Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

Τουλάχιστον 160 πρώην βουλευτές απαιτούν το λιγότερο 15 εκ. ευρώ αναδρομικά

Τουλάχιστον 160 πρώην βουλευτές διεκδικούν αναδρομικά που ξεκινούν από 15 εκατομμύρια ευρώ και μπορεί να φτάσουν ακόμη
και στα 50 εκατομμύρια ευρώ αν εκδικαστούν όλες οι προσφυγές, ακόμη και των οικογενειών τους, αν κάποιοι από αυτούς δεν ζουν πλέον.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», οι πρώτοι 100 προσφεύγοντες δικαιώθηκαν στα δικαστήρια για την εξίσωση των αποδοχών τους με αυτές του προέδρου του Αρείου Πάγου, αναδρομικά από το 2009 και μετά.


Το δημοσίευμα αναφέρει ότι αυτό το ποσό αυτό είναι εκτός προϋπολογισμού και μέχρι στιγμής άγνωστο και στην τρόικα. Η σχετική διάταξη για την επιστροφή αυτών των αναδρομικών βρίσκεται στο άρθρο 23 παράγραφος 4β και 4γ του νόμου Κατρούγκαλου.

Μέσα στις προσφυγές αυτές είναι και του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Ακη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος φέρεται να διεκδικεί 250.000 ευρώ.

Πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα, το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται τρόπους καταβολής των αναδρομικών.

Σημειώνεται ότι οι προσφυγές αυτές έγιναν το 2008 από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και όταν τελεσιδίκησαν δικαστικά και άρα κατέστησαν αμετάκλητες το υπουργείο οικονομικών υποχρεώθηκε να εκδώσει σχετική υπουργική απόφαση που εντάχθηκε στο νόμο Κατρούγκαλου. Προσπαθούσε δε να βρει τρόπο για την αναβολή της καταβολής για να βρεθεί αλλος τρόπος πληρωμής.

Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

Ανακοίνωση εξέδωσε το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ μετά το δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής» σχετικά με προσφυγές πρώην βουλευτών στην οποία τονίζει:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τοποθετηθεί έγκαιρα και με σαφήνεια σχετικά με τις προσφυγές πρώην βουλευτών στα δικαστήρια, για την εξίσωση των αποδοχών τους με αυτές του προέδρου του Αρείου Πάγου, αναδρομικά από το 2009 και μετά, καταδικάζοντας αυτή την πράξη ως ντροπιαστική σε συνθήκες κρίσης».

Η Κουμουνδούρου χαρακτηρίζει πολιτικά ανήθικη τη συγκεκριμένη κίνηση από την πλευρά των βουλευτών και υπογραμμίζει: «Είχαμε καλέσει, ήδη από το 2011, όλους όσοι προσέφυγαν, να αποσύρουν κάθε διεκδίκηση. Η συγκεκριμένη κίνηση μπορεί να είναι νόμιμη, αλλά δεν είναι καθόλου πολιτικά ηθική».

Η ΝΔ

Να αποσύρουν τις προσφυγές τους στη δικαιοσύνη καλεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης τους πρώην βουλευτές της ΝΔ που διεκδικούν αποζημιώσεις, αλλιώς - όπως τονίζεται σε ανακοίνωση - θα διαγραφούν από το κόμμα.

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΝΔ τονίζει πως «βάσει του νόμου 4387/2016, γνωστού και ως νόμου Κατρούγκαλου, που καταψήφισε η Νέα Δημοκρατία, αλλά έγινε νόμος του κράτους από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, πρώην βουλευτές που έχουν συνταξιοδοτηθεί, νομιμοποιούνται να αξιώσουν αναδρομικά αποζημιώσεις από το Δημόσιο, επικαλούμενοι την "ανάγκη" εξίσωσης των αποδοχών τους με αυτές του προέδρου του Αρείου Πάγου».

Στην ανακοίνωσή της η ΝΔ σημειώνει πως το κόμμα είχε αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη το 2008, αρνούμενη να εκδώσει τη σχετική υπουργική απόφαση. «Η Νέα Δημοκρατία ουδέποτε αμφισβητεί τη νομιμότητα. Ωστόσο, οι πρώην βουλευτές της οφείλουν να συναισθανθούν την κραυγαλέα πρόκληση που συνιστά για τους πολίτες μια τέτοια αξίωση, ακόμη και αν αυτή είναι νόμιμη με την κατάπτυστη ρύθμιση Κατρούγκαλου. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης καλεί όλους τους πρώην βουλευτές του κόμματος που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, διεκδικώντας τις σχετικές αποζημιώσεις, να αποσύρουν άμεσα τις προσφυγές τους. Σε άλλη περίπτωση θα έχουν θέσει εαυτούς εκτός κόμματος» τονίζεται στην ανακοίνωση της ΝΔ.

Σύμφωνα με πηγές της Πειραιώς, μετά την απειλή πως όποιος τα διεκδικήσει, θα διαγραφεί από το κόμμα, μόνο οι Μιχάλης Μπεκίρης και Γιάννης Πλακιωτάκης έχουν αποσύρει ήδη τις προσφυγές τους για τα αναδρομικά.

«Είχαμε έγκαιρα ζητήσει να αποσυρθούν οι προσφυγές των πρώην βουλευτών», αναφέρει από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του. Σύμφωνα με κόμμα, «το ζήτημα αυτό στην εποχή της κρίσης, λειτουργεί αρνητικά στην κοινωνία, γι’ αυτό καλούμε και πάλι όσους πρώην βουλευτές έχουν προσφύγει, να παραιτηθούν από τα επιδικασθέντα ποσά».

«Ρελάνς» ΣΥΡΙΖΑ

Σε απάντηση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την ανακοίνωση της ΝΔ για τα αναδρομικά πρώην βουλευτών, επισημαίνεται ότι «ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να ρίξει την ευθύνη σε οποιονδήποτε άλλον πέρα από το κόμμα του και τα έκθετα μέλη της ΝΔ που προσέφυγαν για να εισπράξουν συντάξεις αναδρομικά».

Στην ανακοίνωση τονίζεται επίσης:

«Στην προσπάθειά του αυτή δεν διστάζει να ψεύδεται συνειδητά συσχετίζοντας την προσφυγή των Νεοδημοκρατών πρώην Βουλευτών με το νόμο Κατρούγκαλου. Πολύ καλά γνωρίζει ο αρχηγός της ΝΔ ότι καμία σχέση με την πραγματικότητα δεν έχουν οι ισχυρισμοί του και εξ αυτού μόνο του λόγου τον καλούμε να ανακαλέσει άμεσα τα χυδαία ψεύδη του. Όσο για την προσπάθειά του να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ζητώντας από τους πρώην βουλευτές της ΝΔ να αποσυρθούν από την προκλητική διεκδίκηση των αναδρομικών, το μόνο σχόλιο που αρμόζει είναι: Ουαί υμίν γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριταί!».

Tweet Θεοδωράκη

«Οι πρώην βουλευτές να μην πάρουν τα αναδρομικά. Υπάρχουν άλλες επείγουσες προτεραιότητες. Η νέα γενιά δεν μπορεί συνεχώς να παραγκωνίζεται», σχολίασε ο επικεφαλής του Ποταμιού μέσω Twitter

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις