Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017

Η ΜΕΓΑΛΟΜΑΝΙΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΤΟΥ ΒΟΥΚΟΛΕΟΝΤΟΣ

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Η μεγαλομανία του Ερντογάν να αλλάξει όλη την ιστορική
φυσιογνωμία της Κωνσταντινούπολης, αυτή την φορά έπληξε το ιστορικό 1600 ετών βυζαντινό ανάκτορο του Βουκολέοντος που είναι στα πρόθυρα της οριστικής κατάρρευσης.

Τα ιστορικό αυτό ανάκτορο που βρίσκεται στην ακτή της θάλασσας του Μαρμαρά, μεταξύ των τοποθεσιών Cankurtaran και Kumkapı όπως αναφέρει ο τουρκικός τύπος, είναι υπό κατάρρευση μετά εδώ και πολλά χρόνια εγκατάλειψης του ενώ οι εικόνες που προβάλλονται δείχνουν την πραγματικά θλιβερή του κατάσταση.

Ο Βουκολέων ήταν συγκρότημα ανακτόρων δίπλα στη θάλασσα που διέθετε δικό του λιμένα. Το ανακτορικό συγκρότημα κτίσθηκε από τον Θεοδόσιο Β΄ και επεκτάθηκε από τον Ιουστινιανό. Μάλλον χρονολογείται από την περίοδο του Θεοφίλου (829-842) ή του Νικηφόρου Φωκά (963-969), ο οποίος κατοικούσε στο Βουκολέοντα.



Το όνομά «Βουκολέοντας» συνδέεται με μία μαρμάρινη γλυπτή σύνθεση που ήταν τοποθετημένη στην αποβάθρα του λιμανιού και παρίστανε ένα βόδι και ένα λιοντάρι. Το όνομα αυτό μαρτυρείται πρώτη φορά στις γραπτές πηγές μόλις το 800 μ.Χ. («επί τον Βουκολέοντα και την Σιδηράν διαβιβάσας»). Ο Κίνναμος και ο Λέων Γραμματικός αναφέρουν πως το δυτικό τμήμα του λειτουργούσε ως φυλακή.

Η νέοοθωμανική μεγαλομανία των σημερινών κυβερνόντων την Τουρκία σχεδιάζει να αλλάξει όλη την ιστορική φυσιογνωμία της Κωνσταντινούπολης με επεκτάσεις της ιστορικής παράλιας, με το μεγάλο κανάλι που θα συνδέει την Μαύρη θάλασσα με την θάλασσα του Μαρμαρά και με τα σχέδιο για καινούργιο μεγάλο αεροδρόμιο, σχέδια που θα πλήξουν καίρια την γύρω φύση όπως έχουν καταγγείλει πολλοί σύλλογοι πολιτιστικής κληρονομίας της περιοχής.

Εμείς ενδιαφερόμαστε για αυτή την κληρονομιά ???

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις