Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017

Σάλος για επικείμενο νομοσχέδιο σχετικά με την καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης - Τι λέει ο υπουργός Υγείας

Σάλος έχει προκληθεί από τις πληροφορίες ότι ετοιμάζεται σχέδιο νόμου αναφορικά με την παραγωγή, επεξεργασία και εξαγωγή σκευασμάτων φαρμακευτικής κάνναβης.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθό μιλώντας νωρίτερα στον ραδιοφωνικό σταθμό "Στο Κόκκινο" τόνισε ότι "αυτό που εκκρεμεί, είναι ότι χρειάζεται μία αλλαγή στο νομοθετικό πλαίσιο, το νόμο 4139/2013, που να δίνει τη δυνατότητα -κατ' εξαίρεση των ρυθμίσεων για τα ναρκωτικά και τους πίνακες ουσιών- καλλιέργειας στη χώρα μας και επεξεργασίας φυτών κάνναβης, με στόχο τη φαρμακευτική τους αξιοποίηση".
"Αυτή είναι μία υπόθεση διυπουργικού συντονισμού, των υπουργείων Υγείας, Δικαιοσύνης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομίας και Ανάπτυξης. Η επεξεργασία έχει προχωρήσει, κάποια στιγμή ... θα έχουμε μία τελική νομοθετική ρύθμιση που θα έρθει στη Βουλή και θα προβλέπει το ευνοϊκό θεσμικό και νομοθετικό πλαίσιο, τις διαδικασίες που θα πρέπει να τηρηθούν, ώστε να μπορεί ένας επενδυτής να κάνει μία καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής, επεξεργασίας και τελικής διάθεσης φαρμακευτικών προϊόντων, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό. Δεν είναι κάτι καινούργιο", διευκρίνισε ο κ. Ξανθός.
Ο κ. Ξανθός είχε απαντήσει τις προηγούμενες μέρες σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα "Η ιατρική χρήση της κάνναβης και οι αναπτυξιακές προοπτικές της" σημειώνοντας: "Με βάση τη γενικότερη στρατηγική του Υπουργείου Υγείας για τη φαρμακευτική πολιτική, της οποίας κρίσιμη προτεραιότητα αποτελεί η εγγυημένη πρόσβαση όλων των ασθενών σε φάρμακα που προάγουν την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση χρόνιων νοσημάτων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας προέβη στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να διασφαλίσει την ευχερή πρόσβαση των πολιτών σε σκευάσματα που περιέχουν κάνναβη και τα οποία έχουν τεκμηριωμένα θεραπευτική ένδειξη για συγκεκριμένες ασθένειες".
"Παρά την παρελκυστική τακτική αρκετών εμπλεκομένων, τηρώντας τις διοικητικές διαδικασίες και διατηρώντας σταθερή την πολιτική βούληση να αποκτήσουν οι ασθενείς της χώρας πρόσβαση στα απαραίτητα φάρμακα, ολοκληρώσαμε τον Ιούνιο 2017 τη διαδικασία μετακίνησης της κάνναβης από τον Πίνακα Α' στον Πίνακα Β', με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Υγείαςκαι Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων" τόνισε ο κ. Ξανθός προσθέτοντας ότι: "Η κυκλοφορία σκευασμάτων φαρμακευτικής κάνναβης και η χορήγησή τους σε ασθενείς είναι απολύτως νόμιμη στην Ελλάδα και δεν απαιτούνται άλλες υπουργικές αποφάσεις".
Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας
Αρχικά, επικράτησε σύγχυση καθώς δεν ήταν λίγοι εκείνοι που μπέρδεψαν την ρύθμιση για την παραγωγή κάνναβης με τη διυπουργική απόφαση που έχει ήδη εκδοθεί και αφορά στη φαρμακευτική χρήση της κάνναβης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε "πηγαδάκι" δημοσιογράφων με τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη όπου συζητούσαν σχετικά με προσχέδιο της διυπουργικής ομάδας των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης, Υγείας και Οικονομίας, για την παραγωγή και επεξεργασία ινδικής κάνναβης εμφανίστηκε ο κ. Κατσίκης και ερωτήθηκε από δημοσιογράφο εάν θα ψήφιζε νομοσχέδιο για τη χρήση ινδικής κάνναβης.
Ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, μη έχοντας ακούσει προφανώς την προηγούμενη συζήτηση περί ιατρικής χρήσης, απάντησε ρητά και κατηγορηματικά "Όχι" κι εκεί άρχισαν τα σενάρια περί διαφοροποίησης των ΑΝΕΛ Τελικά ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Κατσίκης, θέλησε να αποσαφηνίσει πλήρως τη θέση του και είπε σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι υπήρξε "διαστρέβλωση" των δηλώσεών του, καθώς ο ίδιος όπως επέμεινε απαντούσε στο ενδεχόμενο αποποινικοποίησης της ινδικής κάνναβης για ψυχαγωγία κι όχι για τη θεραπεία ασθενειών.
Αναλυτικά ο Κωνσταντίνος Κατσίκης, δήλωσε: "Επειδή υπήρξε κακοποίηση της αλήθειας και διαστρέβλωση της πραγματικότητας, αναφορικά με απάντησή μου σε άτυπη ερώτηση κοινοβουλευτικών συντακτών στο διάδρομο της Βουλής, σχετικά με τη ‘χρήση ινδικής κάνναβης στην Ελλάδα’, αποκαθιστώ την αλήθεια ως εξής: απήντησα ότι ‘είμαι αντίθετος σε αυτό το γενικό ερώτημα που υπονοούσε αποποινικοποίηση προκειμένου να ικανοποιήσει πάθη εξαρτημένων από ουσίες και όχι ότι ‘είμαι αντίθετος στη χρήση ινδικής κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς’. Στη χρήση ινδικής κάνναβης για ιατρικούς λόγους δεν θα είχα αντίρρηση εφόσον και η ιατρική κοινότητα συναινούσε ότι συμβάλλει στη θεραπεία ασθενειών».
Ο Δημήτρης Μπιλάλης καθηγητής Βιολογικής Γεωργίας στο Εργαστήριο Γεωργίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών μίλησε για το θέμα στον Realfm 97,8 και την εκπομπή των Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Καμπουράκη.
"Μπερδεύτηκαν λίγο τα πράγματα με μια ΚΥΑ που έβγαλε το υπουργείο Υγείας τον περασμένο Ιούνιο σχετικά με τη χρήση και την εισαγωγή σκευασμάτων κάνναβης για άτομα που χρήζουν φαρμακευτικής υποστήριξης" σημείωσε ο κ. Μπιλάλης.
"Θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να βγει μια ΚΥΑ, δεν υπάρχει στην παρούσα φάση, η οποία θα μπορούσε να οργανώσει μια καθετοποίηση παραγωγής με βιομηχανία φαρμάκων για να παράγουμε στην Ελλάδα σχετικά σκευάσματα" επεσήμανε μεταξύ άλλων.
Ακούστε το ηχητικό:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις