Τετάρτη, 8 Νοεμβρίου 2017

Για ξέπλυμα χρήματος ελέγχονται 1.630 φορολογούμενοι

Αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς οι φορολογούμενοι που βρίσκονται αντιμέτωποι με ποινικές διώξειςκαι ποινές φυλάκισης για μη εμπρόθεσμη καταβολή χρεών
προς το Δημόσιο, αλλά και με κατηγορίες για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος.

Πρόκειται για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που έχουν καθυστερήσει να πληρώσουν ποσά φόρων άνω των 50.000 ευρώ για περισσότερους από τέσσερις μήνες μετά την ημερομηνία λήξης των προβλεπόμενων προθεσμιών, με αποτέλεσμα να έχουν υποβληθεί εναντίον τους μηνυτήριες αναφορές από τις αρμόδιες ΔΟΥ για το αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο.

Εκτός από τις ποινικές διώξεις για τη μη πληρωμή των οφειλών τους στο Δημόσιο, υπάρχει πιθανότητα να κατηγορηθούν και για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, δηλαδή ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος.

Αυτό διότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (ν. 3691/2008), οι ΔΟΥ, τα Ελεγκτικά Κέντρα και το ΣΔΟΕ κάθε φορά που διαπιστώνουν φορολογικά αδικήματα που διώκονται ποινικά υποχρεούνται να υποβάλλουν αναφορές προς την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες προκειμένου οι κατηγορούμενοι να ελέγχονται και για το εάν διέπραξαν το αδίκημα του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος.


Στα τέλη Σεπτεμβρίου αντιμέτωποι με αυτή τη δυσμενή κατάσταση ήταν 1.630 φορολογούμενοι, που είχαν συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη 2,86 δισ. ευρώ προς το Δημόσιο. Τον Αύγουστο σε αυτή την κατηγορία ήταν 1.402 φορολογούμενοι, που είχαν συνολικές υπερήμερες οφειλές 2,5 δισ. ευρώ. Δηλαδή μέσα σε ένα μήνα υπήχθησαν στην κατηγορία αυτή 227 φορολογούμενοι με οφειλές 360 εκατ. ευρώ περίπου!

Να τονιστεί πως λόγω μεγάλους φόρου εργασίας η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες δίνει προτεραιότητα στις μεγάλες υποθέσεις με ποσά φόρων άνω των 150.000 ευρώ.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις