Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

Μύλος με την επιστροφή εισφορών σε 2,6 εκατ. συνταξιούχους - Όλα στον αέρα

Ρεπορτάζ: Αργυρώ Μαυρούλη
Σύγχυση και προβληματισμό προκαλούν σε 2,6 εκατ. συνταξιούχους η μέχρι σήμερα αδυναμία του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης να
καταλήξει σχετικά με το πότε και πως θα τους επιστραφούν τελικά τα ποσά των επιπλέον εισφορών που τους παρακρατήθηκαν υπέρ ΕΟΠΥΥ.
Χθες είδε το φως της δημοσιότητας έγγραφο του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, στο οποίο, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων (ΠΟΠΣ), η επιστροφή των εισφορών υγειονομικής περίθαλψης που αχρεωστήτως είχαν παρακρατηθεί από 1-1-2012 μέχρι 30-06-2016, θα καταβληθεί άπαξ με πίστωση του τραπεζικού λογαριασμού των συνταξιούχων κατά την πληρωμή των συντάξεων του μηνός Δεκεμβρίου 2017.

Ωστόσο, η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Εργασίας έσπευσε να διευκρινίσει ότι πρόκειται για εσωτερικό έγγραφο που εκδόθηκε στο πλαίσιο της προετοιμασίας του ταμείου για τον υπολογισμό των ποσών που πρέπει να επιστραφούν, και προσέθεσε ότι μόνο αυτό δεν αρκεί για την αποπληρωμή των συνταξιούχων, αλλά είναι απαραίτητη και η λήψη υπουργικής απόφασης. Μάλιστα στο υπουργείο Εργασίας αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο τμηματικής επιστροφής του ποσού που θα αναλογεί σε κάθε συνταξιούχο ή ακόμη και συμψηφισμού του με οφειλές προς το δημόσιο.
Πρόκειται για εισφορές υγειονομικής περίθαλψης που υπολογίστηκαν στο σύνολο των συνταξιούχων επί του μεικτού ποσού της κύριας σύνταξής τους, χωρίς να αφαιρούνται τα ποσά που αντιστοιχούν στις μειώσεις των νόμων 4024/2011, 4051/2011 και 4093/2012. Για το θέμα υπήρξαν δικαστικές αποφάσεις που δικαίωσαν τους συνταξιούχους ενώ και η Πολιτεία έχει παραδεχθεί ότι η εισφορά υγειονομικής περίθαλψης συνταξιούχων εισπράχθηκε αχρεωστήτως, γιατί υπολογίστηκε στο ακαθάριστο ποσό των καταβαλλομένων συντάξεων.
Μάλιστα, οι πρώτοι υπολογισμοί των αρμόδιων υπηρεσιών του ΕΦΚΑ δείχνουν ότι σε περίπου 1,9 εκατομμύρια συνταξιούχους θα επιστραφούν, άπαξ, κατά μέσο όρο 10 ευρώ. Μεγαλύτερες επιστροφές, περίπου 275 ευρώ εκτιμάται ότι θα λάβουν 660.000 συνταξιούχοι, ενώ περί τους 93.000 θα λάβουν περίπου 1.000 ευρώ. Υπάρχουν μάλιστα και μερικές δεκάδες συνταξιούχων που θα λάβουν από 1.150 έως 3.000 ευρώ.

Πηγή: real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις