Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017

Μπαρτσελόνα: Η ομάδα σύμβολο της Καταλονίας απόψε σε αγώνα-διαδήλωση

Στο Camp Nou χθες, παραμονή  του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, εξακολουθουθούσαν να περνάνε
τουρίστες. Όπως κάθε άλλη ημέρα, που περπατούν, επισκέπτονται το κατάστημα, το μουσείο, κρατώντας μια μπύρα στο χέρι, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ισπανική εφημερίδα El Pais.
Τα μέλη της ιδιωτικής εταιρείας ασφάλειας της Μπαρτσελόνα τους καθησυχάζουν, λέγοντας ότι η παρουσία τους δεν οφείλεται στο δημοψήφισμα, έστω κι να κανείς πια δεν μπορεί να εκπλαγεί για την πιο έντονη παρουσία της αστυνομίας μετά την επίθεση κατά της Ramblas, σε μια χώρα που εξακολουθεί στο επίπεδο 4 του τρομοκρατικού συναγερμού.
Όπως και τα τελευταία παιχνίδια, ιδιαίτερα εναντίον Γιουβέντους και  Εϊμπάρ, στο γήπεδο απόψε οι φίλαθλοι αναμένεται να φτάσουν κρατώντας πολλές estelades, τις περίφημες σημαίες της Καταλονίας, που έχουν κερδίσει θέση και χώρο, ιδιαίτερα μετά την τιμωρία  της UEFA στην Μπαρτσελόνα για την παρουσία τους στον τελικό του Champions Lerague 2015 στο Βερολίνο.
Επιπλέον, οι κραυγές για την ανεξαρτησία που ακούστηκαν στο γήπεδο και πάλι πριν από πέντε χρόνια και από τότε πάντα στο 17΄ (17? και 14 δευτερολέπτων, στη μνήμη του έτους 1714 και τον πόλεμο της διαδοχής), αναμένεται και απόψε να ακουστούν ακόμη πιο έντονα, αναφέρει η ισπανικη΄εφημερίδα.
Η αίτηση της Μπαρτσελόνα στην Laliga, να αγωνιστεί με την φανέλα-σύμβολο της Καταλονίας, αυτή με τις τέσσερις κόκκινες γραμμές σε κίτρινο φόντο, δείχνει τι θα συμβεί απόψε στο Camp Nou. Εστω κι αν ο Βάσκος, Ερνέστο Βαλβέρδε, προσπαθεί να είναι πιο προσεκτικός: «Νομίζω ότι στο γήπεδο οι άνθρωποι θα προσπαθήσουν να έρθουν και να απολαύσουν την ομάδα τους. Δεν περιμένω κάτι που δεν έχουμε δει σε προηγούμενες περιπτώσεις», δήλωσε ο πρώην προπονητής του Ολυμπιακού .
«Θα είναι ένας αγώνας όπως οποιοσδήποτε άλλος, σε μια ξεχωριστή μέρα», παραδέχεται ο σύλλογος.
Η αντίπαλος, η ομάδα της Λας Πάλμας, φαίνεται σαν μια από τις πιο καλύτερες ευκαιρίες για την ιστορία μιας Καταλονίας που ζει σήμερα μια άλλη ιστορική ημέρα. Πρόκειται για την ομάδα που έπαιξε εναντίον της Μπαρτσελόνα στον πρώτο αγώνα στην Καταλονία, μετά τη δικτατορία. Ήταν στις 6 Σεπτεμβρίου 1976, όταν η Λας Πάλμας  έγινε η πρώτη ομάδα που επισκέφτηκε το Camp Nou, όπως επίσης βρέθηκε εκεί , στην πρώτη επίσκεψη του προέδρου Ζοσέπ Ταραντέγιας στις 30 Οκτωβρίου 1977, λίγες μέρες μετά την επιστροφή του από την εξορία. Ήταν 78 ετών.
Το απόγευμα, στις 17:15, η Λας Πάλμας θα επιστρέψει σε ένα αγώνα με έντονο πολιτικό χρώμα. Μια συνάντηση που θα ξεκινήσει με ένα λεπτό σιωπής γεμάτο συμβολισμό. Το Camp Nou θα αποτίσει φόρο τιμής στον Ζατσίντ Μπόρας, ιδρυτή και αμυντικού της Barca Atletic. Δεν ήταν δυνατό να κρατηθεί στον αγώνα του Champions League ενάντια στη Γιουβέντους (δεν επιτρέπεται), και δεν  έγινε με την Ειμπάρ. Θα γίνει απόψε. Τον Δεκέμβριο του 1975, λίγο μετά το θάνατο του Φράνκο, σε ένα αγώνα ανάμεσα στην Μπαρτσελόνα και την Ατλέτικο Μαδρίτης, ήταν ο ίδιος και η οικογένειά του υπεύθυνοι για την παρασκευή χιλιάδων σημαιών της Καταλονίας, προκειμένου να εμφανιστούν για πρώτη φορά στο γήπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις