Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

Τουλάχιστον 20 νεκροί από επιθέσεις της Μπόκο Χαράμ σε Νιγηρία και Καμερούν

Τουλάχιστον είκοσι άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιθέσεις που διέπραξε την Κυριακή και τη Δευτέρα η ισλαμική τρομοκρατική οργάνωση Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία και στο Καμερούν.


Στο βόρειο Καμερούν, τη φτωχότερη περιοχή της χώρας, 11 άμαχοι δολοφονήθηκαν τη νύχτα της Κυριακής με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας να κάνουν λόγο για «πράξη αντιποίνων. Οι τζιχαντιστές έδρασαν μετά τη σύλληψη ορισμένων συντρόφων τους στην κοινότητα αυτή».
Από το 2014, τη χρονιά που το Καμερούν ενεπλάκη στην πόλεμο εναντίον της Μπόκο Χαράμ, μέλη της οργάνωσης έχουν σκοτώσει 2.000 πολίτες και στρατιωτικούς και έχουν απαγάγει άλλους 1.000 ανθρώπους στο βόρειο Καμερούν, σύμφωνα με το κέντρο αναλύσεων International Crisis Group (ICG).
Στη γειτονική Νιγηρία 5 άνθρωποι σκοτώθηκαν από επίθεση που διέπραξε βομβιστής-καμικάζι μέσα σε τέμενος. Ένας καμικάζι που παρίστανε τον πιστό μπήκε στο τέμενος την ώρα της πρωινής προσευχής και πυροδότησε το γιλέκο με εκρηκτικά που φορούσε, σκοτώνοντας 5 άτομα και τραυματίζοντας πολλούς άλλους».
Τα τεμένη αποτελούν στόχους για τους εξτρεμιστές της φράξιας της Μπόκο Χαράμ της οποίας ηγείται ο Αμπουμπακάρ Σεκάου. Ο Σεκάου θεωρεί όποιον δεν έχει ενταχθεί στην Μπόκο Χαράμ εχθρό και υποστηρικτή της κυβέρνησης στην Αμπούτζα.
Τη Δευτέρα, τέσσερις άνθρωποι,μεταξύ των οποίων μια γυναίκα και τα δύο παιδιά της, σκοτώθηκαν όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν έπεσε σε νάρκη κοντά στην πόλη Μπάνκι, στα σύνορα με το Καμερούν.
Την Κυριακή ένας παραστρατιωτικός σε σημείο ελέγχου στη συνοικία Μούνα της Μαϊντουγκούρι σκοτώθηκε και άλλος ένας τραυματίστηκε όταν δύο βομβίστριες-καμικάζι πυροδότησαν τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένες.
Την περασμένη εβδομάδα, μια τριπλή επίθεση βομβιστριών-καμικάζι στην έξοδο ενός καταυλισμού εσωτερικά εκτοπισμένων στη Μούνα είχε στοιχίσει τη ζωή σε 14 ανθρώπους.
Η δράση της Μπόκο Χαράμ, που άρχισε πριν από οκτώ χρόνια, και οι επιχειρήσεις για την καταστολή της έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 20.000 ανθρώπους κι έχουν εκτοπίσει 2,6 εκατομμύρια άλλους. Η τζιχαντιστική οργάνωση εξαπολύει επιθέσεις και σε γειτονικές χώρες (Καμερούν, Νίγηρας, Τσαντ).
Παρά τις διαβεβαιώσεις ανώτατων νιγηριανών στρατιωτικών ότι η οργάνωση έχει πρακτικά ηττηθεί, οι επιθέσεις των ισλαμιστών είναι σχεδόν καθημερινές.


Πηγή πληροφοριών: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις