Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017

Ο ΑΓΩΓΟΣ EAST MED ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΠΑΝΙ ΓΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ-ΚΑΤΑΡ-ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ;

Greek Spirit
5-8-2016
Τον Νοέμβριο του 2014 είχα γράψει σχετικά με τον αγωγό EAST MED , ένα υποθαλάσσιο αγωγό 1900 χιλιομέτρωνπου σχεδιάζονταν από Ισραήλ και Ελλάδα για να εξαχθεί το αέριο του πρώτου παρακάπτοντας την δύστροπη Τουρκία. Το σχέδιο είνα δαπανηρό και πολύπλοκο και οι διεργασίες για την έναρξη της κατασκευής του αγωγού παίρνουν πολύ χρόνο, πληn όμως δεν έχουν εγκαταλειφθεί και αυτό οφείλεται στο Ισραήλ το οποίο παρόλο που θέλει να πιστεύει ότι έχει συμφιλιωθεί με την Τουρκία προτιμά να έχει και μια εναλλακτική έτοιμη για την εξαγωγή του αερίου του εκτός της όδου που θα περνάει από την τελευταία.Ο αγωγός αυτός θα πρέπει να γίνει,ωστόσο θα αποτελέσει »αγκάθι» στο μάτι  της  Τουρκίας η οποία θα παραγκωνισθεί περαιτέρω γεωπολιτκά κάτι που δεν μπορεί να επιτρέψει μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και τα αντίποινα του Ερντογάν που αναγκάζουν έστω προσχηματικά του δυτικούς να παίρνουν αποστάσεις, προσωρινά βέβαια.Διαβάστε παρακάτω το άρθρο της Αυγής -10 Ιουνίου 2016 σχετικά με την εξέλιξη των διεργασιών για την κατασκευή του αγωγού και μετά δώστε μεγάλη προσοχή στο άρθρο του hellenic sunrise που περιγράφει τους κινδύνους που θα φέρει αυτό το εγχείρημα. Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να είμαστε κατά αλλά είναι καιρός να ασχοληθούμε με τα γεωπολιτικά συμφέροντα μας με πυγμή και να επανεξοπλίσουμε τις Ε.Δ.

Συνεχίζεται η προεργασία για τον αγωγό East-Med

 http://www.avgi.gr/article/5499405/6609679/synechizetai-e-proergasia-gia-ton-agogo-east-med
Σε εξέλιξη βρίσκεται η προεργασία για την ανάπτυξη του αγωγού φυσικού αερίου East-Med, όπως διαφαίνεται και από τη χθεσινή υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας για την οριστικοποίηση των δραστηριοτήτων προ της εκπόνησης της μελέτης εφαρμογής, μεταξύ της ΥΑΦΑ – Ποσειδών (κοινή εταιρεία των ΔΕΠΑ – Edison) και της Noble Energy International Ltd.
Η συμφωνία αποσκοπεί στην υποστήριξη της οριστικοποίησης των δραστηριοτήτων που προηγούνται της εκπόνησης της μελέτης εφαρμογής (Front End Engineering Design – FEED) του αγωγού East – Med, καθώς και την εκτίμηση της βιωσιμότητάς του, ως μίας από τις πιθανές επιλογές εξαγωγής σημαντικού μέρους των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της περιοχής.
Αποτελεί έργο ευρωπαϊκού κοινού ενδιαφέροντος και οι εν εξελίξει δραστηριότητες ανάπτυξής του υποστηρίζονται από την Ε.Ε. μέσω του προγράμματος συγχρηματοδότησης «Συνδέοντας την Ευρώπη» -το 2015 έλαβε συγχρηματοδότηση 2 εκατ. ευρώ.
Ο East – Med είναι υποθαλάσσιος / χερσαίος αγωγός μήκους περίπου 1.900 χιλιομέτρων και συνδέει απευθείας τα κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου με την Ελλάδα μέσω της Κύπρου και της Κρήτης. Επί του παρόντος σχεδιάζεται να μεταφέρει έως 16 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως από τα υποθαλάσσια κοιτάσματα της λεκάνης της Λεβαντίνης (Κύπρος – Ισραήλ), καθώς και από πιθανά κοιτάσματα αερίου στην Ελλάδα. Ο αγωγός, σε συνδυασμό με τους αγωγούς Poseidon και IGB, θα μπορεί να προμηθεύσει αέριο την Ιταλία και άλλες χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Στην παρούσα φάση ολοκληρώνεται η προ της μελέτης εφαρμογής μελέτη από κοινοπραξία μεγάλων μελετητικών εταιρειών (IntecSea και C&M Engineering), καθώς και από την παγκοσμίου κύρους εταιρεία οικονομικών μελετών και παροχής πληροφοριών IHS. Οι μελέτες υποδεικνύουν ότι το έργο είναι τεχνικά εφικτό, διαθέτει την πλέον προηγμένη διαθέσιμη τεχνολογία και αποτελεί μια οικονομικά βιώσιμη επιλογή για την εξαγωγή φυσικού αερίου.

 Ο ΑΓΩΓΟΣ EAST MED ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΠΑΝΙ ΓΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ-ΚΑΤΑΡ-ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ;

22-11-2014

Greek Spirit
Η ιδέα κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου (EAST MED PIPELINE) που θα διασχίζει υποθαλάσσια την ανατολική Μεσόγειο ενώνοντας Ισραήλ-Κρήτη- Δυτική Ελλάδα και Ιταλία όλο και ΄΄θερμαίνεται» , όλο και παρουσιάζεται εντονότερα ως εναλλακτική για την αποφυγή της εξαγωγής των κοιτασμάτων του κοιτασμάτων του Ισραήλ μέσω Τουρκίας.’Οπως γνωρίζουμε οι σχέσεις Τουρκίας -Ισραήλ με υπαιτιότητα του Ερντογάν βρίσκονται στο ναδίρ και η αλλοπρόσαλλη νεοωθομανική συμπεριφορά του Ταγίπ έχει καταστησει την χώρα του ως τον πιο ακατάλληλο εμπορικό εταίρο για το Ισραήλ.Το Ισραήλ έχει ανακαλύψει κοιτάσματα αερίου στην ΑΟΖ του πολύ μικρότερα από αυτά της Κύπρου , ικανά ωστόσο για να εξαχθούν στις όμορες χώρες όπως η Ιορδανία αλλα΄και στην Ευρώπη αλλά και να εξασφαλίσει την εσωτερική Ισραηλινή αγορά για μερικές δεκαετίες.Το πρόβλημα του Ισραήλ είναι ότι ο μόνος τρόπος για να εξάγει το αέριο του είναι η χρησιμοποίηση της ήδη υπάρχουσας υποδομής της Τουρκίας.
Η Τουρκία εδώ και σχεδόν μια δεκαετία προετοιμάζεται από την Γερμανία ως ο νέος ενεργειακός κόμβος που θα αντικαταστήσει την Ουκρανία τόσο στις εισαγωγές ρωσικού αερίου ( ήδη και από την αρχή της Ουκρανικής κρίσης μεγάλο μέρος των εισαγωγών ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη γίνονται και από την Τουρκία μέσω του αγωγού Blue Stream
BLUE STREAM
H Τουρκία αποτελεί πλέον ενεργειακό κόμβο στον οποίο συγκλίνουν και θα συγκλίνουν αγωγοί από Αζερμπαϊτζάν, Ιράν, Ιράκ, Κουρδιστάν, Κατάρ και θα ενώνονται στο αγωγό ΤΑΡ ο οποίος είναι Γερμανικής εμπνεύσεως και θα τροφοδοτεί την Ευρώπη με αέριο το οποίο κατά 90 % δεν θα ειναι ρώσικο. Η Τουρκία έχει και την υποδομή αλλά και αποτελεί την κοντινότερη χερσαία διαδρομή για τις εξαγωγές αερίου προς την μεγάλη αγορά της Ευρώπης.Όμως το Ισραήλ είναι πολύ διστακτικό να εμπιστευθεί την Τουρκία ως εμπορικό εταίρο μετά από τις περιπέτειες στις σχέσεις των δύο χωρών τα τελευταία 4-5 χρόνια.
Η Τουρκία υποδαυλίζει τον ισλαμικό φανατισμό στην λωρίδα της Γάζας όπου η Χαμας μετατρέπεται σταδιακά σε τζιχαντιστική οργάνωση , όλα αυτά βέβαια με την βοήθεια του Κατάρ διότι όπου ακούς Τουρκία στην ουσία ακούς Κατάρ.
Η Τουρκία θέλει την πτώση του Άσαντ κάτι για το οποίο το Ισραήλ δεν είναι σίγουρο εφόσον θα προτιμούσε το κοσμικό καθεστώς του Άσαντ σε μια έστω διαιρεμένη Συρία από τους μαστουρωμένους ισλαμιστές του Ισλαμικού Κράτους.
Η Τουρκία είναι πλέον θανάσιμος εχθρός της Αιγύπτου και του κοσμικού καθεστώτος του προέδρου Σίσι γεγονός που ανησυχεί το Ισραήλ το οποίο από κοινού με τον Σίσι προσπαθεί να καταπολεμήσουν την έξαρση τoυ ακραίου ισλαμισμού στην περιοχή.
Να μην ξεχνάμε και τις περιπέτειες Τουρκίας Ισραήλ με το Μαβί Μαρμαρά και την επέμβαση Ομπάμα για την εξομάλυνση των σχέσεων.
Το Ισραήλ στο χαώδες περιβάλλον της Μ.Ανατολής έχει καταφέρει να διατηρήσει μια ουδέτερη στάση με στο σύνολο της , με μερικές συγκαλυμμένες αντι- Ομπαμικές εξάρσεις αναφορικά με την προσπάθεια Ομπαμα για συνεννόηση με το Ιράν.
Το Ισραήλ βεβαίως όπως και τα Εβραϊκά λόμπι στις ΗΠΑ, είναι συντεταγμένο με την ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση του δημοκρατικου΄Ομπάμα και έχει πλήρη γνώση του παρασκηνίου της δημιουργίας του Ισλαμικού κράτους από το βαθυ ρεπουμπλικανικό κρατος των ΗΠΑ , το οποίο παρόλο που βρίσκεται στην αντιπολίτευση υπονομεύει την εξωτερική πολιτική Ομπάμα για την ειρήνευση στην Μ.Ανατολή.
Το Ισραήλ προσπαθεί να κρατήσει όσο το δυνατόν την ουρά του απ έξω από τις εξελίξεις στην Μ.Ανατολή( εκτος βέβαια από το Παλαιστινιακό θέμα και την εισβολή στην Γάζα)  και μάλιστα έχει στραφεί και στη Ρωσία για βοήθεια εδώ και κάποιους μήνες δεδομένου ότι θέλει να δείξει στον Ομπαμα ότι σε περίπτωση που συνεχίσει τα χαριεντίσματα με το Ιράν δεν θα διστάσει να αλλάξει στρατόπεδο και να συνταχθεί με τους Ρώσους .Βέβαια οι Ρωσοι είναι ακόμα πιο φιλοιρανοί αλλά το Ισραήλ ελπίζει ότι η ρωσική εναλλακτική λύση αν δεν μπορέσει να καταπολεμήσει τον Ιρανικό κίνδυνο τουλάχιστον θα φοβίσει τις ΗΠΑ οι οποίες θα χάσουν ένα πολύτιμο σύμμαχο όπως το Ισραήλ.Περισσότερα στο ΡΩΣΙΑ ΙΡΑΝ ΚΥΡΙΑΡΧΟΙ ΣΤΗΝ Μ ΑΝΑΤΟΛΗ – ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΡΩΣΟΙΣΡΑΗΛΙΝΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ
EAST MED
 Ο αγωγός EAST MED θα έβγαζε το Ισραήλ στην ευρωπαϊκή αγορά παρακάμπτοντας την Τουρκία και την πολιτική αβελτηρία της ωστόσο πέρα από το υπερφιλόδοξο του σχεδίου για κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού ο οποίος χρειάζεται την Ελλάδα για »γέφυρα» δημιουργούνται νέα γεωπολιτικά προβλήματα.Ο αγωγός αυτός εκτός από τα Ισραηλινά κοιτάσματα θα διέθετε και τα τεράστια Κυπριακά και Ελλαδικά στην Ευρώπη παρακάμπτοντας την Τουρκία και τον ΤΑΡ. Ο ΤΑΡ είναι ο αγωγός που σχεδιάζει η Γερμανία και ο οποίος θα έχει αφετηρία την Τουρκία και μέσω Βορειας Ελλαδας (Μακεδονία-Θράκη), Αλβανίας( συγκεκριμένα Β.Ηπείρου) και Ιταλίας θα τροφοδοτει την Ευρώπη. Υποτίθεται ότι ο ΤΑΡ θα μετέφερε κυρίως αέριο από τα κοιτάσματα του Αζερμπαϊτζάν στην Κασπία θάλασσα τα οποία ωστόσο όλοι γνωρίζουν ότι δεν επαρκούν.Μάλιστα δε μερικοί από τους αρχικούς επενδυτές έχουν ήδη αποσύρει το ενδιαφέρον τους απο το εγχείρημα ανάμεσα τους και η TOTAL της οποίας ο πρόεδρος βρήκε τον θάνατο σε ατύχημα κάτω απο αδιευκρίνιστες συνθήκες.
Στόχος της Γερμανίας είναι ο ΤΑΡ να εμπλουτίζεται με Καταριανό αέριο μέσω αγωγού Κατάρ-Συρίας-Τουρκίας αλλά και Ιρακινού και Κουρδικού( ήδη έγινε η αρχή με την βοήθεια του Ισλαμικού Κράτους) Καλοδεχούμενο θα ήταν και το Ισραηλινό αλλά και Κυπριακό-Ελλαδικό ούτως ώστε ο ΤΑΡ να αποκτήσει αξία και να μην βασίζεται μόνο στην »απάτη» των Αζερμπαιτζανικών κοιτασμάτων.
Εάν το Ισραήλ , η Ελλάδα , η Αίγυπτος και η Ιταλία βάλουν μπρος για την κατασκευή του EAST MED τότε καταρρέει όλη η εργώδης προσπάθεια Γερμανίας -Κατάρ -Τουρκίας (με τις ευλογίες των ΗΠΑ) γι την δημιουργία του »Νότιου Ενεργειακού Διαδρόμου ο οποίος θα οδηγούσε την Ευρώπη στην απεξάρτηση από το Ρωσικό αέριο , το Κατάρ σε νέες αγορές και την Τουρκία σε μεταμόρφωση της σε ενεργειακό κόμβο τεράστιας γεωπολιτικής σημασιας.
Ας μην ξεχνάμε ότι ο πόλεμος στην Συρία προκλήθηκε και χρηματοδοτήθηκε από Κατάρ -Γερμανία διότι ο Άσαντ το 2009 αρνήθηκε την διέλευση αγωγού Κατάρ-Ιορδανίας-Συρίας -Τουρκίας , αγωγού που θα τροφοδοτούσε τον ΤΑΡ και την Ευρώπη.
Μην ξεχνάμε ότι το Ισλαμικό Κρατος είναι δημιούργημα του Κατάρ και των ρεπουμπλικάνων νεοσυντηρητικών που αντιπολιτεύονται τον Ομπάμα και οι οποίοι είναι εξαρτημένοι τόσο επιχειρηματικά όσο και με χρηματισμούς απο τους Άραβες και είναι παντα πρόθυμοι να βοηθησουν το Κατάρ με την CIA την οποία  ελέγχουν στην δημιουργία χαους στην Μ.Ανατολή.
Μην ξεχνάμε επίσης ότι πρώτη δουλειά των ισλαμιστών του Ισλαμικου Κράτους ήταν να καταλάβουν πετρελαιοπηγές σε Βορειο Ιράκ και Κουρδιστάν και να αρχίσουν τις »μαύρες» εξαγωγές προς Τουρκία αλλά και Σαουδική Αραβία προκειμενου να διατηρήσουν το σχέδιο του Νοτιου Ενεργειακού Διαδρόμου ζωντανό το οποίο παραπαίει λόγω αντίστασης της Συρίας αλλά και »στεγνώματος» της Σαουδικής Αραβίας.
Τα συμφέροντα τεράστια , το κύκλωμα πανίσχυρο και δεν πρόκειται να αφήσει το Ισραήλ και την Ελλάδα να ξεφύγουν απο τα σχέδια του. Τα κοιτάσματα της αν.Μεσογείου είναι απαράιτητα για την τροφοδοσία του Νότιου Ενεργιακού Διαδρόμου και δεν πρόκειται το κύκλωμα Κατάρ -Γερμανία να δεχθεί παρεκλήσεις.
Η Τουρκία ως χρήσιμος ηλίθιος και προτεκτοράτο του Κατάρ αλλά και σύμμαχος της Γερμανίας θα κληθεί να »καθαρίσει » για λογαριασμό τους
Το Ισραήλ είναι γεγονός ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχει συνάψει συμμαχίες και στρατιωτικές συμφωνίες με τις σουνιτικές χώρες της Αραβικής χερσονήσσου με τις οποίες μοιράζεται τον ίδιο εχθρό , δηλαδή το σιιτικό Ιράν. Ωστόσο η ανεξαρτοποίηση του Ισραήλ και Κύπρου-Ελλάδας στη διάθεση των κοιτασμάτων τους αποτελεί παράγοντα ακόμα υψηλότερου κινδύνου απο αυτόν του Ιράν για τους Άραβες  και θα πυροδοτήσει αρνητικές εξελίξεις.
Αλλά δεν επιράζει , καιρός να ξυπνήσουμε και να διεκδικήσουμε, τι έχουμε να φοβηθούμε πλέον,ώρα για αφύπνιση. Σε κάθε περίπτωση με ή χωρίς EAST MED, με ή χωρίς συνεταίρους , πρέπει να αρχίσουμε την εκμετάλευση των κοιτασμάτων μας.
hellenicsunrise2.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις