Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Η Μαδρίτη έβαλε την Καταλονία σε καθεστώς «κηδεμονίας»

Άμεση η απάντηση της κυβέρνησης στην κήρυξη της ανεξαρτησίας – Υπουργικό συμβούλιο συγκαλεί ο Ραχόι  – ΗΠΑ: Στηρίζουμε την ενότητα της χώρας – Τουσκ:
Μιλάμε μόνο με την Ισπανία – «Κατέβασαν» ισπανικές σημαίες σε Χιρόνα και Σαμπαδέλ Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Καταλονία έπειτα από την
απόφαση του κοινοβουλίου της να ανακηρύξει την ανεξαρτησία της περιφέρειας από την υπόλοιπη Ισπανία.
Άμεση ήταν η απάντηση της Μαδρίτης, καθώς η Γερουσία του ισπανικού κοινοβουλίου έθεσε σε καθεστώς κηδεμονίας την περιφέρεια, λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση.
Στην ομιλία του ενώπιον της Γερουσίας, ο Ραχόι εξέφρασε την πρόθεσή του να αναιρέσει την κυβέρνηση του Πουτζδεμόν.
Ο Μαριάνο Ραχόι συγκαλεί το υπουργικό συμβούλιο, στις 6 τοπική ώρα, το οποίο θα εγκρίνει τα πρώτα μέτρα για τη διακυβέρνηση της Καταλονίας. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν την ανάληψη της άμεσης εποπτείας της καταλανικής αστυνομίας.
Παράλληλα, όπως μετέδωσε το Associated Press, ανώτατοι εισαγγελείς της Ισπανίας εξετάζουν το ενδεχόμενο να απαγγείλουν κατηγορίες ανταρσίας στον Πουτζδεμόν και το συμβούλιό του. Σύμφωνα με τον ισπανικό νόμο, προβλέπεται 25ετής κάθειρξη, με βραχυπρόθεσμες ποινές αν η ανταρσία δεν οδηγήσει σε βία.
Έπειτα από τις ανακοινώσεις της Μαδρίτης, η κύρια οργάνωση που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, η Καταλανική Εθνική Συνέλευση (ANC), κάλεσε τους δημόσιους υπαλλήλους να μην ακολουθήσουν τις εντολές της ισπανικής κυβέρνησης μετά την επιβολή «κηδεμονίας» και να αποκριθούν με «ειρηνική αντίσταση».
«Μουδιασμένη» η Ευρώπη
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι δεν έχει κανένα νέο σχόλιο για την Καταλονία μετά την απόφαση του κοινοβουλίου της περιφέρειας να κηρύξει την ανεξαρτησία από την Ισπανία.
«Δεν έχουμε τίποτα να προσθέσουμε σε ό,τι είπαμε στην (καθιερωμένη) μεσημεριανή ενημέρωση των δημοσιογράφων», δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα.
Στη συνέντευξη Τύπου η εκπρόσωπος παρέπεμψε τους δημοσιογράφους σε παλαιότερα σχόλια του προέδρου της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος έχει πει κατ΄επανάληψη πως η αντιπαράθεση για την ανεξαρτησία της Καταλονίας είναι εσωτερικό θέμα της Ισπανίας.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, τόνισε πως για την Ευρώπη δεν αλλάζει τίποτα. «Ο μοναδικός συνομιλητής μας είναι η Ισπανία».
Η Μαδρίτη έβαλε την Καταλονία σε καθεστώς «κηδεμονίας» - Εικόνα 0
Στο tweet του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απάντησε με διάχυτη ειρωνεία ο Κάρλες Πουτδεμόν με δική του ανάρτηση στο Twitter.
«Για την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αλλάζει τίποτε. Η Ισπανία παραμένει ο μοναδικός μας συνομιλητής. Ελπίζω η ισπανική κυβέρνηση να προκρίνει την δύναμη του διαλόγου κι όχι τον διάλογο της δύναμης», απάντησε με εμφανή ειρωνεία ο Καταλανός πρόεδρος Κάρλες Πουτζδεμόν.
Η Μαδρίτη έβαλε την Καταλονία σε καθεστώς «κηδεμονίας» - Εικόνα 1
Μετά τις ειρωνείες στον Τουσκ, ο Πουτζδεμόν σε νέο tweet του ανέφερε: «Η Καταλονία είναι και θα είναι ένα μέρος ελευθερίας. Σε καιρούς δύσκολους και σε καιρούς χαράς. Τώρα, περισσότερο από ποτέ»
Η Μαδρίτη έβαλε την Καταλονία σε καθεστώς «κηδεμονίας» - Εικόνα 2
Οι ΗΠΑ στηρίζουν Μαδρίτη
Η αμερικανική κυβέρνηση εξέφρασε τη στήριξή της στην «ενότητα» της Ισπανίας, μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας από το κοινοβούλιο της Καταλονίας.
«Η Καταλονία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Ισπανίας και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τα συνταγματικά μέτρα που λαμβάνει η ισπανική κυβέρνηση με στόχο να κρατήσει την Ισπανία ισχυρή και ενωμένη» τονίζει η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, τόνισε ότι η καταλανική κρίση είναι ένα εσωτερικό ζήτημα που θα πρέπει να λύσει η ισπανική κυβέρνηση.
Διαφωνεί η δήμαρχος της Βαρκελώνης!
Και η δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου, σε μήνυμά της στο Twitter εξέφρασε τη διαφωνία της στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίαςς
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε: «Όχι στο όνομά μου»
Η Μαδρίτη έβαλε την Καταλονία σε καθεστώς «κηδεμονίας» - Εικόνα 3
Χιλιάδες Καταλανοί στους δρόμους, «κατέβηκαν» ισπανικές σημαίες
Στη Βαρκελώνη πλήθος υποστηρικτών της ανεξαρτησίας κατέβηκαν στους δρόμους, φωνάζωντας «Ελευθερία» στα καταλανικά και τραγουδώντας παραδοσιακά καταλανικά τραγούδια.
«Έχω συγκινηθεί γιατί η Καταλονία πάλευε εδώ και 40 χρόνια να είναι ανεξάρτητη και τελικά μπορεί να το δει να γίνεται», δήλωσε μία 61χρονη καταλανή ιστορικός.
Η Μαδρίτη έβαλε την Καταλονία σε καθεστώς «κηδεμονίας» - Εικόνα 4
Ωστόσο, υπάρχουν και οι πιο μετριοπαθείς φωνές που εκφράζουν φόβους και ανησυχία για το τίμημα της «ελευθερίας».
«Ανησυχώ, έχω αγωνία όπως όλοι. Αλλά η ελευθερία δεν είναι ποτέ χωρίς αντίτιμο», δήλωσε ένας 50χρονος μουσικός.
Μετά από την κήρυξη της ανεξαρτησίας το δημοτικό συμβούλιο στη Χιρόνα και στην πόλη Σαμπαδέλ μάλιστα, προχώρησε στις πρώτες αλλαγές, καταργώντας την ισπανική σημαία!
Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο Twitter η σημαία της Ισπανίας δεν υπάρχει πουθενά και κυματίζουν παρά μόνον αυτές της Καταλονίας όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Η Μαδρίτη έβαλε την Καταλονία σε καθεστώς «κηδεμονίας» - Εικόνα 5
Η Μαδρίτη έβαλε την Καταλονία σε καθεστώς «κηδεμονίας» - Εικόνα 6

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις