Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

Λιγκουίνι με Γαρίδες και Φυστίκι Αιγίνης

Τα Λιγκουίνι με Γαρίδες και Φυστίκι Αιγίνης είναι μία ιδιαίτερη συνταγή που ταιριάζει σε ξεχωριστές στιγμές. Έτσι ξεχωριστός είναι για μένα ο μήνας Σεπτέμβρης, που τελειώνει το καλοκαίρι και στις πρώτες μέρες του έχω τα γενέθλια μου. Συνήθως έχουμε γυρίσει λίγες μέρες από τις διακοπές, προσπαθούμε να προσαρμοστούμε και αυτή τη περίοδο αναζητώ μία εορταστική αλλά και καλοκαιρινή συνταγή για να ετοιμάσω για εκείνη την ημέρα. 


Κάπως έτσι προέκυψε η συνταγή για τα Λιγκουίνι με Γαρίδες και Φυστίκι Αιγίνης στην οποία συνδυάζω απλά και αγαπημένα υλικά και καταφέρνω το επιθυμητό αποτέλεσμα για εκείνη τη μέρα.


Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Μερίδες: 4

Υλικά Συνταγής

Υλικά για το ζωμό:
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 καρότο
1/2 ξερό κρεμμύδι
1 κλωνάρι σέλερι
1 σκελίδα σκόρδο
2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
Κελύφη και κεφάλια από τις γαρίδες

Υπόλοιπα υλικά:
200 γρ φρέσκες ή κατεψυγμένες γαρίδες
40 γρ φυστίκια Αιγίνης
400 γρ λιγκουίνι ή άλλα ζυμαρικά
4 κ.σ.  βούτυρο
1 σκελίδα σκόρδο
1 κ.γ. ψιλοκομμένο φρέσκο τσίλι
70 ml λευκό κρασί
1 κ.γ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
αλάτι
πιπέρι


Λιγκουίνι με Γαρίδες και Φυστίκι Αιγίνης

Εκτέλεση Συνταγής

Τοποθετούμε τα φυστίκια Αιγίνης σε ένα ταψί και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 5 λεπτά, μέχρι να γίνουν τραγανά αλλά να μην πάρουν χρώμα. Τα αφαιρούμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν για λίγο και τα χτυπάμε ελαφρά στο γουδί για να σπάσουν αλλά να μην λιώσουν.

Καθαρίζουμε τις ουρές από τις γαρίδες προσεκτικά και αφαιρούμε το κεφάλι τους. Τα κελύφη και τα κεφάλια τα κρατάμε σε ένα σκεύος για τον ζωμό που θα ετοιμάσουμε. Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράσσουμε την ουρά και αφαιρούμε με προσοχή το εντεράκι.

Για τον ζωμό χρησιμοποιούμε μία μεγάλη κατσαρόλα όπου προσθέτουμε το ελαιόλαδο μαζί με τα λαχανικά και τα σοτάρουμε σε υψηλή θερμοκρασία για 2 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα κελύφη και τα κεφάλια από τις γαρίδες και σοτάρουμε άλλα 5 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς.

Ρίχνουμε στη κατσαρόλα 2,5 λίτρα ζεστό νερό και βράζουμε για 15 λεπτά έτσι ώστε να μείνουν περίπου 2 λίτρα από τον ζωμό. Σουρώνουμε το ζωμό γαρίδας σε μία μεγάλη κατσαρόλα και κρατάμε χωριστά 350ml.

Συμπληρώνουμε όσο νερό χρειάζεται στη κατσαρόλα με τον ζωμό και βράζουμε τα ζυμαρικά 2 λεπτά λιγότερα από τον χρόνο που αναγράφεται από τον παραγωγό τους.

Παράλληλα ζεσταίνουμε σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία ένα τηγάνι και προσθέτουμε 2 κουταλίες  βούτυρο, το σκόρδο και το τσίλι. Τα σοτάρουμε για 1 λεπτό, προσθέτουμε τις γαρίδες και τις σοτάρουμε για 15 δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά τους.

Σβήνουμε τις γαρίδες με το κρασί, περιμένουμε 1-2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε 250ml από τον ζωμό και μόλις πάρει μία βράση αφαιρούμε το τηγάνι από την εστία και προσθέτουμε άλλες 2 κουταλιές βούτυρο για να δέσει η σάλτσα.

Σουρώνουμε τα λιγκουίνι, τα επαναφέρουμε στην κατσαρόλα, αδειάζουμε πάνω τους τις γαρίδες με τη σάλτσα τους και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε αν χρειάζεται λίγο επιπλέον ζωμό και τα τριμμένα φυστίκια Αιγίνης.

Σερβίρουμε τα Λιγκουίνι με Γαρίδες και Φυστίκι Αιγίνης με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και τα απολαμβάνουμε ζεστά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις