Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017

Ραγδαία αλλαγή του καιρού με ισχυρές καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά

Πρόσκαιρη αλλά τοπικά αξιόλογη μεταβολή αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός από αύριο Παρασκευή και κυρίως κατά τη διάρκεια του Σαβ/κου με κύρια χαρακτηριστικά:


- Tην πρόσκαιρη στροφή των ανέμων σε νότιους- νοτιοδυτικούς.


-Τις ισχυρές βροχές και σποραδικά ισχυρές καταιγίδες κυρίως στη δυτική και την βορειοανατολική Ελλάδα. 

-Την επικράτηση ισχυρού βορειοδυτικού ρεύματος και τα πρώτα χιόνια σε ορεινά τμήματα της βορειοδυτικής και βορειοανατολικής Ελλάδος ακόμα και κάτω από τα 1600μ. 



Αιτία για την μεταβολή αυτή θα είναι μια σκαφή χαμηλών υψών που κατέρχεται από την Αδριατική Θάλασσα, και θα διασχίσει το βόρειο κομμάτι της ηπειρωτικής χώρας κινούμενη γρήγορα ανατολικά.

Οι πρώτες χιονοπτώσεις
Οι πρώτες χιονοπτώσεις


Κύριος μηχανισμός παραγωγής φαινομένων βροχής θα είναι το ταχέως κινούμενο ψυχρό μέτωπο που συνοδεύει την διαταραχή ,ενώ ο σχηματισμός βαρομετρικού χαμηλού στο βόρειο Αιγαίο θα παρατείνει για λίγο τα φαινόμενα μόνο στη βορειοανατολική χώρα. 

Αναλυτική πρόγνωση 
Aύριο Παρασκευή: Γενικά αίθριος προβλέπεται ο καιρός,με εξαίρεση τη νότια χώρα και συγκεκριμένα στο νότιο Ιόνιο, τα ανοιχτά των Κυθήρων, τη νότια Πελοπόννησο , την Κρήτη και τις Κυκλάδες , όπου μετά το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι περισσότερα σε αμιγώς θαλάσσιες περιοχές , αλλά θα επηρεαστούν επίσης από πιθανόν ισχυρά φαινόμενα η νότια/ ανατολική Κρήτη και η νοτιοανατολική Πελοπόννησος. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως από νότιες διευθύνσεις μέτριοι και στα ανοιχτά του Αιγαίου ισχυροί. Η θερμοκρασία θα παραμείνει πρακτικά αμετάβλητη. 

Ο καιρός του Σαββάτου

To ξημέρωμα θα επιμείνουν οι νεφώσεις στη νότια νησιωτική χώρα και την περιοχή του νοτιοδυτικού Αιγαίου και θα δίνουν διάσπαρτες μπόρες ή καταιγίδες μικρής έκτασης. Από ανάλογα φαινόμενα είναι πιθανό να επηρεαστούν τμήματα των Κυκλάδων και η νότια Εύβοια. Στη συνέχεια ο καιρός θα βελτιωθεί πρόσκαιρα και θα ξεκινήσει η κύρια επιδείνωση του καιρού από τα βορειοδυτικά.

Περιοχή βροχοπτώσεων το Σάββατο
Περιοχή βροχοπτώσεων το Σάββατο


Έτσι,αρχικά στο βόριο Ιόνιο και την Ήπειρο και στη συνέχεια στην υπόλοιπη δυτική και βορειοδυτική χώρα θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες , ωστόσο τα ισχυρά φαινόμενα θα διαρκέσουν λίγο και θα περιοριστούν γρήγορα στα ορεινά. Παράλληλα, θα αρχίσει να επιδεινώνεται ο καιρός στο Θρακικό Πέλαγος , την ανατολική Μακεδονία και την Θράκη με βροχές και τοπικές καταιγίδες. 

Πρόσκαιρο πέρασμα βροχών αναμένεται στην υπόλοιπη Μακεδονία, την Θεσσαλία , την Εύβοια, τις Σποράδες και τις Κυκλάδες. Τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα όμβρων μικρής/μέσης έντασης αναμένεται στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα. 

Γρήγορα θα επικρατήσουν ισχυροί έως πολύ ισχυροί και τοπικά θυελλώδεις άνεμοι δυτικών / βορειοδυτικών διευθύνσεων από τα δυτικά προς τα ανατολικά, η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση και οι βροχές και καταιγίδες θα περιοριστούν στο ανατολικό / βόρειο Αιγαίο και την Θράκη. 


Ισχύς των ανέμων την Κυριακή
Ισχύς των ανέμων την Κυριακή
Κατά τη διάρκεια των απογευματινών και βραδινών ωρών , χιονοπτώσεις πρόσκαιρου χαρακτήρα αναμένεται να εκδηλωθούν σε ορεινές περιοχές της Ηπείρου , της δυτικής , κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας και της βορειοδυτικής Θεσσαλίας πάνω από τα 1500-1600μ. Προσοχή στον πολύ ισχυρό βαρδάρη που θα αρχίσει να πνέει στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και του Θερμαϊκού, κυρίως από το απόγευμα του Σαββάτου και μετά.

Ο καιρός της Κυριακής 
Στα ηπειρωτικά και νότια τμήματα  προβλέπονται λίγες νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια , στη δυτική Ελλάδα αυξημένες νεφώσεις με βροχές παροδικού χαρακτήρα και λίγες χιονοπτώσεις στην Πίνδο πάνω από τα 1500μ. Στο Θρακικό, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και την Θράκη αρχικά κακοκαιρία με ισχυρές βροχές και καταιγίδες , σποραδικά έντονες.

Περιοχές βροχοπτώσεων την Κυριακή
Περιοχές βροχοπτώσεων την Κυριακή
Το πρωί της Κυριακής χιονοπτώσεις παροδικά ισχυρές αναμένονται στην οροσειρά της Ροδόπης από τα 1400μ και πάνω. Μέσα στην ημέρα ο καιρός θα βελτιωθεί , ωστόσο θα επικρατήσει έντονη ψύχρα και μάλιστα τη νύχτα στη βόρεια χώρα η θερμοκρασία θα πέσει σε αρκετά μονοψήφιες τιμές ακόμα και στα πεδινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί / βόρειοι ισχυροί έως πολύ ισχυροί και τοπικά , κυρίως στα ανοιχτά του Θερμαϊκού και του δυτικού Αιγαίου, θυελλώδεις , ενώ στο ανατολικό Αιγαίο θα είναι νότιοι - νοτιοδυτικοί με την ίδια ένταση , σταδιακά στρεφόμενοι σε δυτικούς - βορειοδυτικούς. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση της τάξης των 6-8 oC κατά μέσο όρο σε ολόκληρη τη χώρα, σε σχέση με τις τιμές της Παρασκευής. 

Eπιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης 
Πηγές: Forecastweather, meteo, weather

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις