Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο Ελλάδας-Ισπανίας – Γιατί τρέμει η Μαδρίτη;

Σοβαρό επεισόδιο Ελλάδας-Ισπανίας λόγω Καταλονίας αλλά και Ρουβίκωνα βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο πρέσβης της Ισπανίας στην Ελλάδα εμφανίστηκε δυσαρεστημένος από τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο ζήτημα με την Καταλονία.
Και άκομψα υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν στήριξε τη χώρα
του! Αλλά δεν σταμάτησε εκεί.
Γενικά ο Ισπανός πρέσβης έδειξε φανερά εκνευρισμένος, αγχωμένος. Η Μαδρίτη κάτι φοβάται, κάτι δυσάρεστο βλέπει να έρχεται…
Ο κ. Ενρίκε Βιγκέρα, ξεπερνώντας κατά πολύ τα διπλωματικά όρια «εγκαλεί» την ελληνική κυβέρνηση για τη στάση της απέναντι στο ζήτημα του Δημοψηφίσματος στην Καταλονία, ενώ αφήνει σαφέστατες αιχμές ότι ο Έλληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας στρέφεται κατά της ελληνικής κυβέρνησης.
Αποπειράθηκε επίσης να παρέμβει και στην εσωτερική πολιτική έννομη τάξη της χώρας μας με δηλώσεις υπέρ ΝΔ και την αποστροφή του προς την νυν ελληνική κυβέρνηση.
Σε μια πρωτοφανή κίνηση, ο Ισπανός διπλωμάτης έκανε… παράπονα για την κυβέρνηση, λέγοντας πως σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν καταδίκασε την προσπάθεια απόσχισης της Καταλονίας από την Ισπανία!
Ο πρέσβης της Ισπανίας, σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής όταν ερωτάται για το αν είναι ικανοποιημένος από τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, επικαλέστηκε την… αντιπολίτευση.
«Άλλοι, μας στήριξαν περισσότερο»
Η αντιπολίτευση την κατηγόρησε ότι δεν καταδίκασε την προσπάθεια απόσχισης. Εγώ έλαβα άμεσες εκδηλώσεις στήριξης και συμπαράστασης από τη Νέα Δημοκρατία. Μίλησα προσωπικά με τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος μου εξέφρασε απερίφραστα τη στήριξη και τη μέγιστη κατανόηση της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με την ενότητα της Ισπανίας. Επίσης άκουσα ξεκάθαρες δηλώσεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Για μένα αυτή είναι μια ξεκάθαρη στάση. Προφανώς απουσιάζουν δηλώσεις για αυτό το θέμα από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά δεν χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να δει κάποιος ποια είναι η πραγματικότητα. Πάντως, μέχρι σήμερα αυτή ήταν η στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Ωστόσο, άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στήριξαν πολύ θερμά την εδαφική ακεραιότητα της Ισπανίας και τη στάση της κυβέρνησής μας».
Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε ο Ισπανός πρέσβης.
Χτες (28.10.2017), πάντως, μετά τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας στην Καταλονία, η ελληνική κυβέρνηση ξεκάθαρα τάχθηκε υπέρ της ενότητας στην Ισπανία.
«Ανησυχούμε ιδιαίτερα για την κατάσταση στην Ισπανία και επαναλαμβάνουμε ότι η Ευρώπη μπορεί να προχωρήσει μόνο ενωμένη. Μονομερείς ενέργειες δεν μπορούν να γίνονται αποδεκτές. Στηρίζουμε απόλυτα την εδαφική ακεραιότητα και συνοχή της Ισπανίας, αλλά και κάθε πρωτοβουλία αποκατάστασης του δημοκρατικού διαλόγου στο πλαίσιο του ισπανικού συντάγματος», ήταν η γραπτή δήλωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο.
Ο Ισπανός πρέσβης αναφέρεται και στην εισβολή του Ρουβίκωνα στην πρεσβεία της Ισπανίας, λίγες μέρες μετά το δημοψήφισμα στην Καταλονία.
«Δεν γνωρίζω να έχει υπάρξει κανένα άλλο τέτοιο προηγούμενο. Με εξέπληξε πάρα πολύ και εξακολουθεί να με εκπλήσσει. Πώς είναι δυνατόν αυτό να συμβεί σε ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Ήταν μια αγριότητα. Στείλαμε ένα διάβημα διαμαρτυρίας στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών», λέει.
Όπως λέει, μετά το περιστατικό, του τηλεφώνησαν τόσο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς όσο και από την Προεδρία της Δημοκρατίας.
«Προφανώς για εμένα ακόμη είναι κάτι ακατανόητο. Σκεφτείτε ότι έχουμε και αστυνομική φρουρά στην είσοδο και πάλι δεν αποτράπηκε αυτή η ενέργεια.
(…) η εισβολή που έγινε σε αυτή την πρεσβεία, σπάζοντας μια πόρτα, μπαίνοντας από ένα παράθυρο, είναι μια ενέργεια σοβαρή. Δεν υπάρχουν πολλά προηγούμενα στην Ευρώπη. Θα έπρεπε αυτό το γεγονός να προβληματίσει κάποιους, έτσι ώστε να μην ξανασυμβεί ποτέ κάτι τέτοιο. Διότι η πρεσβεία μιας ξένης χώρας, μιας φίλης και συμμάχου χώρας, δεν είναι το ίδιο με μια ιδιωτική επιχείρηση ή μια ΜΚΟ. Μια πρεσβεία πρέπει να προστατεύεται με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις