Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017

Εκσυγχρονισμός F-16: “Κρατάμε μικρό καλάθι”, λένε από το ΓΕΑ

Ο εκσυγχρονισμός των F-16 πρωταγωνιστεί στην επικαιρότητα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, λόγω της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.
Έχει διαμορφωθεί κλίμα θετικό σύμφωνα με το οποίο η συμφωνία για τον εκσυγχρονισμό είναι περίπου “κλεισμένη”.

Ωστόσο από πηγές του ΓΕΑ μεταδίδεται μήνυμα με τη μορφή λαϊκής ρήσης: “Κρατάμε μικρό καλάθι…”

Δεν γνωρίζουμε αν “κεράσια είναι πολλά” ,πάντως τα χρήματα που διαθέτουμε για τον εκσυγχρονισμό δεν φαίνεται να αρκούν για το μέχρι στιγμής “ανεπίσημο” κόστος, που όμως λίγο πολύ δεν θα απέχει πολύ από το “επίσημο”. Ο “λογαριασμός” που θα ΄ρθει θα γράφει πάνω από 2 δις, έχοντας την “λογιστική” επιβάρυνση του Κογκρέσου, αλλά ακόμη κι όταν αυτή “σβηστεί” δεν αναμένεται να πέσει κάτω από το 1,4 δις στο πιο αισιόδοξο σενάριο. Το ελληνικό σενάριο δεν κάνει λόγο για πάνω από ένα δις. Η διαφορά των 400 εκατομμυρίων δεν είναι καθόλου αμελητέα για την Ελλάδα,την κυβέρνησή της και πάνω απ΄ όλα για τους πολίτες.

Το δεύτερο στοιχείο που κάνει πια εξαιρετικά επιφυλακτικούς τους επιτελείς της ΠΑ, είναι οι συνεχείς αναβολές και καθυστερήσεις στην αποστολή της απάντησης στο ελληνικό αίτημα για την ανβάθμιση. Υποτίθεται ότι θα την είχαμε μέσα στον Σεπτέμβριο. Μετά μετατέθηκε για την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου και τώρα έχει πάει για το τέλος Οκτωβρίου!

Το ΓΕΑ έχει δείξει και με το παραπάνω ότι θέλει να γίνει το πρόγραμμα του εκσυγχρονισμού και το έδειξε με πράξεις. “Έτρεξε” όλες τις διαδικασίες με αστραπιαίες κινήσεις ,θέλοντας να κλείσει την υπόθεση μέχρι την 31η Δεκεμβρίου. Ανέμενε ότι πιθανόν να υπήρχαν κάποιες καθυστερήσεις από την αμερικανική πλευρά, αλλά οι συνεχείς αναβολές έχουν αρχίσει και απογοητεύουν.

Οι καθυστερήσεις αποδίδονται μάλλον σε “εσωτερικά αμερικανικά προβλήματα”, που έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι κάποιοι επιμένουν να βλέπουν τη συμφωνία ως καθαρά εμπορική και κάποιους να προσπαθούν να τους πείσουν ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με γνώμονα μόνο το οικονομικό κέρδος. Γι΄ αυτό και όλοι αναμένουν κάποιο σημάδι, κάποια κουβέντα ή ακόμη καλύτερα κάποια δήλωση που θα δείχνει προς τα που θα πάει η υπόθεση του εκσυγχρονισμού των F-16.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις