Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

“Ελληνοϊσπανικό” επεισόδιο με απαράδεκτες δηλώσεις του πρέσβη που εξόργισαν το ΥΠΕΞ

Η Ισπανία έχει πρόβλημα με την Καταλονία και η κυβέρνηση Ραχόϊ για ακόμη μια φορά δείχνει να μην τα πηγαίνει καθόλου καλά. Αυτό δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση τα “νεύρα”
που ΄χουν οι Ισπανοί να τα εξάγουν και μάλιστα δια των πρεσβευτών τους. Ο Ισπανός πρέσβης στην Αθήνα με δηλώσεις του ξεπέρασε κατά πολύ τα όρια κατηγορώντας ουσιαστικά την Ελλάδα για πολλά και διάφορα και απαιτώντας επί της ουσίας να πάρει η Αθήνα την θέση που η κυβέρνηση του Ραχόϊ επιθυμεί!

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

Με έκπληξη καταγράψαμε τα σχόλια του Πρέσβεως της φίλης και συμμάχου Ισπανίας στον κυριακάτικο Τύπο, όπου επικρίνει δημόσια την Ελληνική Κυβέρνηση.

Με τα εν λόγω σχόλια προσβάλλει το Σύνταγμα της Ελλάδας, ισχυριζόμενος ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν εκφράζει την Κυβέρνηση. Επιπλέον, υπαινισσόμενος ότι υφίσταται διαφωνία μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης, εκφεύγει προκλητικά των διπλωματικά ανεκτών ορίων. Η από πλευράς του δημόσια υιοθέτηση των λανθασμένων επιχειρημάτων της αντιπολίτευσης συνιστά απαράδεκτη ανάμειξη στην εσωτερική πολιτική της χώρας, ενώ συμπεριφέρεται ως να βρίσκεται σε συντονισμό με την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο Ισπανός Πρέσβης απαξιώνει με τα σχόλιά του την Ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία επέβαλε ποινή 6μηνης φυλάκισης στα μέλη του Ρουβίκωνα που εισέβαλαν στην Ισπανική Πρεσβεία. Ενώ αντίθετα, η εισβολή ακτιβιστών στην Πρεσβεία του το 2011, που έμεινε ατιμώρητη, δεν προκάλεσε δημόσια παρέμβαση από πλευράς Ισπανικής Πρεσβείας.

Καλούμε τον Ισπανό Πρέσβη να μην συμπεριφέρεται με τρόπο που δεν συνάδει με τους κανόνες της διπλωματίας. Αναμένουμε δε, ότι θα προβεί άμεσα στην ανασκευή των ατυχών δηλώσεών του και θα παράσχει τις απαραίτητες εξηγήσεις προς την Ελληνική Κυβέρνηση. 

Τα καταλανικά κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της περιφέρειας χάνουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που κέρδισαν στις προηγούμενες εκλογές, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα από την εφημερίδα El Mundo. Ωστόσο, η μικρή διαφορά που καταγράφει η έρευνα προμηνύει σκληρή μάχη μεταξύ των δύο πλευρών στις εκλογές του Δεκεμβρίου.

Η έρευνα διεξήχθη από την περασμένη Δευτέρα μέχρι την Πέμπτη, όσο δηλαδή η ισπανική κυβέρνηση ετοιμαζόταν να πάρει τον έλεγχο της Καταλονίας, το κοινοβούλιο της οποίας προχώρησε σε μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας την Παρασκευή.

Τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας λαμβάνουν το 42.5% των ψήφων, ενώ τα κόμματα που τάσσονται κατά λαμβάνουν το 43.4%, σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη από την εταιρεία Sigma Dos σε 1000 άτομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις