Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017

Εστησαν «παγίδα» αλά «Σαντάμ» στην Τουρκία; Τούρκοι κομάντος εισέβαλαν στο Ιρακινό Κουρδιστάν

– Αγριες συγκρούσεις Πεσμεργκά-Ιρακινών
Του Βασίλη Καπούλα
Για πρώτη φορά μετά από 9 χρόνια πάνοπλοι Τούρκοι κομάντος εισέβαλαν μέσα στο
βόρειο Ιράκ για να κυνηγήσουν αντάρτες του ΡΚΚ . Πλέον οι Κούρδοι θα έχουν να αντιμετωπίσουν ένα διμέτωπο αγώνα και
εφόσον έρθουν και οι Ιρανοί τότε θα είναι κυκλωμένοι από τρεις πλευρές.
Την ίδια στιγμή μαίνονται σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των Πεσμεργκά και των ιρακινών σιιτικών πολτοφυλακών στο δρόμο Ερμπίλ-Κιρκούκ και στο Αλτούν Κούπρι («χρυσή γέφυρα» στα τουρκικά).
Το τελευταίο ήταν ο τελευταίος τομέας της επαρχίας Κιρκούκ που βρισκόταν στα χέρια των Κούρδων. Από σήμερα, όμως, αυτή η αγροτική περιοχή που εκτείνεται σε 520 τετραγωνικά χιλιόμετρα και κατοικείται από Κούρδους και Τουρκμένους, βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ιρακινών δυνάμεων
Ο τουρκικός  στρατός ξεκίνησε μια χερσαία επιχείρηση εναντίον ανταρτών του Κουρδιστάν Εργατικού Κόμματος (PKK) στο βόρειο Ιράκ, δηλώνοντας ότι στόχος του είναι να «αποτρέψει τους αγωνιστές του ΡΚΚ από την απειλή της ασφάλειας των συνόρων», ανακοίνωσε το τουρκικό γενικό επιτελείο .
Οι μονάδες των Τούρκων Commandos εισήλθαν στην περιοχή Zap του Ιράκ μετά από διέλευση από την περιοχή Çukurca της τουρκικής νοτιοανατολικής επαρχίας Hakkari.
Η κίνηση αποτελεί μέρος της «επιχείρησης  Zap», η οποία αφορά  τον στρατιωτικό προσδιορισμό των διαδρομών των Κούρδων μαχητών στην περιοχή, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Doğan .
Συνολικά 21 μαχητές του ΡΚΚ φέρονται να έχουν «εξουδετερωθεί» από τότε που άρχισαν οι αεροπορικές επιχειρήσεις στις 16 Οκτωβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση  του τουρκικού στρατού.
Οι αρχές χρησιμοποιούν τη λέξη «εξουδετέρωση» για να αναφερθούν σε Κούρδους μαχητές που σκοτώνονται, τραυματίζονται ή αιχμαλωτίζονται.
Από την άλλη πλευρά είχαμε τέσσερις Τούρκους στρατιώτες νεκρούς σε δύο  βομβιστικές επιθέσεις από το ΡΚΚ στην περιοχή  Zap, σύμφωνα με τον στρατό.
Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκαν αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή από τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη και ελικόπτερα .
Ο στόχος της επιχείρησης ήταν  η «εξουδετέρωση » των μαχητών του ΡΚΚ που προετοιμάζουν διασυνοριακές επιθέσεις, και η διασφάλιση της  ασφάλειας των συνόρων και των διαδρομών των Τούρκων στρατιωτών προς τις στρατιωτικές περιοχές βάσης στο βόρειο Ιράκ .
Το σχέδιο όμως των τριών χωρών κατά των Κούρδων το είχαμε αποκαλύψει από την ιστοσελίδα pentapostagma.gr πριν μερικές ημέρες και τώρα επιβεβαιωνόμαστε στο ακέραιο.
Την ίδια στιγμή , συνεχίζεται η στρατιωτική άσκηση  κοντά στην γειτονική περιοχή Habur στην περιοχή Σιλώπη  της ΝΑ  επαρχίας Şırnak στην Τουρκία , από Ιρακινούς και Τούρκους στρατιώτες, οι οποίοι προετοιμάζονται να «εξαφανίσουν» τους Κούρδους Πεσμεργκά από την περιοχή μετά από προσωπική εντολή του Ερντογάν.
Οι Ιρανοί δεν ενέπλεξαν  άμεσα  επίλεκτες δυνάμεις των Φρουρών της επανάστασης αλλά απέστειλαν  σιιτικές πολιτιφυλακές με «συμβούλους» Ιρανούς αξιωματικούς στο Κιρκούκ , ενώ ετοιμάζονται και αυτοί κατά των Πεσμεργκά.
Τουρκικά δημοσιεύματα αποκάλυψαν μέρος σχεδίου που είχε αποφασιστεί από Άγκυρα, Τεχεράνη και Βαγδάτη και σύμφωνα με αυτό, ο ιρακινός στρατός θα εισέβαλε από τον Βορρά με στόχο να πλήξει τους Κούρδους.
Ο ιρακινός στρατός θα εισέβαλε στην περιοχή που ελέγχουν οι Κούρδοι με 13.000 στρατιώτες. Αφού η επιχείρηση αυτή ξεκινούσε, αμέσως μετά θα ακολουθούσαν οι δράσεις από το Ιράν και την Τουρκία.
Η Τουρκία δεν σχεδιάζει να εισβάλει μαζικά στο Ιράκ, αλλά ένας από τους στόχους της είναι η δημιουργία μιας στρατιωτικής βάσης στην περιοχή «Simelka» – «Fish Habur»,  με σκοπό την ασφάλεια των τουρκικών εμπορικών προϊόντων και των Τουρκμένων.
Όλα αυτά προκαλούν ήδη την εμπλοκή Ισραηλινών στρατιωτικών συμβούλων ενώ Αμερικανοί και Ρώσοι προς το παρόν παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις .
Ποια όμως θα είναι η αντίδραση τους εφόσον Τούρκοι, Ιρανοί μαζί με τους Ιρακινούς πάρουν θάρρος και θελήσουν να «σβήσουν» από τον χάρτη τους Κούρδους;
Εκτιμήσεις αμυντικών αναλυτών αναφέρουν ότι το Κουρδιστάν έχει ήδη ανακηρυχτεί και δεν αλλάζει τίποτα.
Πιθανόν να ετοιμάζεται «παγίδα» αλά «΄Σαντάμ» μετά την εισβολή στο Κουβέιτ , σε Τούρκους και Ιρανούς..
Εστησαν «παγίδα» αλά «Σαντάμ» στην Τουρκία; Τούρκοι κομάντος εισέβαλαν στο Ιρακινό Κουρδιστάν – Αγριες συγκρούσεις Πεσμεργκά-Ιρακινών - Εικόνα0
Εστησαν «παγίδα» αλά «Σαντάμ» στην Τουρκία; Τούρκοι κομάντος εισέβαλαν στο Ιρακινό Κουρδιστάν – Αγριες συγκρούσεις Πεσμεργκά-Ιρακινών - Εικόνα1
Εστησαν «παγίδα» αλά «Σαντάμ» στην Τουρκία; Τούρκοι κομάντος εισέβαλαν στο Ιρακινό Κουρδιστάν – Αγριες συγκρούσεις Πεσμεργκά-Ιρακινών - Εικόνα2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις