Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

F-16: Ενστάσεις και Ερωτήματα θέτει ο Στ. Γκίκας

Ενστάσεις και ερωτήματα θέτει με άρθρο του στην εφημερίδα «ΠΑΡΟΝ» ο πρ. Βουλευτής της ΝΔ και πρ. Εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΘΑ, Στέφανος Γκίκας, σχετικά με την Συμφωνία αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16.

Ο κ. Γκίκας, θέτει το ζήτημα της συμμετοχής της ΕΑΒ και της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και ζητά λεπτομέρειες για το υποκατασκευαστικό έργο που θα αναλάβουν, αν θα αναλάβουν….
Θέτει επίσης ζήτημα προτεραιοτήτων των εξοπλιστικών προγραμμάτων και ερωτά τι θα γίνει με τα επίσης απαραίτητα προγράμματα των άλλων Κλάδων, όπως ο εκσυγχρονισμός των Φρεγατών του ΠΝ, ή η προμήθεια σύγχρονων τορπιλών για τα Υποβρύχιά μας και τέλος θέτει και το ζήτημα του κατά πόσον παραβιάζεται το απόρρητο από το έγγραφο Νο 17-54 της Αμερικανικής Defense Security Cooperation Agency, το οποίο περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια τις αναβαθμίσεις των αεροσκαφών και το οποίο δόθηκε στον τύπο αμέσως μετά την δήλωση του Αμερικανού Προέδρου για τα F 16.
Συγκεκριμένα ο κ. Γκίκας αναφέρει: «Δεν γεννάται καμία αμφιβολία ότι η αναβάθμιση των αεροσκαφών μας είναι απαραίτητη. Όπως απαραίτητος είναι και ο εκσυγχρονισμός των Φρεγατών του ΠΝ, η προμήθεια σύγχρονων τορπιλών για τα Υποβρύχιά μας, ο εκσυγχρονισμός συστημάτων Πυροβολικού του ΣΞ, κλπ. Το ζήτημα είναι τι προτεραιότητες τίθενται και γιατί και φυσικά τι συμμετοχή θα έχει η εγχώρια Αμυντική Βιομηχανία?
Σε ότι αφορά στο πρώτο, υπάρχει η άποψη ότι θα μπορούσε να εκσυγχρονιστεί ένας μικρότερος αριθμός αεροσκαφών F 16, προκειμένου να προωθηθεί παράλληλα και κάποιο άλλο αναγκαίο εξοπλιστικό πρόγραμμα, όπως π.χ. του εκσυγχρονισμού Μέσης Ζωής των Φρεγατών ΜΕΚΟ του ΠΝ, αφού τα διαθέσιμα κονδύλια είναι πολύ περιορισμένα. Σε ότι αφορά στο δεύτερο και επί του εκσυγχρονισμού των F 16, καλό θα είναι να μας ενημερώσει η κυβέρνηση για το εύρος συμμετοχής της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας, η οποία και τεχνογνωσία έχει και εμπειρία με τα συγκεκριμένα αεροσκάφη, αλλά και ευρύτερα της εγχώριας αμυντικής μας βιομηχανίας. Το τονίζω αυτό διότι ακούσαμε τον κ. Τραμπ να εκπέμπει άλλα μηνύματα περί αύξησης των θέσεων απασχόλησης στις ΗΠΑ…»
Και σε άλλο σημείο επισημαίνει: «Η ανακοίνωση συνοδεύτηκε από το έγγραφο Νο 17-54 της Αμερικανικής Defense Security Cooperation Agency, το οποίο περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια τις αναβαθμίσεις των αεροσκαφών, τις νέες ηλεκτρονικές συσκευές, τα νέα ραντάρ, τα επικοινωνιακά συστήματα, τα νέα συστήματα αυτοπροστασίας κλπ, κατά τρόπο που πολλοί θεωρούν ότι παραβιάζει εμφανώς το απόρρητο, αφού για παράδειγμα αναφέρει ακόμη και τον αριθμό των αεροσκαφών (26) για τα οποία προβλέπεται η αναβάθμιση του συστήματος αυτοπροστασίας τους από ASPIS σε ASPIS 1…».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις