Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017

“Κόλαφος” από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την Μόρια

Πώς παρομοιάζουν τον καταυλισμό των προσφύγων και τι ζητούν από την Ελληνική Πολιτεία δύο ερευνήτριες του Οργανισμού.

«Η Μόρια είναι ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης. Ένας καταυλισμός με συνωστισμό χιλιάδων ανθρώπων.
Αυτό που είδαμε στη Μόρια είναι μία κατεπείγουσα κατάσταση. Είναι ό,τι χειρότερο έχω δει κι έχω περάσει και πόλεμο». Με αυτά τα λόγια περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στον καταυλισμό ερευνήτρια της Human Rights Watch που ενημέρωσε τη Βουλή για τα όσα έζησε κατά το διάστημα της παραμονής της εκεί.

Τόσο η Εμίνα Τσερίμοβιτς όσο και η Εύα Κοσσέ καταλόγισαν αδιαφορία στην κυβέρνηση -είναι χαρακτηριστική η φράση πως ζήτησαν συνάντηση με σύμβουλο του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής και αντ’ αυτού είδαν έναν κύριο που δεν είχε απαντήσεις στα ερωτήματά τους. Και οι δύο ζήτησαν από την κυβέρνηση να μεταφέρει άμεσα τους πρόσφυγες σε ένα ασφαλέστερο μέρος.

Στο διάστημα της παραμονής της στον καταυλισμό η Εμίνα Τσερίμοβιτς διαπίστωσε απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης και πρόσφυγες με τάσεις αυτοκτονίας λόγω της κατάστασης που επικρατεί σε συνδυασμό με την αγωνία για το μέλλον τους. Ενημερώνοντας τη Βουλή έκαναν λόγο για καθημερινούς καυγάδες, ακατάλληλες σκηνές που με την πρώτη βροχή μπάζουν νερό, ελλιπή θέρμανση που αρκείται σε κουβέρτες, έλλειψη νερού και μάχες που δίνονται από μικρά παιδιά για ένα μπουκάλι νερού, καθώς και ντους με ανυπόφορες συνθήκες λόγω της δυσωδίας από ούρα και κόπρανα. Καμία μέριμνα, όπως ειπώθηκε, δεν υπάρχει για τους πρόσφυγες με αναπηρία.

Σε ότι αφορά στο φημολογούμενο σχέδιο φιλοξενίας σε πλωτά μέσα, η Εμίνα Τσερίμοβιτς το απέρριψε, λέγοντας ότι δεν είναι καλή ιδέα, καθώς πολλοί από τους πρόσφυγες έχουν δει άλλους ανθρώπους να πεθαίνουν στη θάλασσα κατά το ταξίδι τους.

Πάντως, η κ. Κοσσέ επεσήμανε ότι η αντιμετώπιση της Ελλάδας από την Ε.Ε. στο προσφυγικό δεν είναι δίκαιη, καθώς «οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι νίπτουν τας χείρας τους και δεν ενδιαφέρονται γι’ αυτούς τους ανθρώπους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις