Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

“To F-35 κοστίζει και στο έδαφος”! Τι λέει κορυφαία πηγή της Πολεμικής Αεροπορίας

Τι γίνεται με το F-35; Ανώτερες πηγές της ΠΑ αναφέρουν ότι η υπόθεση του αεροσκάφους 5ης γενιάς βρίσκεται υπό έρευνα, γιατί
δεν είναι απλό να εντάξεις ένα αεροσκάφος και μάλιστα 5ης γενιάς. Ακόμη κι αν έχεις χρήματα να το αγοράσεις. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν έχει ,αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να σκέφτεται το μέλλον. Έχει αργήσει κάμποσα χρόνια, έτσι κι αλλιώς.

“Η ΠΑ κοστίζει πολύ και στο έδαφος”, είπε κορυφαία  πηγή του ΓΕΑ κι έχει απόλυτο δίκιο, εφόσον αναφέρεται στο θέμα της υποστήριξης των αεροσκαφών. Των όποιων αεροσκαφών κι όχι μόνο του F-35.



Το κόστος χρήσης ενός αεροσκάφους, ήταν ένα θέμα που καθόλου δεν απασχόλησε τις κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης σε κάθε μεγάλη αγορά. Έτσι κι αλλιώς οι αγορές πάντα γίνονταν με κυρίαρχο κριτήριο την λεγόμενη “εξοπλιστική διπλωματία”. Η οποία αποδείχτηκε σ΄ όλες τις περιπτώσεις αναποτελεσματική.

Αν πρέπει με το ζόρι να βρούμε κάτι θετικό στην κρίση των τελευταίων ετών, είναι πως σ΄ ότι αφορά στις Ένοπλες Δυνάμεις τουλάχιστον συζητήσεις και μελέτες για το κόστος χρήσης ενός πανάκριβου οπλικού συστήματος,γίνονται πλέον… Όχι ότι η “εξοπλιστική διπλωματία” έχει πάει στην άκρη. Αν ήταν έτσι η συζήτηση που θα γινόταν αυτή την εποχή για τον εκσυχρονισμό και την αναβάθμιση της ΠΑ θα ήταν τελείως μα τελείως διαφορετική.

Προς το παρόν λοιπόν. μένουμε στον εκσυγχρονισμό των  F-16 σε επίπεδο Viper. Τα αεροσκάφη αυτά όπως παραδέχονται  στην ΠΑ δεν πρέπει να συγκρίνονται με τα F-35. Η συζήτηση για το αν θα “βλέπουν”  ή δεν θα “βλέπουν” τα αμερικανικά αεροσκάφη 5ης γενιάς, στον αέρα. Οι Τούρκοι,όπως λένε θα συνεχίσουν να πετάνε τα πολλά F-16 τους και αυτά τα δικά μας εκσυγχρονισμένα αεροσκάφη θα μπορούν να τα αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερη άνεση.

Για τα τουρκικά F-35 και πως θα τα βλέπουμε έγκαιρα η συζήτηση βρίσκεται σε εξέλιξη με ζητούμενο πως θα τα βλέπουμε πριν εισέλθουν στο Αιγαίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις