Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017

Δραματικές εξελίξεις: Πραξικόπημα σε εξέλιξη στην Καταλονία – Στρατό στέλνει ο Ραχόι με απειλές πολέμου – Ερχονται συλλήψεις…

… των Καταλανών Ηγετών

Του Κώστα Κομποθέκρα
Πραξικόπημα βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ισπανία καθώς το Συνταγματικό Δικαστήριο
της Ισπανίας απαγόρευσε να συνεδριάσει το Κοινοβούλιο, δηλαδή ο Ναός της Δημοκρατίας στην Καταλονία τη
Δευτέρα , μια συνεδρίαση κατά την οποία οι Καταλανοί ηγέτες αναμενόταν να ανακηρύξουν μονομερώς την ανεξαρτησία της Καταλονίας από την Ισπανία.  Τα χειρότερα έρχονται με τον Ισπανό αναπληρωτή πρωθυπουργό, Santamaria, να τονίζει πως ο Πρόεδρος της Καταλονίας κινείται εδώ και πολύ καιρό εκτός Νόμου. Ερχονται συλλήψεις που θα τινάξουν στον αέρα την Ισπανία.
Ο Ισπανός Υπουργός Άμυνας, Cospedal, τόνισε πως «οτιδήποτε κινείται εκτός της Δημοκρατίας μας αποτελεί απειλή για το Έθνος μας. Εχουμε υποχρέωση να υπερασπιστούμε τους πολίτες μας».
Ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι κάλεσε πριν λίγο τον καταλανό ηγέτη Κάρλες Πουτζντεμόντ να εγκαταλείψει τα σχέδιά του να ανακηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία της περιφέρειάς του από την Ισπανία απειλώντας με «μεγαλύτερα κακά».
Σε συνέντευξή του στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE, ο Ραχόι δήλωσε πως η λύση στην καταλανική κρίση είναι μια ταχεία επιστροφή στη νομιμότητα και «μια δήλωση το συντομότερο δυνατόν ότι δεν θα υπάρξει μονομερής ανακήρυξη ανεξαρτησίας, επειδή έτσι θα αποφεύγονταν επίσης μεγαλυτερα κακά», δήλωσε ο Ραχόι χωρίς να επεκταθεί.
Παράλληλα ο Ισπανός πρωθυπουργός στέλνει στρατό στην Καταλονία, όπως μεταδίδουν η εφημερίδα El Confidencia αλλά και το RT.
Συγκεκριμένα είκοσι μεταγωγικά οχήματα της Logistic Support Group 41 (AALOG 41) που έχουν τη βάση τους στην Αραγονία, μεταβαίνουν στην ημιαυτόνομη περιφέρεια, με στόχο να συνδράμουν στις εκεί δυνάμεις της αστυνομίας και της εθνοφυλακής, όπως επιβεβαίωσε το ισπανικό Υπουργείο Άμυνας.
Δεν έχει γίνει γνωστός ο αριθμός των στρατιωτών που θα συμμετάσχουν, ωστόσο αναφέρεται ότι οι εντολές είναι να παράσχουν αρχικά υλικοτεχνική υποστήριξη στις δυνάμεις ασφαλείας.
Βίντεο που τραβήχτηκε χτες βράδυ με άφιξη δυνάμεων

Ο πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης, Κάρλες Πουζδεμόν που έχει προειδοποιήσει ότι θα ανακοινώσει την απόσχιση της Καταλονίας μέχρι τις αρχές τις επόμενης εβδομάδας, έχει χαρακτηρίσει την εθνοφυλακή και την αστυνομία κατοχικές δυνάμεις και τις έχει προειδοποιήσει να εγκαταλείψουν άμεσα και τις τέσσερις επαρχίες της περιφέρειας.
Η ψηφοφορία της Κυριακής  οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια είτε την ερχόμενη Δευτέρα είτε οποιαδήποτε άλλη ημέρα, σε μονομερή ανακήρυξη  ανεξαρτησίας  της  Καταλονίας,  η οποία όπως φαίνεται πραγματικά θέλει να αποσχιστεί  από την υπόλοιπη Ισπανία.
Κάτι  τέτοιο όμως θα ενεργοποιούσε ένα ολόκληρο «άναρχο μηχανισμό»,  που θα είχε επίδραση στην ίδια την ΕΕ.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έπεται στην συνέχεια η αποκαλούμενη χώρα των Βάσκων και πολλές ακόμα περιφέρειες που επιθυμούν να αποχωρήσουν από το «μαρτύριο» της γερμανικής οικονομικής πειθαρχίας και ηγεμονίας στην ενωμένη Ευρώπη του «4ου Ράιχ» .
Δραματικές εξελίξεις: Πραξικόπημα σε εξέλιξη στην Καταλονία – Στρατό στέλνει ο Ραχόι με απειλές πολέμου – Ερχονται συλλήψεις των Καταλανών Ηγετών - Εικόνα0
Ο νόμος περί δικαστικής μετάβασης είναι ο μόνος που θα λάβει χώρα και θα είναι η τελευταία μέρα ισχύς του ισπανικού κοινοβουλίου διότι από εδώ και στο εξής θα ισχύει το Καταλανικό κοινοβούλιο.
Ο νόμος  ο οποίος  αφορά την ισχύ του συνταγματικού  δικαστηρίου και ψηφίστηκε στα τέλη Αυγούστου.
Μετά την πλειοψηφία του κοινοβουλίου της Καταλονίας από τους  εθνικιστές που υποστηρίζουν προφανώς την πρόταση του κ Puigdemont, ακόμα και ο πιο σκληροπυρηνικός αυτονομιστής γνωρίζει ότι μια απλή διακήρυξη της ανεξαρτησίας δεν «θα κάνει τίποτα», διότι χρειάζεται διαδικασία «αυτόματου διαχωρισμού»  από το ισπανικό κράτος.
Μια σχεδόν πλήρη έλλειψη διεθνούς αναγνώρισης της  καταλανικής ανεξαρτησίας, θα ήταν ίσως το πιο σημαντικό  βήμα για την ΕΕ, για να προσπαθήσει να  καταστήσει αδύνατο  τον  διαχωρισμό, πράγμα όμως ουτοπικό διότι θα βρεθούν πολλές χώρες που θα την αναγνωρίσουν και εντός ΕΕ.
Σε περίπτωση που προχωρήσει στην συνέχεια  ο νόμος περί δικαστικής μετάβασης τότε θα υπάρξει και το νομικό πλαίσιο τόσο για την ανακήρυξη της καταλανικής δημοκρατίας όσο και για το σύνταγμα.
Αυτό θα ξεκινήσει με ένα γύρο διαβουλεύσεων με εκπροσώπους της καταλανικής κοινωνίας, που θα ακολουθήσει η σύσταση μιας συνέλευσης και την ψήφιση ενός νέου συντάγματος και την επικύρωση του  μέσω δημοψηφίσματος.
Αυτή η διαδικασία  θα διαρκέσει περίπου έξι μήνες.
Ο ίδιος νόμος  θα επιτρέπει επίσης στους Καταλανούς να κατέχουν  διπλή υπηκοότητα, και να διασφαλίζει ότι η  Καταλονία θα ελέγχει τα δικά της σύνορα με δικές της ένοπλες δυνάμεις εθνοφυλακής.
Ωστόσο ένα τεράστιο ερωτηματικό παραμένει πάνω σε όλα αυτά,  δεδομένου ότι η Ισπανία αναμένεται να αντιδράσει «πολύ σκληρά» σε μια πιθανότατη ανακήρυξη ανεξαρτησίας.
Από την πλευρά της, η Μαδρίτη συνεχίζει τη σκληρή γραμμή απέναντι στη Βαρκελώνη.
Είναι χαρακτηριστική η απάντηση που έδωσε ο Mariano Rajoy στο νέο κάλεσμα του Carles Puigdemont για διάλογο -«εάν ο κ. Puigdemont επιθυμεί διάλογο, οφείλει πρώτα να επιστρέψει στην οδό της νομιμότητας, τον οποίο δεν έπρεπε ποτέ να εγκαταλείψει», δήλωσε αργά χθες βράδυ.
Μάλιστα, άλλα στελέχη του Λαϊκού Κόμματος, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Jose Maria Aznar, καλούν τον Rajoy να μην χρονοτριβεί άλλο και να προχωρήσει στην εφαρμογή του περιβόητου Άρθρου 155 του συντάγματος, που προβλέπει την κατάλυση της αυτονομίας και την κήρυξη ουσιαστικά της Καταλονίας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
Δραματικές εξελίξεις: Πραξικόπημα σε εξέλιξη στην Καταλονία – Στρατό στέλνει ο Ραχόι με απειλές πολέμου – Ερχονται συλλήψεις των Καταλανών Ηγετών - Εικόνα1
Εν τω μεταξύ, οι ισπανικές αρχές συνεχίζουν την έρευνά τους για το παράνομο όπως το ονομάζουν δημοψήφισμα, ενώ κατηγορείται ο επικεφαλής της καταλανικής αστυνομίας για την αποτυχία ορθής εκτέλεσης καθηκόντων του σε σχέση με την διακοπή της ψηφοφορίας.
Αντιμετωπίζει κλήτευση την Παρασκευή από το ανώτατο δικαστήριο της Ισπανίας στη Μαδρίτη για να απαντήσει στις κατηγορίες περί «στάσης».
Ορισμένοι εθνικιστές φοβούνται ότι οι ισπανικές αρχές θα προβούν σε συλλήψεις όπως του  κ. Puigdemont μέσα στην εβδομάδα.
Οι πολιτικοί κρατούμενοι όμως  θα ενισχύσουν τελικά τον εθνικιστικό σκοπό και θα είναι αυτοί που δώσουν το λόγο για την όποια «κουτουράδα» κάνει πράξη ο πανικόβλητος στην κυριολεξία Ραχόι η οποία θα ξεκινήσει να διαλύει την χώρα του και μετά την ΕΕ .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις