Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017

Η ρωσική στρατονομία στη Συρία, μία δύναμη πολλαπλών αποστολών.

Η Ρωσία έχει αναπτύξει και χρησιμοποιεί με επιτυχία μονάδες στρατονομίας στη Συρία για την εκπλήρωση μίας σειράς αποστολών.

Στις 20 Σεπτεμβρίου στην επαρχία της Ιντλίμπ, στη Συρία, 29 Ρώσοι στρατιωτικοί κυκλώθηκαν από
μαχητές της επαναστατικής οργάνωσης Ταχρίρ αλ-Σαμ, την οποία η Μόσχα συνεχίζει να αποκαλεί με το παλιό της όνομα: Τζαμπάτ αλ-Νούσρα.
Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις απάντησαν με εντυπωσιακό όγκο πυρός. Το υποβρύχιο «Βελίκυ Νόβγκοροντ» έβαλλε πυραύλους κρουζ «Καλίμπρ», επιθετικά αεροσκάφη Su-25 προσέβαλαν τους αντάρτες και ελικόπτερα με Σύριους και Ρώσους άνδρες των ειδικών δυνάμεων προσγειώθηκαν στην περιοχή για να εξάγουν αυτούς που κινδύνευαν και στη συνέχεια να τιμωρήσουν την Ταχρίρ αλ-Σαμ. Στο παρακάτω βίντεο η προσβολή των ανταρτών από τα ρωσικά εναέρια μέσα.
Κατά τη διάρκεια της όλης επιχείρησης οι Ρώσοι είχαν μόνο τρεις τραυματίες και κανέναν νεκρό. Το ενδιαφέρον σε αυτή την ιστορία είναι ότι οι 29 Ρώσοι που κινδύνευσαν να αποκοπούν δεν άνηκαν σε κάποια μονάδα του πεζικού ή των ειδικών δυνάμεων αλλά ήταν μέλη της ρωσικής Στρατονομίας, Voennaya politsiya.
Με την παρούσα της μορφή η ρωσική στρατονομία σχηματίστηκε το 2011 και τώρα έχει δύναμη 20.000 ενώ σε μεγάλο βαθμό αποτελείται από επαγγελματίες. Το προσωπικό της φέρει χαρακτηριστικούς κόκκινους μπερέδες και μαύρα περιβραχιόνια.

στρατονομία
Ρώσος στρατονόμος στη Συρία.

Η πρώτη ανάπτυξη της στρατονομίας στη Συρία ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2016 με μία δύναμη περίπου 400 Τσετσένων. Οι Τσετσένοι χρησιμοποιήθηκαν για ποικιλία αποστολών όπως συνοδεία φαλαγγών ή διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας. Οι Τσετσένοι είχαν κοινό με τους ντόπιους ότι είναι μουσουλμάνοι. Από την άλλη ο ισχυρός άνδρας της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ επεδίωξε τη συμμετοχή τους για να κερδίσει την εύνοια της Μόσχας.

στρατονομία
Τσετσένοι στρατονόμοι στη Συρία.

Οι Τσετσένοι αποσύρθηκαν τον Μάρτιο του 2017 ενώ για κάποιο χρόνο υπήρχε μαζί τους στη Συρία ένα τάγμα στρατονομίας από τη γειτονική Ινγκουσετία. Οι άνδρες αυτοί εθεάθησαν να ασφαλίζουν την Αεροπορική Βάση Hmeymim αλλά και να μάχονται μαζί με τον συριακό στρατό.

στρατονομία
Ινγκουσέτιοι στρατονόμοι στην ΑΒ Hmeymim.

Η περίπτωση της Συρίας είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία αναπτύσσει στρατονόμους στο εξωτερικό. Το πείραμα θεωρήθηκε επιτυχές καθώς από τον Ιούλιο που μας πέρασε τέσσαρα τάγματα στρατονομίας με 1.200 στρατονόμους είναι ανεπτυγμένα στη Συρία. Η αποστολή τους είναι να παρέχουν ασφάλεια στο ρωσικό προσωπικό και στις εγκαταστάσεις, να επανδρώνουν παρατηρητήρια και σημεία ελέγχου και να επιτηρούν την κατάπαυση του πυρός στις ασφαλείς ζώνες που συμφωνήθηκαν στην Αστάνα του Καζακστάν μεταξύ Ρωσίας, Ιράν και Τουρκίας.

στρατονομία
Θωρακισμένο όχημα GAZ Tigr της ρωσικής στρατονομίας στη Χομς.

Η ανάπτυξη των μονάδων στρατονομίας παρέχει μία σειρά πλεονεκτημάτων στη Μόσχα. Οι μονάδες της στρατονομίας αποτελούνται σε μεγάλο βαθμό από επαγγελματίες κι αυτό κάνει ευκολότερη την ανάπτυξη τους έξω από τα σύνορα της χώρας καθώς ο νόμος ορίζει ότι μόνο εθελοντές μπορούν να συμμετέχουν σε αποστολές στο εξωτερικό.
Οι επαγγελματίες έχουν το επιπλέον πλεονέκτημα ότι η πείρα που αποκτάται παραμένει στη μονάδα και δεν χάνεται όπως με την απόλυση των κληρωτών. Επιπλέον οι δραστηριότητες των στρατονόμων βοηθάνε τη Ρωσία να προβάλει το ανθρωπιστικό της πρόσωπο. Τέλος, αν και η στρατονόμοι δεν προορίζονται για το μέτωπο είναι μονάδες που μπορούν, αν χρειαστεί, να πολεμήσουν.

στρατονομία
Διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας από τη ρωσική στρατονομία στη Χομς.

Κυκλοφορεί η φήμη ότι η στρατονομία θα αποκτήσει τη δική της τηλεοπτική σειρά στη Ρωσία, κάτι ανάμεσα σε «NCIS» και «The Unit».
Πηγή: War on the Rocks

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις