Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου 2017

Εκσυγχρονισμός F-16: Πρέπει να γίνει,πόσο θα κοστίσει και τι άλλες λύσεις υπάρχουν

Η επίσκεψη Τσίπρα στην Ουάσινγκτον έχει πολυσέλιδη ατζέντα. Σε μία απ΄ αυτές ο τίτλος γράφει “Άμυνα-Εξοπλισμοί” και είναι βέβαιο ότι στην κορυφή της υπάρχει ένα
θέμα: ο εκσυγχρονισμός των F-16.
Έχουν αρχίσει να ακούγονται πολλά και …τρομακτικά. Θα προσπαθήσουμε να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους ,με βάση την πληροφόρηση που έχουμε.
•Πρέπει να γίνει ο εκσυγχρονισμός των F-16;
Η ηγεσία της ΠΑ ομόφωνα και κατηγορηματικά λέει πως ναι. Η απαίτηση δεν είναι τωρινή και πολλοί υποστηρίζουν ότι θα ΄πρεπε να ΄χει αρχίσει και να προχωρά “κατά κύματα” από τα τέλη της δεκαετίας του 90!
•Πόσα αεροσκάφη θα πρέπει να εκσυγχροσνιστούν;
Η ΠΑ θα ήθελε να τα εκσυγχρονίσει όλα. Δεν μπορεί. Ο μικρότερος αποδεκτός αριθμός είναι 85. Ο μεγαλύτερος που έχει ακουστεί 93. Όσο κι αν ακούγεται παράδοξο το κόστος των δύο λύσεων έχει σημαντική απόκλιση.
•Πόσο θα πληρώσουμε;
Χθες ακούστηκε ότι η πρόταση που θα έρθει μέσω Κογκρέσου θα είναι 2,9 δις για τα 93 αεροσκάφη! Το βέβαιο είναι ότι το νούμερο που θα ΄ρθει θα γράφει μπροστά 2! Ωστόσο είναι πρακτική του Κογκρέσου να βάζει πολύ μεγάλο “καπέλο” για να είναι καλυμμένο. Πόσο αναμένεται να κοστίσει τελικά το πρόγραμμα αναβάθμισης; 1,4 δις αν εκσυγχρονίσουμε τα 85 από τις αγορές επί εποχής Σημίτη-Καραμανλή , 1,7 δις αν πάμε στη λύση των 93.
•Έχουμε τα χρήματα;
Αυτή τη στιγμή με το ζόρι μπορεί να εξασφαλιστεί 1 δις. Περίπου 400 εκατομμύρια θα προέλθουν από την πώληση 32 παλαιών F-16 Block 30 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Υπάρχει και το ενδεχόμενο να πουλήθούν κάποια στην Κροατία. Τα υπόλοιπα 600 υπάρχουν από χρήματα που έχουν περισσέψει από παλαιότερες συμβάσεις.
•Με τα εκσυγχρονισμένα F-16 θα “βλέπουμε” τα F-35 της Τουρκίας;
Όποιος πει με βεβαιότητα ναι ή όχι δεν λέει την αλήθεια. Τα F-16 θα αναβαθμιστούν στην έκδοση F-16V,θα διαθέτουν ραντάρ AESA,αλλά πόσο και από πόσο μακριά θα βλέπουν τα F-35 είναι ερώτημα.
•Δεν υπάρχουν άλλες λύσεις για τον εκσυγχρονισμό της ΠΑ;
Πάντα υπάρχουν άλλες λύσεις για όλα σχεδόν τα προβλήματα. Αναζητείται ο συνδυασμός της καλύτερης,φθηνότερης και γρηγορότερης . Μεταξύ άλλων  μας πιέζει και ο χρόνος.
•Αρκεί ο εκσυγχρονισμός των F-16 για την ΠΑ;
Όχι. Πρέπει να βρεθεί λύση και για τα Mirage 2000.
•Μπορεί το θέμα να κλείσει στην επίσκεψη Τσίπρα;
Πολύ δύσκολο αλλά όχι απίθανο. Σίγουρα όμως θα ΄ναι ευκολότερο για κάποιον να στοιχηματίσει αν ο εκσυγχρονισμός των F-16  θα προχωρήσει ή όχι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις