυτάλη στη δεύτερη ομάδα των απαγωγέων, οι οποίοι και έπεσαν και στα χέρια της αστυνομίας.
Πήγε για δουλειά ο Λεμπιδάκης
Λεμπιδάκης - απελευθέρωση
Μία ημέρα μετά το αίσιο τέλος της απαγωγής του, ο Κρητικός επιχειρηματίας βρέθηκε στην Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου όπου βρίσκεται το εργοστάσιο της εταιρείας του. 
«Ευχαριστώ τους αστυνομικούς, ευχαριστώ τους εργαζόμενους, τους φίλους, τους συγγενείς, όλους όσοι ανησύχησαν για μένα και στάθηκαν στην οικογένειά μου», είπε συγκινημένος ο Μιχάλής Λεμπιδάκης στους δημοσιογράφους που ήταν συγκεντρωμένοι έξω από το κτίριο.
«Αισθάνομαι πάρα πολύ όμορφα, είμαι απόλυτα υγιής, ψυχικά και σωματικά. Σήμερα το πρωί το πρώτο που ήθελα να κάνω ήταν να έρθω να βρεθώ με τους συνεργάτες μου. Για εμένα που ξέρω εκ των έσω είναι ένα θαύμα αυτό που πέτυχα. Ευχαριστώ πάρα, πάρα πολύ», πρόσθεσε ο επιχειρηματίας.


Σήμερα, στις 11:00, στα Χανιά, θα γίνει ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ. για την υπόθεση, από τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Κρήτης, Υποστράτηγο Κωνσταντίνο Λαγουδάκη, παρουσία του αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., Αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Τσουβαλά και τους αξιωματικούς που χειρίστηκαν την υπόθεση.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Θοδωρή Χρονόπουλου, ο οποίος μίλησε στο Καλημέρα Ελλάδα, «θα φωτιστούν αρκετές πτυχές της υπόθεσης». Όπως ο ίδιος διευκρίνισε, «η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη» και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατό να ειπωθούν όλα, «αλλά θα λυθούν αρκετές απορίες θα λυθούν σήμερα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις