Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

Ένας αιώνας αγάπης…!


Ένας αιώνας αγάπης…!

Ένας αιώνας αγάπης… στο θέατρο Τζένη Καρέζη την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου


Σε μια ξεχωριστή εκδήλωση, την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου, στις 7:30 μ.μ. στο Θέατρο «Τζένη Καρέζη», θα παρουσιαστεί ο συλλεκτικός τόμος «Ένας αιώνας “Αγάπης”», αφιερωμένος στη δράση και την προσφορά του Συλλόγου Κυριών και Δεσποινίδων Μηθύμνης «Η Αγάπη» από το 1922 μέχρι σήμερα.

 

Μέσα από το αρχείο του Συλλόγου περνά η ιστορία του τόπου και των ανθρώπων του: ανέκδοτες φωτογραφίες, σπάνιες στιγμές, πρώτο-δημοσιευόμενες επιστολές (Εφταλιώτη κ.λπ.) αλλά και πρωτότυπο κείμενο του Πάνου Θεοδωρίδη, που σχολιάζει γεγονότα, καταστάσεις και ιστορικές στιγμές. Σε όλα αυτά, αν προσθέσουμε την εξαιρετική τυποτεχνική δουλειά, εξ ολοκλήρου τετράχρωμο (και στις μονόχρωμες φωτογραφίες), τυπωμένο σε σπάνιο χαρτί (GardaPat13 Κiara) και με βιβλιοδεσία εποχής (ράχη με ύφασμα και όψεις χαρτόδετες), μπορούμε να μιλάμε για μια συλλεκτική έκδοση 500 αντιτύπων», όπως λέει ο εκπρόσωπος της εκδόσεων «Τοπίο» Δημήτρης Ταλιάνης. Μουσική, εικόνα και ποιητικός λόγος θα ταξιδέψουν τους θεατές για μία ώρα στον χώρο και τον χρόνο για να γνωρίσουν πώς δημιουργείται η έμπνευση, πώς εξελίσσεται η ομαδική δουλειά και πώς αφήνει μια αχτίδα αισιοδοξίας η νοικοκυροσύνη.
Οι συντελεστές
Ομιλητές θα είναι οι: Νίκος Καραπιδάκης (καθηγητής Ιονίου Πανεπιστημίου), Νίκος Ψιλάκης (συγγραφέας-δημοσιογράφος) και Πάνος Θεοδωρίδης (συγγραφέας). Συντονίζει ο Κώστας Σερέζης (δημοσιογράφος-συγγραφέας). Στην προβολή του φωτογραφικού και αρχειακού υλικού, αποσπάσματα του βιβλίου διαβάζουν ο Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος και η Θεοδώρα Σιάρκου. Η εκδήλωση πλαισιώνεται από το ορχηστρικό σχήμα «Vibrato» της Πολυφωνικής Χορωδίας Πάτρας: Σωτήρης Γκλαβάς, Τέτη Ζέρβα, Αρετούσα Νικολοπούλου (μαντολίνο), Βαγγέλης Galoyan (βιολοντσέλο), Φώτης Τσιλεμέκης (κιθάρα), Δέσποινα Κριμπά (φωνή). Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Αθανασακόπουλος.
Επί 95 χρόνια
Το παρόν αρχείο χτίζεται επί 95 χρόνια σε έναν τόπο, τον Μόλυβο. Για να ανακουφιστούν επί τόσες δεκαετίες άποροι, νοσούντες, ευάλωτοι και παιδιά που έρχονταν από πολέμους, μοναδικό όπλο της «Αγάπης» ήταν το βοήθημα γύρω από τις μεγάλες του έτους εορτές. Ο Σύλλογος, όμως, επόπτευε τις ανάγκες όλης της χρονιάς, κατέγραφε τα πάντα στα βιβλία του με σχολαστική τήρηση της νομιμότητας και πάσχιζε για το καλύτερο ή, τουλάχιστον, για το επείγον. Οργάνωνε γιορτές, θεατρικές παραστάσεις, μουσικοχορευτικά δρώμενα και πλήθος λαχειοφόρων αγορών επί δεκαετίες, ενώ δεν αμέλησε την επιχειρηματικότητα, για παράδειγμα αγοράζοντας και λειτουργώντας μια πλεκτομηχανή. Υποστηρίχθηκε από μεγάλες πολυπρόσωπες οικογένειες, συνεργάστηκε με άλλους συλλόγους, σχολεία και ομίλους. Στο αρχείο του βρίσκει κανείς εικόνες και μηνύματα από την άλλη Λέσβο, από τη Μικρασία, την Αθήνα και από υπερατλαντικές χώρες όπου ζει και δημιουργεί η ομογένεια. Ο κ. Ταλιάνης εξηγεί ότι στο αρχείο της «Αγάπης» είναι φυλαγμένα παρονόματα ανθρώπων που δεν είδαν ποτέ την ύπαρξή τους να περνάει σε τυπωμένο χαρτί: «Εδώ βρίσκονται η συμπαθής και κατανοητή ανορθογραφία, ο δυναμισμός ή η προσεκτική στρατηγική των διοικητικών συμβουλίων, η αγωνία για την εξεύρεση πόρων (σήμερα λέγεται αναζήτηση επιχορηγήσεων), οι γιορτές και οι πρωτοβουλίες που γεννήθηκαν από ανταλλαγές ιδεών που χάθηκαν. Κυρίως, διαφυλάσσεται η εξαίσια εναλλαγή γραφικών χαρακτήρων, από την αψεγάδιαστη φόρμα του πρώτου καταστατικού έως ένα σμήνος υπογραφών, που είδαν, ενέκριναν και υπέγραψαν, αγνοώντας πιθανότατα ότι άφησαν ασφαλές πεδίο για έναν γραφολόγο». Μεγάλη στιγμή για τον σύλλογο είναι η 9η Δεκεμβρίου 1987, όταν η Ακαδημία Αθηνών απονέμει σε αυτόν Έπαινο για τη συμβολή του «εις την πρόοδον της των Μηθυμναίων χώρας και την εν αυτή προαγωγήν των Γραμμάτων και της Παιδείας». 

 Η ιστορική φωτογραφία του Συλλόγου στη Μήθυμνα (1922). Τα ιδρυτικά μέλη της «Αγάπης» γύρω από τον Μητροπολίτη Μηθύμνης Διονύσιο

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις