Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017

Νικητής με τον Ιησού Χριστό

Σε αυτόν τον κόσμο που ζούμε, ο κάθε άνθρωπος έχει το πόθο να είναι νικητής. Από τότε που υπάρχει ζωή στη γη, κάθε άνθρωπος πάντοτε επιθυμούσε να είναι νικητής,
και να κατακτάει μικρά ή μεγάλα πράγματα. Αλλά δυστυχώς η επιθυμία του ανθρώπου, είναι να κατακτάει μόνο μάταια πράγματα και τις περισσότερες φορές χρησιμοποιώντας αθέμιτα μέσα. Από τον πιο μεγάλο και φιλόδοξο στρατηλάτη που επιθυμεί να νικάει και κατακτάει με κάθε τρόπο εδάφη, πλούτο, δόξα, τους πολιτικούς που επιθυμούν με κάθε τρόπο να νικήσουν στις εκλογές και να αποκτήσουν εξουσία, τον κάθε φιλόδοξο αθλητή που επιθυμεί να νικάει και να αποκτά μετάλλια, κύπελλα, επιτυχίες , δόξα, μέχρι και τον πιο άσημο, φτωχό, άνθρωπο, ο οποίος επιθυμεί να νικήσει τη φτώχεια του και να αποκτήσει μια καλύτερη ζωή, χρήματα, δικαιώματα, ένα δικό του σπίτι, κ.λπ. ‘Ομως το ερώτημα είναι, όλοι οι αυτοί που πετυχαίνουν τέτοιες νίκες σε αυτή τη ζωή, για πόσο χρόνο απολαμβάνουν τη νίκη τους;
Η αλήθεια είναι ότι ο μεγαλύτερος νικητής, είναι ο ειλικρινής και αληθινός χριστιανός. Αυτό το επιβεβαιώνει ο ίδιος ο Χριστός και οι απόστολοι Του μέσα στο ευαγγέλιο. Ο χριστιανός είναι ένας διαφορετικός νικητής, όμως ένας αληθινός και άξιος νικητής.
Και τι είναι αυτό που αγωνίζεται να νικήσει ο χριστιανός; Το φρόνημα του κόσμου, η αμαρτία, ο πειρασμός, το εγώ του, το ψέμα, η πλάνη, το σκοτάδι, ο φόβος, ο διάβολος. Αυτοί είναι οι αντίπαλοί του.
Και πως νικάει ο χριστιανός; Νικάει με την αλήθεια του Λόγου του Θεού, με την πίστη του στο Λόγο του Θεού, με το αίμα του Χριστού, με την αγάπη του Χριστού, με την προσευχή, με τη νηστεία, με την ταπείνωση, με τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος, με τα όπλα του φωτός, που είναι πνευματικά όπλα. Δε χρησιμοποιεί σαρκικά όπλα, ούτε πολεμικά όπλα, ούτε πολεμικές τέχνες. Δε νικαέι με βία, δε νικάει με τη μυική του δύναμη, δε νικάει με λόγια, ούτε με την ευφυία του, ούτε με τις ικανότητές του, ούτε με απάτη, ούτε με δόλο.
Ο Χριστός είπε τότε στους μαθητές Του και λέει το ίδιο και σήμερα στους σύγχρονους μαθητές Του: Αυτά μίλησα σ’ εσάς, για να έχετε ειρήνη σε Μένα. Στον κόσμο θα έχετε θλίψη, αλλά να έχετε θάρρος, Εγώ νίκησα τον κόσμο (Ιωάνν. 16:33). Και ο απόστολος Ιωάννης γράφει, ότι ο χριστιανός μπορεί να νικαέι το κοσμικό φρόνημα με την πίστη του στον Ιησού Χριστό: “Επειδή κάθε τι που γεννήθηκε από τον Θεό, νικάει τον κόσμο και η νίκη που νίκησε τον κόσμο είναι τούτη: Η πίστη σας. Και ποιος είναι εκείνος που νικάει τον κόσμο, παρά αυτός που πιστεύει ότι ο Ιησούς είναι ο Υιός τού Θεού;“ (Α’ Ιωάνν. 5:4-5).
Ο απόστολος Παύλος γράφει, ότι ο χριστιανός μπορεί να νικήσει τα πάντα, όταν περπατάει μαζί με το Χριστό, και όταν ο Χριστός ζει μέσα σ’ αυτόν: „Επειδή σε όλα αυτά, υπερνικάτε, διαμέσου Εκείνου που σας αγάπησε“ (Ρωμ. 8:37). „Ο Θεός μας κάνει πάντοτε να θριαμβεύουμε, διαμέσου του Χριστού και σε κάθε τόπο φανερώνει μέσα από μας, την οσμή της γνώσης του“ (Β’ Κορ. 2:14). Γράφει επίσης, ότι ο χριστιανός νικάει μόνο διαμέσου του αγαθού: “Μη νικιέστε λοιπόν από το κακό, αλλά νικάτε το κακό διαμέσου τού αγαθού“ (Ρωμ. 12:21).
Ο απόστολος Ιωάννης γράφει στην πρώτη του επιστολή, ότι ο χριστιανός μπορεί να νικήσει τον πονηρό, όταν ο Λόγος του Θεού, μένει μέσα σ’αυτόν: „Έγραψα σε σας νέοι, επειδή νικήσατε τον πονηρό, έγραψα σε σας παιδιά, επειδή γνωρίσατε τον Πατέρα. ‘Εγραψα σε σας πατέρες, επειδή γνωρίσατε Εκείνον που υπήρχε εξαρχής, έγραψα σε σας νέοι, επειδή είστε δυνατοί και ο λόγος τού Θεού μένει μέσα σας και νικήσατε τον πονηρό“ (Α’ Ιωάνν. 2:13-14). Ο απόστολος Ιωάννης συμπληρώνει, ότι αν μέσα στο χριστιανό ζει ο Χριστός (που είναι ο Λόγος του Θεού), μπορεί να νικήσει τον διάβολο: „Επειδή εσείς παιδιά, είστε από τον Θεό και έχετε νικήσει, επειδή μεγαλύτερος είναι Αυτός που είναι μέσα σε σας (ο Χριστός), παρά αυτός που είναι μέσα στον κόσμο (ο διάβολος)” (Α’ Ιωάνν. 4:4).
Ο χριστιανός νικάει και το θάνατο, αφού όπως είπε ο Χριστός: “Εγώ είμαι η ανάσταση και η ζωή. Οποιος πιστεύει σε μένα, ακόμα και αν πεθάνει, θα ζήσει” (Ιωάνν. 11:25). Ο απόστολος Παύλος συμπληρώνει: “Θάνατε, πού είναι το κεντρί σου; ‘Αδη, πού είναι η νίκη σου; Το δε κεντρί τού θανάτου είναι η αμαρτία και η δύναμη της αμαρτίας ο νόμος. Αλλά χάρη στον Θεό, ο οποίος σας δίνει τη νίκη διαμέσου τού Κυρίου σας Ιησού Χριστού“ (Α’ Κορ. 15:55-57).
Και ποιο είναι το έπαθλο της νίκης του χριστιανού; Η αιώνια ζωή, το βραβείο της άνω κλήσεως, για το οποίο γράφει ο απόστολος Παύλος στην επιστολή προς Φιλιππησίους 3:14.
Ο Χριστός υπόσχεται, ότι αυτός που νικάει δεν θα αδικηθεί από τον δεύτερο θάνατο (Αποκ. 2:11) και σε αυτόν που νικάει, θα του δώσει να φάει από το μάννα που είναι κρυμμένο και θα του δώσει μια ψήφο λευκή κι επάνω στην ψήφο ένα νέο όνομα γραμμένο, που κανένας δεν γνωρίζει, εκτός από αυτόν που το λαμβάνει (Αποκ. 2:17) και όποιος νικάει και όποιος φυλάττει μέχρι τέλους τα έργα Του, θα του δώσει εξουσία επάνω στα έθνη (Αποκ. 2:26) και όποιος νικάει, αυτός θα ντυθεί με λευκά ιμάτια και δεν θα εξαλείψει το όνομά του από το βιβλίο τής ζωής, και θα ομολογήσει το όνομά του μπροστά στον Πατέρα και μπροστά στους αγγέλους Του (Αποκ. 3:5) και όποιος νικάει, θα τον κάνει στύλο μέσα στον ναό του Θεού και δεν θα βγει πλέον έξω και θα γράψει επάνω του το όνομα τού Θεού, και το όνομα της πόλης τού Θεού, της νέας Ιερουσαλήμ, που κατεβαίνει από τον ουρανό από τον Θεό και το νέο Του όνομα (Αποκ. 3:12) και όποιος νικάει, θα του δώσει να καθήσει μαζί Του στον Θρόνο Του, όπως κι Αυτός νίκησε, και κάθησε μαζί με τον Πατέρα στον Θρόνο Του (Αποκ. 3:21). Αυτός που νικάει θα κληρονομήσει τα πάντα και θα είναι σ’ αυτόν Θεός κι αυτός θα είναι σε Αυτόν υιός (Αποκ. 21:7).
Θέλει να γίνεις νικητής; Γίνε νικητής με το Χριστό και θα κερδίσεις τα πάντα.
Σταύρος Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις