Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΡΑΤΙΚΟ FUND ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ: «Ερχονται δύσκολες μέρες»

Έρχονται πολύ δύσκολες μέρες. Δεν μπορούμε να περιμένουμε οι σημερινές υψηλές αποδόσεις να συνεχιστούν.

Το πετρελαϊκό fund της Νορβηγίας αξίας 1 τρις δολαρίων εκμεταλλεύτηκε τις θετικές συνθήκες της αγοράς για να σημειώσει το έκτο συνεχόμενο τρίμηνο θετικών αποδόσεων.
Το μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό fund παγκοσμίως σημείωσε αποδόσεις της τάξης του 3,2% το τρίτο τρίμηνο καθώς οι ισχυρές χρηματιστηριακές αγορές οδήγησαν σε κέρδη 4,3% στο χαρτοφυλάκιο μετοχών του και σε άνοδο 0,8% το χαρτοφυλάκιο ομολόγων του.
Ο Yngve Slyngstad, διευθύνων σύμβουλος της Norges Bank Investment Management που διαχειρίζεται το fund, δήλωσε: «Έχουμε θετικά αποτελέσματα σε όλες τις asset classes μέχρι στιγμής φέτος και ειδικά η απόδοση των επενδύσεων σε μετοχές ήταν πολύ καλή».
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι έρχονται πολύ δύσκολες ημέρες.
«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για ασταθείς χρηματιστηριακές αγορές και δεν μπορούμε να περιμένουμε μια τέτοια απόδοση κάθε τρίμηνο», τόνισε ο Slyngstad.
Μεταξύ των επενδύσεων μετοχών του fund είναι οι μετοχές τις Royal Dutch Shell, τις Tencent και τις Apple οι οποίες και έδωσαν σημαντικά κέρδη στο τρίμηνο, ωστόσο οι τοποθετήσεις στις Nestlé, Teva και General Electric έδωσαν τις μεγαλύτερες απώλειες.
Η κυβέρνηση απέσυρε 10 δισεκατομμύρια κορώνες κατά το τρίτο τρίμηνο για την πληρωμή δημόσιων εξόδων, ενώ στο β” τρίμηνο είχε αποσύρει 16 δισεκατομμύρια κορώνες από το fund.
Το μεγαλύτερο κρατικό ταμείο επενδύσεων στον κόσμο δημιουργήθηκε με έσοδα από τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Νορβηγία και η αξία του αγγίζει 2,5 φορές το ΑΕΠ της.
Αξίζει να σημειώσουμε πως το fund βρίσκεται στο επίκεντρο μιας τεράστιας δημόσιας συζήτησης σχετικά με το μοντέλο μελλοντικής διακυβέρνησής του, με μια διοικούμενη από την κυβέρνηση επιτροπή να προτείνει να αναλάβει τη διαχείριση του ταμείου από την κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας. Η κεντρική τράπεζα αυτή την εβδομάδα δήλωσε ότι το fund θα πρέπει να παραμείνει όπως είναι, εκτός εάν του επιτραπεί να επενδύει περισσότερο σε μη εισηγμένα περιουσιακά στοιχεία όπως η υποδομή και τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια.
ΠΗΓΗ: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις